Δείτε τι κάνει κάθε κουμπί στο τιμόνι ενός μονοθεσίου της Formula 1 (video)


Με τόσες επιλογές και ρυθμίσεις στο χέρι του οδηγού, θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με πιλότος μαχητικού αεροσκάφους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Mercedes Media Site
  • 12/1/2024

Η σύγχρονη Formula 1 είναι άκρως απαιτητική σε τεχνολογικό επίπεδο. Με την υιοθέτηση των υβριδικών μονάδων ισχύος το 2014, τα κουμπιά κι οι διακόπτες στο τιμόνι πλήθυναν, ενώ προστέθηκε και η τεράστια οθόνη στο κέντρο για να μπορεί ο οδηγός να γνωρίζει παραμέτρους όπως η ταχύτητα με την οποία κινείται, η σχέση στο κιβώτιο, η θερμοκρασία των ελαστικών, το δέλτα του χρόνου, κ.ά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κάθε ομάδα (και εντός κάθε ομάδας κάθε οδηγός ξεχωριστά) επιλέγει διαφορετική διάταξη για τα κουμπιά και τις διάφορες ρυθμίσεις πάνω στο τιμόνι, όμως το τι κάνει κάθε ένα απ' αυτά παραμένει σχεδόν απαράλλακτο σε όλες.

Τα βασικά αφορούν το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του DRS, τη ρύθμιση για την κατανομή πέδησης εμπρός ή πίσω, το OT (συντομογραφία για το 'overtake') που επιτρέπει στον οδηγό να έχει στη διάθεσή του όλη την ισχύ από τον ηλεκτροκινητήρα για να πιέσει κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς και το κουμπί της ενδοεπικοινωνίας και της εισόδου στο pitlane.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι διακόπτες, για αλλαγή του mode λειτουργίας του κινητήρα, για αλλαγή του διαφορικού στις στροφές, αλλά και για αλλαγή διάφορων ρυθμίσεων (από τη φωτεινότητα της οθόνης μέχρι την ένταση της ενδοεπικοινωνίας). 

Σε σύγκριση με τα απλά τιμόνια του '80 ή και τα σχεδόν παλαιολιθικά των πρώτων δεκαετιών του σπορ, τα σύγχρονα μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Δείτε και το σχετικό βίντεο από τον λογαριασμό JustF1Car στο Instagram:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Haas: Πώς ήρθε το διαζύγιο με τον Steiner - Ποιος είναι ο Ayao Komatsu

F1 2024: Επανέρχεται το παλιό όριο στα εξαρτήματα των κινητήρων - Δυσαρεστημένη η Ferrari