Ποιος είναι ο στόχος της Lotus για το 2028;


Η ηλεκτροκίνηση και η κατασκευή νέων οχημάτων αυτής της τεχνολογίας από τη Lotus δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξής της ως εταιρεία και της επιτρέπει να αφήσει τη φιλοσοφία παραγωγής που είχε ιστορικά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/5/2022

Μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τη Lotus ως έναν μικρό κατασκευαστή ξεχωριστών οχημάτων σπορ επιδόσεων. Χάρη στην ηλεκτροκίνηση και τα κεφάλαια από την Κίνα, ο νέος επιχειρηματικός στόχος που έχει τεθεί είναι ο εξής: ως το 2028, η βρετανική εταιρεία να πουλάει 100.000 καινούργια οχήματα ετησίως!

Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι η Lotus κατασκεύασε και πούλησε μόλις 1.710 νέα αυτοκίνητα (βάσει όσων ανακοίνωσε), ο συγκεκριμένος στόχος μοιάζει ακατόρθωτος σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι ετών που υπολείπονται ως τότε. Όμως ο κ. Matt Windle, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lotus, πιστεύει ότι η εταιρεία θα μπορέσει να τον πετύχει.

Μιλώντας με συνάδελφο στο αυστραλιανό περιοδικό «Drive», o κ. Windle δήλωσε: «Η έναρξη πωλήσεων της Lotus Eletre, του αμιγούς ηλεκτροκίνητου SUV, θα είναι η αρχή για όλα. Στη συνέχεια θα είναι η σειρά του καινούργιου τετράθυρου μοντέλου μας που θα ανταγωνίζεται την Porsche Panamera, το οποίο θα μπει στην αγορά σύντομα, και τελικά θα ακολουθήσει το καινούργιο μας sports car, το 2026».

Θυμίζουμε ότι η Eletre (φωτογραφίες) παρουσιάστηκε επίσημα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Lotus και το πρώτο μοντέλο της που κατασκευάζεται στην Κίνα (ως γνωστόν η βρετανική εταιρεία ανήκει στην Zhejiang Geely Holding Group).

Στην αγορά της ασιατικής χώρας προωθείται εμπορικά ως ανταγωνιστής της Porsche Cayenne για να προσελκύσει πελάτες. Η Eletre έχει μπαταρίες 100 kWh που της δίνουν μια μέγιστη θεωρητική αυτονομία 600 km. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 600 PS και –σύμφωνα με τη Lotus– επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 3,0 sec και η τελική ταχύτητά της φτάνει τα 260 km/h.