To νέο KIA EV9 των 385 PS προσφέρει boost απόδοσης... επί πληρωμή! (video-photos)


Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της KIA με 3 σειρές καθισμάτων εντυπωσιάζει με τους χώρους, την τεχνολογία του και τις δυνατότητες online «αναβάθμισής» του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/3/2023

Πριν από 2 εβδομάδες, η KIA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του ολοκαίνουριου, αμιγώς ηλεκτρικού, EV9 SUV με τις 3 σειρές καθισμάτων, με τις οποίες αποκτήσαμε εικόνα για τη σχεδίαση του αμαξώματος αλλά και του εσωτερικού του.

Πλέον, οι Κορεάτες προχώρησαν στην πλήρη αποκάλυψη του μοντέλου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε πληροφορίες που δεν ήταν, τότε, διαθέσιμες και αφορούν τους ηλεκτροκινητήρες, το σύστημα μπαταριών, τις εκδόσεις, την αυτονομία, ακόμα και τις διαστάσεις.

Με μήκος 5.010 mm, πλάτος 1.980 mm και ύψος 1.755 mm, το EV9 εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του, αλλά και τους χώρους που προσφέρει για τους επιβάτες, έχοντας μεταξόνιο 3.100 mm, χάρη στην αρθρωτή πλατφόρμα E-GMP (Electric Global Modular Platform).

Σε ένα ηλεκτρικό όχημα, η πρώτη ερώτηση που προκύπτει συνήθως αφορά την αυτονομία του. Η μέγιστη δυνατή του EV9 είναι 541 km για την πισωκίνητη έκδοση Long-Range, η οποία επιτυγχάνεται με την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 99,8 kWh. Με την τεχνολογία 800V, σε ταχυφορτιστή χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για να προστεθούν άλλα 239 km!

Για την επίτευξη των συγκεκριμένων προδιαγραφών, ο (μοναδικός) ηλεκτροκινητήρας της έκδοσης Long Range είναι «περιορισμένος», αποδίδοντας 204 PS και 350 Nm, που προσφέρουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9,4 sec. σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της φίρμας.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η μοναδική για την οποία δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία αυτονομίας. Επιπλέον, υπάρχει και η βασική έκδοση (standard model), η οποία εφοδιάζεται με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 76,1 kWh. Ο ίδιος ηλεκτροκινητήρας αποδίδει, πλέον, 218 PS με τη ροπή να διατηρείται στα 350 Nm, με αποτέλεσμα τα 0-100 km/h να έρχονται σε 8,2 sec.

Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, αλλά και τετρακίνηση, υπάρχει η έκδοση AWD, με την μπαταρία των 99,8 kWh. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, συνολικής απόδοσης 385 PS και 600 Nm, που εξασφαλίζουν επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,0 sec. Επιπλέον, η KIA προσφέρει boost απόδοσης, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί (σε μεταγενέστερο χρόνο) από το KIA Connect Store. Με αυτό εξασφαλίζονται άλλα 100 Nm ροπής και η επιτάχυνση 0-100 km/h «πέφτει» στα 5,3 sec.

Δεν έγινε γνωστό για πόσα δευτερόλεπτα θα είναι διαθέσιμη αυτή η «ενίσχυση», αλλά οι Κορεάτες γνωστοποίησαν ότι μέσω του online store θα υπάρχει η δυνατότητα μηνιαίων συνδρομών ή one-off αγορών για «αναβαθμίσεις».

Για τη σχεδίαση εξωτερικού και εσωτερικού, έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στην αρχική παρουσίαση. Επιγραμματικά θα τονίσουμε ότι το εμπρός τμήμα έχει την κλασική σχεδίαση «ψηφιακό πρόσωπο Τίγρης» της εταιρείας, σε διαφορετική «ερμηνεία», με τα led φωτιστικά σώματα να μπορούν να αλλάζουν σχέδιο ανάλογα με τις επιθυμίες του οδηγού.

Οι γυάλινες επιφάνειες κυριαρχούν, αναδεικνύοντας τους άπλετους χώρους στο εσωτερικό, εκεί όπου τα καθίσματα της 2ης σειράς μπορούν να περιστραφούν προς την πλευρά των πίσω, δημιουργώντας ένα «σαλόνι».

Η KIA θέλησε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους γι’ αυτό και στην παρουσίαση τονίστηκε ότι «δεν σχεδιάσαμε τα διάφορα αντικείμενα του εσωτερικού, αλλά σχεδιάσαμε τους χώρους ανάμεσα στα αντικείμενα». Μια τέτοια λεπτομέρεια είναι, για παράδειγμα, το επίπεδο πάτωμα, που διευκολύνει την άνεση των πίσω επιβατών.

Οθόνες (από 12,3 ίντσες για πίνακα οργάνων και σύστημα infotainment και μία έξτρα 5 ιντσών για συγκεκριμένες λειτουργίες) και αμέτρητα ηλεκτρονικά βοηθήματα οδήγησης, άνεσης και ασφάλειας είναι διαθέσιμα, ασφαλώς, με την KIA να αναδεικνύει το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP), που στη σειρά GT-line θα προσφέρει σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 σε αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις, με τον οδηγό να πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Τέλος, εκτός από τα βιώσιμα υλικά και τα βιοϋλικά, στο δρόμο για την ουδετερότητα άνθρακα, το EV9 δίνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας με ρεύμα συσκευών όπως laptop ή εξοπλισμό camping, μέσω της τεχνολογίας Vehicle-to-Load (V2L).

Το νέο KIA EV9 θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στην Νότια Κορέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ θα ακολουθήσει, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ανάλογη δυνατότητα «σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές». Αργότερα, πιθανότατα το 2025, θα παρουσιαστεί και η πιο ισχυρή GT έκδοση, που θα έχει και διακριτά εμφανισιακά χαρακτηριστικά.