Smart #1: Πότε αναμένεται στην Ευρώπη και πόσο θα κοστίζει;


Το αμιγώς ηλεκτρικό B-SUV ανεβάζει στροφές και ετοιμάζεται να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά διεκδικώντας κομμάτι από την «πίτα» της δημοφιλούς κατηγορίας.

  • 12/5/2022

Πριν από λίγες εβδομάδες το θρυλικό Smart μπήκε στην νέα εποχή με τη σφραγίδα του κινεζικού κολοσσού της Geely, παρουσιάζοντας τη νέα αμιγώς ηλεκτρική πρόταση που κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.

Το αμιγώς ηλεκτρικό B- SUV είναι ήδη διαθέσιμο προς παραγγελία στην αγορά της Κίνας με την αρχική τιμή να διαμορφώνεται στις 27.500€ για την έκδοση Pro Plus και τις 33.400€ για την Premium (σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Πλέον το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά είναι τον χρόνο που θα δούμε τις πρώτες μονάδες να κυκλοφορούν επί ευρωπαϊκού εδάφους αλλά και την τιμή, η οποία θα προσδιορίσει τη θέση του στην αγορά.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα η χώρα της Ιβηρικής προετοιμάζει το έδαφος για να παραλάβει το νέο Smart #1 στην περιορισμένη έκδοση Launch η οποία και θα εισαχθεί σε μόλις 70 μονάδες.

Όποιος επιθυμεί μπει σε σειρά προτεραιότητας και να είναι ένας από τους πρώτους που θα το παραλάβουν μπορεί να προκαταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 500€. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσό στην Κίνα είναι κοντά στα 70€.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα γνωρίζει την τελική τιμή του αυτοκινήτου μιας και αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο όταν και θα ανοίξουν επίσημα οι παραγγελίες για την Ισπανία.

Πάμε και στο κομμάτι της παράδοσης. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να πατήσουν επί ισπανικού εδάφους από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2023.

Θυμίζουμε ότι το Smart #1 εφοδιάζεται με μία μπαταρία χωρητικότητας 66 kWh που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 200 kW (272 PS) και 343 Nm ροπής. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του αφορά την αυτονομία η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, θα αγγίζει τα 440 km.

Η κατασκευή του έχει γίνει πάνω στην πλατφόρμα SEA και είναι το πρώτο όχημα με αυτό το πάτωμα που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Ευρώπης.