Το τερμάτισαν με την αντιγραφή οι Κινέζοι - Δείτε το εντυπωσιακό Denza N7 (photos)


Παίρνουμε λίγο από Porsche, προσθέτουμε μια δόση Ford, ανακατεύουμε με μια μεζούρα Lamborghini και... voila! 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: DENZA MOTORS
  • 8/3/2023

Η Denza, μία κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που αποτελεί σύμπραξη της BYD και του ομίλου Mercedes-Benz, μόλις αποκάλυψε το νέο της μοντέλο, το crossover N7. Το όχημα είναι αμιγώς ηλεκτρικό, ενώ και μία PHEV έκδοση θα είναι διαθέσιμη, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αυτό που τραβάει το βλέμμα με την πρώτη ματιά είναι ότι οι οι Κινέζοι έχουν ακολουθήσει μία αρκετά... οικεία σχεδιαστική γλώσσα.

Το μοντέλο είχε παρουσιαστεί αρχικά στη μορφή concept car πέρυσι, με την ονομασία Inception concept, και φέτος, ήρθε η ώρα να μπει στην παραγωγή. Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η ομοιότητα πολλών στοιχείων του οχήματος με δημιουργίες άλλων κατασκευαστών. Για παράδειγμα, τα LED φωτιστικά σώματα του μπροστινού μέρους έχουν εμπνευστεί από μοντέλα της Lamborghini, ενώ τα πλαϊνά και οι πίσω «ώμοι» θυμίζουν την Ford Mustang Mach-E. Τέλος, το «παιχνίδι» φαίνεται να μπήκε και η Porsche με τη LED φωτεινή μπάρα που καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πίσω μέρους.

Φυσικά, το πεντάθυρο N7 δεν είναι ακριβές αντίγραφο κανενός από τα παραπάνω μοντέλα, αφού φέρει και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσθήκες. Για παράδειγμα, τα φώτα DLR στο μπροστινό μέρος είναι ενσωματωμένα στον προφυλακτήρα και περιβάλλονται από εισαγωγές αέρα με περίτεχνο σχεδιασμό, ενώ το περίγραμμα χρωμίου του οχήματος φτάνει μέχρι τα πίσω παράθυρα.

Μία μεγάλη αεροτομή έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος πάνω από το παρμπρίζ, όπως και πεντάκτινες ζάντες, ενσωματωμένες λαβές θυρών, αλλά και ένας διαχύτης που συμβάλλει στον αεροδυναμικό σχεδιασμό του EV. Το μήκος του μοντέλου θα πλησιάζει ενδεχομένως σε αυτό του concept car, το οποίο έφτανε τα 4,9 m.

Το όχημα φέρει θύρες φόρτισης και στις δύο πλευρές, όπως και το minivan Denza D9 που ήδη κυκλοφορεί στην Κίνα, ενώ διαθέτει αισθητήρα LiDAR και κάμερες, κάτι που υποδεικνύει την ύπαρξη ημι-αυτόματου συστήματος οδήγησης. Παρόλο που το εσωτερικό του οχήματος δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα φέρει μία αρκετά μεγάλη γκάμα τεχνολογικών προσθηκών και λειτουργιών, όπως και ψηφιακό ταμπλό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Car News China, το Denza N7 θα κυκλοφορήσει στην Κίνα μέσα στους επόμενους μήνες, τόσο στην πλήρως ηλεκτρική έκδοσή του, αλλά και σε PHEV. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν γίνει γνωστά από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, όμως αναμένεται ότι θα ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με το D9, του οποίου η ισχύς κυμαίνεται στα 300-407 PS, ανάλογα με την έκδοση.

Όσο για το κόστος, το κινεζικό μέσο cnevpost αναφέρει ότι θα είναι περίπου 400.000 γουάν (54.508 ευρώ), όπως υπαινίχθηκε ο Zhao Changjiang, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 2010, ως κοινοπραξία της BYD και της Daimler, με τις με το μετοχικό μερίδιο να αλλάζει το 2021 από το 50-50% στο 90-10% υπέρ της BYD.