Πόση αυτονομία θα δίνουν οι νέες μπαταρίες της CATL;


Η κινεζική CATL ανακοίνωσε ότι οι καινούργιες μπαταρίες της, οι οποίες ονομάζονται «Qilin», θα παρέχουν αυτονομία μεγαλύτερη από 1.000 km με μία πλήρη φόρτισή τους και η παραγωγή τους θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 24/6/2022

Η CATL («Contemporary Amperex Technology Co.») θεωρείται ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο και προσπαθεί διαρκώς να βελτιώνει την απόδοσή τους και να αυξάνει την αυτονομία που παρέχουν.

Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι καινούργιες μπαταρίες που έχει εξελίξει θα μπουν σε διαδικασία παραγωγής την επόμενη χρονιά και θα είναι σε θέση να αυξήσουν τη μέγιστη θεωρητική αυτονομία ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος σε περισσότερα από 1.000 km με μία πλήρη φόρτισή τους.  

Σε αυτές δόθηκε η ονομασία «Κιλίν» («Qilin») από το όνομα του μονόκερου το οποία το συναντάμε στην κινεζική μυθολογία. Όπως έγινε γνωστό, η ενεργειακή πυκνότητα μάζας τους έχει αυξηθεί στις 255 Wh/kg. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά 13% πιο ισχυρές από αυτές που έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάζει η Tesla. Να σημειώσουμε ότι η CATL είναι ένας από τους προμηθευτές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κινεζικός κολοσσός στον τομέα των μπαταριών, το πρώτο τρίμηνο του έτους πούλησε μπαταρίες συνολικού δυναμικού 41,5 γιγαβατωρών αλλά σημείωσε πτώση κατά 24% στα καθαρά κέρδη στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με το ίδιο πέρυσι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της CATL αυτό οφείλεται στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών.