Tesla: Αναβάθμιση και για το Model Y (photos)


Μετά το Model 3, η Tesla προχώρησε σε «φρεσκάρισμα» και του Model Y, παρουσιάζοντας την ανανεωμένη εκδοχή του στην αγορά της Κίνας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 2/10/2023

Στην αρχές του περασμένου μήνα, η Tesla παρουσίασε την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του Model 3, μέσω του προγράμματος που είναι γνωστό με το όνομα «Project Highland».

Το επόμενο facelift αναμενόταν για το Model Y, εντός του 2024, ωστόσο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε πριν από λίγες ώρες στην Κίνα μία πρώτη ανανεωμένη έκδοση του δημοφιλούς SUV, μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.

Και χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη έκφραση, αφενός γιατί οι αλλαγές είναι ελάχιστες, σε σχέση με την αναβάθμιση που δέχθηκε το Model 3, αλλά και επειδή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «βασική» και μεγαλύτερης έκτασης ανανέωση θα έρθει, πράγματι, εντός του 2024.

Στο εξωτερικό, η σημαντικότερη - αν όχι μοναδική - αλλαγή αφορά μια νέα σχεδίαση στις ζάντες 19 ιντσών, οι οποίες διατίθενται σε μαύρο χρώμα και αντικαθιστούν τις ασημένιες Gemini. Όσο για το εσωτερικό, υπάρχει υφασμάτινη επένδυση στο ταμπλό (αντικαθιστά την ξύλινη), το οποίο διαθέτει, πλέον και μία οριζόντια φωτεινή μπάρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο «νέο» Model Y, η αυτονομία εμφανίζεται αυξημένη. Στην πισωκίνητη έκδοση ανεβαίνει κατά 9 km, φτάνοντας τα 554 km, σύμφωνα με το κινεζικό πρότυπο CLTC, ενώ στο τετρακίνητο Long Range η βελτίωση αγγίζει τα 28 km (688 km στο σύνολο).

Επιπλέον, η βασική πισωκίνητη έκδοση είναι ταχύτερη κατά 1,0 sec. στην επιτάχυνση 0-100 km/h, καθώς πλέον χρειάζεται 5,9 sec. Η Tesla δεν έδωσε καμία πληροφορία για αλλαγή σε τεχνικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται σε αναβάθμιση του ηλεκτροκινητήρα ή στην μπαταρία, αν και δημοσιεύματα στην Κίνα αναφέρουν για την ύπαρξη του νέου Hardware 4.0.

Παρά το μικρό «φρεσκάρισμα», η τιμή του Model Y στην Κίνα παρέμεινε ίδια, ξεκινώντας από 263.900 yuan (περίπου 34.800 ευρώ).