Πρόβλημα αυτονομίας; Αυτό το Tesla Model S ταξίδεψε 1.600 km χωρίς φόρτιση (video)


Σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να διανύσει ακόμα και σχεδόν 2.600 km με μία φόρτιση. Δείτε με ποιο τρόπο ο ιδιοκτήτης του ξεπέρασε το «άγχος» της αυτονομίας του EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: YOUTUBE/Warpen Perception
  • 1/7/2023

Ένας βασικός «πονοκέφαλος» για κάθε ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει ταξίδι μεγάλων αποστάσεων, είναι η αυτονομία του οχήματός του. Έτσι, καλείται να σχεδιάσει τη διαδρομή του ώστε είτε να μεταβεί στον προορισμό του χωρίς να χρειαστεί να φορτίσει το EV του είτε να φτάσει εγκαίρως σε σταθμό φόρτισης.

Για τον Matt Mikka, ιδιοκτήτη ενός Tesla Model S P85D, η πρόκληση ήταν υπαρκτή εδώ και χρόνια. Ήθελε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι 2.500 μιλίων (4.023 km) με όσο το δυνατόν λιγότερες φορτίσεις της μπαταρίας του EV του. Και το κατάφερε, με βάση τις γνώσεις μηχανολογίας που διαθέτει.

Μέσα από το κανάλι του Warped Perception στο YouTube παρουσίασε το δημιούργημά του: Τοποθέτησε στο πίσω μέρος του Tesla ένα μικρό turbo κινητήρα diesel, ισχύος 26 PS, ο οποίος είχε το ρόλο του range extender. Με άλλα λόγια, καλούνταν να φορτίζει την μπαταρία εν κινήσει, ώστε να μεγαλώνει η αυτονομία που προσφέρει και να μη χρειάζεται να σταματά συχνά για φόρτιση, μετατρέποντας το ηλεκτρικό όχημα σε υβριδικό.

Έχοντας ήδη κατασκευάσει μια concept εκδοχή το 2022, κατάφερε και ολοκλήρωσε την κατασκευή του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του. Βέβαια, δεν κύλησαν όλα άψογα, καθώς αντιμετώπισε δύο βασικά προβλήματα.

Το πρώτο αφορούσε αποκλειστικά θέμα «ποιότητας» και άνεσης του ταξιδιού. Ένα EV χαρακτηρίζεται από τη (σχεδόν) αθόρυβη λειτουργία του, ωστόσο με το θερμικό κινητήρα πετρελαίου στο πίσω μέρος, ο οποίος κατά βάση ήταν εκτεθειμένος, η ησυχία πήγε περίπατο. Ο θόρυβος ήταν έντονος και συνεχής, που ακόμα και ο ίδιος σκέφτηκε αρκετές φορές να κατέβει από το αυτοκίνητό του!

Ο δεύτερος - και πιο πρακτικός - αφορούσε την υπερθέρμανση του κινητήρα diesel. Το σύστημα ψύξης δεν κατάφερε να είναι πλήρως αποδοτικό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του range extender να μην είναι η ιδανική. Μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού η αποδοτικότητα έφτανε στο μέγιστο το 80%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αυτονομία του Tesla.

Κάποια στιγμή, όταν ο diesel κινητήρας λειτουργούσε «ιδανικά», η κατανάλωση ρεύματος ήταν περίπου 36,7 Wh/km, κάτι που σημαίνει ότι με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία του Tesla και ένα γεμάτο ρεζερβουάρ πετρελαίου, θα μπορούσε να επιτύχει θεωρητική αυτονομία σχεδόν 2.600 km (πάνω από 2.575 km), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

Ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες, η αυτονομία ήταν αισθητά χαμηλότερη, αλλά εξαιρετικά υψηλότερη από την «κανονική» του EV, ξεπερνώντας τα 1.600 km χωρίς φόρτιση. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν 4.319 km, χρειάστηκε 291 lt πετρελαίου, με αποτέλεσμα η μέση κατανάλωση να εκτιμάται σε περίπου 6,74 lt/100 km.

Ο Mikka όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα, αλλά ετοιμάζεται να «τελειοποιήσει» το δημιούργημά του. Η επόμενη λύση για range extender θα είναι ένας περιστροφικός κινητήρας turbo, μια επιλογή που η Mazda εφαρμόζει με κινητήρα Wankel στο νέο plug-in hybrid MX-30 e-Skyactiv R-EV.