F1: Γιατί έγινε επανεκκίνηση του GP Αζερμπαϊτζάν για δύο γύρους;


Ο αλυτάρχης της F1, Michael Masi, εξήγησε γιατί επέλεξε να διακόψει τον αγώνα μετά το συμβάν με τον Max Verstappen και να τον ολοκληρώσει με δύο γύρους να απομένουν.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 7/6/2021

Το GP Αζερμπαϊτζάν απεδείχθη εξαιρετικά ανατρεπτικό και γεμάτο εκπλήξεις, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να έρχεται στον 47ο γύρους.

Τότε, τέσσερις γύρους πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας, ο Max Verstappen, που ηγείτο με σημαντική διαφορά του αγώνα, είχε κλατάρισμα στον πίσω αριστερό τροχό, και βρέθηκε στις μπαρίερες στα δεξιά της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού.

Έναν γύρο μετά, ο αλυτάρχης της F1, Michael Masi, πήρε την απόφαση να διακόψει τον αγώνα, υποδεικνύοντας πως θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση αυτού το συντομότερο δυνατόν, για μόλις 2 (συναρπαστικούς) γύρους - όπερ κι εγένετο.

Μιλώντας μετά το πέρας του Κυριακάτικου αγώνα, ο ίδιος εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτήν την επιλογή:

«Εδώ και μερικά χρόνια, είχαμε τους νέους κανονισμούς σχετικά με τη διακοπή του αγώνα.

«Πριν από πολλά χρόνια, αν ένας αγώνας σταματούσε, θα γυρνούσαμε δύο γύρους νωρίτερα και θα ακολουθείτο άλλη διαδικασία.»

«Προφανώς, όμως, όταν έχουμε διακοπή του αγώνα, υπάρχει πάντα η επιλογή να μην τον επανεκκινήσουμε, αλλά με δεδομένο το πότε έγινε το συμβάν και τους κανονισμούς ως ισχύουν τώρα, μπορούσαμε να ξεκινήσουμε εκ νέου, και δεν υπήρχε λόγος να μην το πράξουμε.»