Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Alfa Romeo έρχεται το 2022


Όπως φαίνεται, το τρίτο και μικρότερο SUV στη γκάμα της Alfa Romeo θα αποτελέσει ταυτόχρονα το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρίας.

  • 1/6/2020

Η Ιταλική φίρμα διαθέτει ήδη στη γκάμα της τη Stelvio, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει και την Tonale, ένα μεσαίου μεγέθους SUV. Η Tonale θα αποτελέσει ένα σημαντικό επόμενο βήμα για την Alfa Romeo, καθώς θα προσφέρεται και σε plug-in υβριδική έκδοση. Η πλήρης, ωστόσο, μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα γίνει με το τρίτο και μικρότερο SUV που σκοπεύει να παρουσιάσει, το 2022.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η ίδια η εταιρία δεν διαθέτει σοβαρή τεχνογνωσία επάνω στην ηλεκτροκίνηση. Αυτή τη στιγμή η γκάμα της δεν περιλαμβάνει κανένα μοντέλο που να προσφέρει κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης. Και αυτό είναι κακό, όχι γιατί δεν συμβαδίζει με τη μόδα της εποχής αλλά κυρίως γιατί δεν βοηθά στην επίτευξη του ορίου των 95 γρ. CO2/ χλμ. που έχει θέσει η ΕΕ.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συγχώνευση των ομίλων PSA – FCA, η Alfa Romeo θα έχει πλέον πρόσβαση στις τεχνολογίες των Peugeot/ Citroen. Ως εκ τούτου, το νέο, ηλεκτρικό SUV για το οποίο μιλάμε, θα βασίζεται λογικά στην πλατφόρμα eCMP, που χρησιμοποιούν και τα ηλεκτρικά Peugeot 208/ 2008 και Opel Corsa. Με δεδομένη τη στρατηγική της εταιρίας να παραμείνει στα 4 μοντέλα, για τα επόμενα χρόνια, η εικονιζόμενη Tonale και το μικρότερο, ηλεκτρικό SUV της θα είναι αυτά που θα σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 400.000 οχημάτων ετησίως.

Αναμένουμε, ωστόσο, τους Ιταλούς σχεδιαστές να διαφοροποιήσουν την αισθητική των δύο αυτών μοντέλων, αφού σύμφωνα με δηλώσεις, η κάθε κατηγορία έχει τη δική της προσωπικότητα και κοινό με άλλες ηλικίες και προσδοκίες. Το άλλο που περιμένουμε είναι ένα μοντέλο ισχυρότερο από το αντίστοιχο ηλεκτρικό 2008. Η Alfa Romeo επιθυμεί να διατηρήσει την άνεση στην καθημερινότητα, σίγουρα όμως δεν θα απεμπολήσει το δυναμισμό που χαρακτηρίζει την ίδια την εταιρία.