Toyota bZ3: Οι Ιάπωνες θέλουν να βάλουν “φρένο” στην επέκταση της Tesla με το νέο ηλεκτρικό sedan


Η Toyota σκοπεύει να ανταγωνιστεί τις πωλήσεις τις Tesla, με το επερχόμενο bZ3 να είναι το μοντέλο που θα «κοντραριστεί» με το Model 3.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/9/2022

Η Toyota σκοπεύει να ολοκληρώσει τη μετάβαση στον ηλεκτρισμό σταδιακά, καθώς έχει αποκαλύψει ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον άμεσο εξηλεκτρισμό της. Βλέποντας όμως την Tesla να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, τόσο στην Ασία, όσο και την Ευρώπη, οι Ιάπωνες θέλουν να βάλουν «φρένο» στην επέκταση των Αμερικανών.

Το πλήρως ηλεκτρικό sedan της Toyota αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, κάνοντας το ντεμπούτο του στην Κίνα, και έπειτα στην Ευρώπη, μέσα στο 2024. Έχοντας δημιουργήσει την πλατφόρμα E-TNGA, που θα φιλοξενεί αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, η ιαπωνική εταιρεία είναι έτοιμη να εισαχθεί όλο και περισσότερο στη συγκεκριμένη αγορά, που φαίνεται να καλπάζει με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τους αριθμούς πωλήσεων.

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα της Toyota το οποίο έχει βασιστεί στην πλατφόρμα E-TNGA είναι το bZ4X, το compact SUV της εταιρείας. Κάποια προβλήματα που αφορούν ανακλήσεις του μοντέλου καθυστερούν τις παραδόσεις στους αγοραστές, όμως η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την επίλυσή τους.

Ο Akio Toyoda, διευθύνων σύμβουλος της Toyota είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα χρόνο ότι το bZ4X ήταν μόνο η αρχή, όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα που θα ακολουθήσουν από τους Ιάπωνες, με το bZ Sedan, όπως ονομαζόταν σε concept μορφή, να είναι ένα από αυτά. Λέγεται ότι τελικά θα λάβει την ονομασία bZ3, ακολουθώντας το μοτίβο του προηγούμενου μοντέλου της σειράς.

Η κυκλοφορία του στην Κίνα θα έρθει σύντομα, ενώ η Ευρώπη θα λάβει το ηλεκτρικό sedan της Toyota μέσα στο 2024, όπως όλα δείχνουν, καθώς η ζήτηση είναι ήδη υψηλή. Το μοντέλο που αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά του Toyota bZ3 είναι το Tesla Model 3, το οποίο και στοχεύει να ανταγωνιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογικής Ενημέρωσης της Κίνας, το νέο Toyota bZ3 θα κυκλοφορήσει με δύο επιλογές, όσον αφορά τον κινητήρα: 180 PS ή 241 PS. Το βάρος του θα κυμαίνεται στα 1710-1840 kg, ενώ η τελική του ταχύτητα θα είναι τα 159 km/h.

Η συνεργασία της Toyota με την BYD θα κάνει εφικτό τον εξοπλισμό του bZ3 με τις νέες μπαταρίες τεχνολογίας blade lithium iron phosphate, οι οποίες είναι πιο ασφαλείς και αποδοτικές ενώ η εταιρεία μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερο χώρο στην καμπίνα, αφού είναι και πιο μικρές.