TOGG T10X: Το «τουρκικό Tesla» αναβάλλει την έλευσή του στην Ευρώπη για... καλό σκοπό


Το EV SUV της Τουρκίας αναβάλλει την είσοδό του στην ευρωπαϊκή αγορά, όχι όμως εξαιτίας των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/6/2023

Τον περασμένο Νοέμβριο, η TOGG είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες μονάδες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας θα ήταν έτοιμες για την έλευσή τους στην Ευρώπη μέσα στο 2024, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η «απόβαση» του στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, με την ημερομηνία άφιξης να αλλάζει.

Το TOGG T10X των 200 PS αναμενόταν να καταφτάσει στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, αλλά και την Ελλάδα μέσα στο 2024, όμως η αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε σε γερμανικό μέσο ότι το λανσάρισμά του θα γίνει πλέον το 2026.

Πολλοί κατασκευαστές έχουν αναγκαστεί να μεταβάλλουν ή να μεταθέσουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των μοντέλων τους, εξαιτίας των ελλείψεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες έχουν περιορίσει τα αποθέματα σε ημιαγωγούς και άλλα μέρη, απαραίτητα για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος που καθυστερεί να ξεκινήσει το εμπορικό ταξίδι του T10X στην Ευρώπη.

Η αιτία που κρύβεται πίσω από την αναβολή της ευρωπαϊκής πρεμιέρας του μοντέλου είναι η τεράστια επιτυχία του στην Τουρκία, παρά την «αλμυρή» τιμή του, με την TOGG να έχει λάβει 180.000 επιβεβαιωμένες παραγγελίες, ξεπερνώντας σημαντικά τις προσδοκίες της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Φυσικά, η TOGG, φοβούμενη ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση της ευρωπαϊκής και της εγχώριας αγοράς ταυτόχρονα, προέβη στην παράταση της αναμονής των Ευρωπαίων πελατών, πριν καν ανοίξει τα βιβλία παραγγελιών στη συγκεκριμένη αγορά.

Η TOGG εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για να ολοκληρώσει την ετοιμασία των παραγγελιών για την Τουρκία, αυξάνοντας την παραγωγή από τα 40 στα 160 οχήματα τη μέρα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση.

Βέβαια, αυτή η καθυστέρηση δε θα μείνει ανεκμετάλλευτη από τους Τούρκους. Τα δύο χρόνια που θα περάσουν μέχρι την εξαγωγή του μοντέλου πέρα από τα τουρκικά σύνορα θα αξιοποιηθούν για δοκιμές και ελέγχους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας και χειρισμού λειτουργούν στην εντέλεια.

Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο ένα μοντέλο να ανακαλείται λίγο καιρό αφού καταφτάσει στα χέρια των αγοραστών, οπότε η TOGG θα εκμεταλλευτεί τον επιπλέον χρόνο που διαθέτει για να σιγουρευτεί ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.