Tα πάντα για το νέο μονοθέσιο της Ferrari και τους κανονισμούς του 2019 (Video)


Η αποκάλυψη του νέου μονοθεσίου της Scuderia Ferrari αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη εκείνων των αλλαγών που επιβάλλουν οι νέοι κανονισμοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1.

  • 15/2/2019

Με την παρουσίαση του νέου μονοθεσίου της και την ελπίδα ότι τη φετινή σεζόν θα καταφέρει να επιστρέψει στους τίτλους, ξεκινά η αγωνιστική χρονιά για την Scuderia Ferrari. H SF90 (κωδικός σχεδιασμού 670) είναι το εξηκοστό πέμπτο μονοθέσιο που κατασκευάστηκε από τη Ferrari για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Το αυτοκίνητο έχει παραχθεί με βάση τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι απαιτούσαν διάφορες αλλαγές σε σχέση με το μονοθέσιο του 2018.

Μεταξύ των πιο προφανών αλλαγών είναι αυτές στην εμπρός και πίσω πτέρυγα. Η εμπρόσθια πτέρυγα είναι ευρύτερη και διαθέτει απλούστερα αεροδυναμικά προφίλ, ενώ η πίσω πλευρά είναι ευρύτερη και μεγαλύτερη. Τα πλευρικά καλύμματα έχουν μειωθεί σε ύψος, ενώ ο σχεδιασμός του αγωγού του μπροστινού φρένου έχει απλοποιηθεί. Το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου αυξήθηκε στα 743 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, του εξοπλισμού και του καθίσματος, βάρος που αθροιστικά πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 80 κιλά. Το ρζερβουάρ καυσίμων για τον αγώνα αυξάνεται από 105 σε 110 kg. Η SF90 είναι το έκτο μονοθέσιο της Ferrari που κατασκευάστηκε για την τρέχουσα υβριδική εποχή της Formula 1, η οποία ξεκίνησε το 2014.

Εμπρός πτέρυγα

Η εμπρόσθια πτέρυγα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μονοθεσίου, δεδομένου ότι όχι μόνο παράγει αρνητική άντωση στο εμπρόσθιο άκρο, αλλά και διεθύνει και τη ροή του αέρα πίσω, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική αεροδυναμική. Οι κανονισμοί του 2019 απαιτούν απλούστευση της εμπρόσθιας πτέρυγας. Το πλάτος της αυξάνεται στα 2 μέτρα, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με πλάτος του αυτοκινήτου, ενώ ο αριθμός των οριζόντιων στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε. Τα κατακόρυφα στοιχεία στα άκρα του πτερυγίου δεν επιτρέπονται πλέον και η γεωμετρία των ακραίων πτερυγίων έχει απλοποιηθεί. Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι να καταστήσουν τα μονοθέσια λιγότερο ευαίσθητα όταν ακολουθούν ένα άλλο.

Εμπρός αγωγός φρένων

Οι αγωγοί φρένων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε ένα μονοθέσιο της Formula 1. Έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν τους δίσκους από ανθρακόνημα οι οποίοι μπορούν να φτάσουν θερμοκρασίες άνω των χίλιων βαθμών Κελσίου. Με τα χρόνια, το σχήμα των μπροστινών αεραγωγών έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκο και έχουν εξελιχθεί ώστε να διαδραματίζουν και έναν αεροδυναμικό ρόλο. Το 2019, αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που έχει απλουστευθεί στους κανονισμούς.

Πίσω πτέρυγα

Όπως και η εμπρόσθια, έτσι και η πίσω πτέρυγα έχει επίσης υποβληθεί σε αλλαγές κανόνων για το 2019. Είναι υψηλότερη κατά 70 χιλιοστά -από 800 σε 870 χιλιοστά- και ευρύτερη, φτάνοντας τα 1050 χιλιοστά. Οι ακραίες πτέρυγες είναι 100 mm μακρύτερες και φιλοξενούν τα πίσω φώτα, τα οποία αποτελούνται από ένα ζευγάρι LED στα εξωτερικά άκρα της πίσω πτέρυγας, σε μια λύση παρόμοια με εκείνη που υιοθετήθηκε ήδη από την FIA για τα μοντέλα LMP1 και LMP2. Οι αλλαγές στους κανονισμούς επηρεάζουν επίσης το DRS, το οποίο είναι τώρα πιο αποτελεσματικό.

Bargeboards

Τα bargeboards είναι τα πλευρικά τοποθετημένα πτερύγια που σε ένα αυτοκίνητο της Formula 1 συμβάλλουν στην άμεση ροή του αέρα σε συγκεκριμένες περιοχές του αυτοκινήτου. Οι κανόνες που θεσπίστηκαν για το 2019 περιόρισαν τις επιλογές σχεδιασμού σε αυτόν τον τομέα, μειώνοντας την περιοχή που είναι διαθέσιμη στους σχεδιαστές. Το μέγιστο ύψος τους πέφτει από 475 χιλιοστά σε 350 χιλιοστά.

Βάρος

Οι κανονισμοί της Formula 1 για το 2019 βλέπουν το βάρος του αυτοκινήτου να αυξάνεται κατά 10 κιλά από 733 σε 743 κιλά. Το ρεζερβουάρ καυσίμου για τον αγώνα αυξάνεται κατά 5 κιλά από 105 σε 110. Επιπλέον, το ελάχιστο βάρος για τον οδηγό, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του καθίσματος, ορίζεται σε 80 κιλά. Για τους οδηγούς που δεν φθάνουν στο ελάχιστο αυτό βάρος, τα αυτοκίνητά τους πρέπει να λαμβάνουν έρμα, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί μόνο στην περιοχή του θαλάμου διακυβέρνησης.

Κάλυμμα κινητήρα

Το κάλυμμα του κινητήρα της νέας Ferrari που θα αγωνιστεί το 2019 είναι σημαντικά στενότερο για να βελτιωθεί η αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Οι εργασίες για τη βελτίωση των εξαρτημάτων του κινητήρα και τη μετεγκατάσταση ορισμένων εξαρτημάτων του οδήγησαν σε μείωση του χώρου, επιτρέποντας έτσι έναν πολύ πιο συμπαγή σχεδιασμό αμαξώματος. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της καλύτερης ροής του αέρα προς την πίσω πτέρυγα. Η εισαγωγή αέρα τώρα έχει παρόμοιο σχήμα με εκείνο που υπήρχε στο αυτοκίνητο του 2016, ενώ η βελτίωση σε επίπεδο ρευστοδυναμικής εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο ψύξης με την SF71H, ενώ καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

Μονάδα ισχύος

Ένας κινητήρας της Formula 1 αποτελείται από έξι εξαρτήματα. Αυτά είναι, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης - ένας 1.6-λίτρων υπερτροφοδοτούμενος V6, δύο ηλεκτροκινητήρες, ο MGU-K και ο MGU-H. Ο MGU-K προέρχεται απευθείας από το σύστημα που είναι γνωστό ως KERS, το οποίο ανακτά την κινητική ενέργεια κατά την πέδηση και αποθηκεύει αυτή την ενέργεια, μέχρι το μέγιστο των 4 MJ στην μπαταρία. Όσο για τον MGU-H, ανακτά θερμική ενέργεια από το turbo. Ένα άλλο στοιχείο είναι η μπαταρία, όπου η ανακτημένη ενέργεια αποθηκεύεται. Το έκτο στοιχείο είναι η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Για τη το φετινό μηχανικό σύνολο Ferrari 064, τόσο η θερμική όσο και η μηχανική απόδοση βελτιώθηκαν. Αυτό επιτεύχθηκε με τη βελτιστοποίηση της καύσης, την ανάκτηση ενέργειας και τη καλύτερη ροή των υγρών. Η μονάδα σχεδιάστηκε σε συνύπαρξη με το συνολικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου, ενώ το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μείωσε το βάρος και τον όγκο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σασί: Σύνθετα υλικά με βάση το ανθρακόνημα, κυψελωτής κατασκευής, με προσθήκη halo στο cockpit.

Κιβώτιο ταχυτήτων: 8 σχέσεων (συν όπισθεν) τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα, ημιαυτόματη διαδοχική αλλαγή ταχυτήτων, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη με γρήγορη επιλογή.

Υδραυλικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Φρένα: Αεριζόμενα carbon δισκόφρενα Brembo (εμπρός και πίσω) με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου στα πίσω φρένα.

Ανάρτηση Push rod εμπρός, pull rod πίσω.

Βάρος με ψυκτικό μέσο, λάδι και οδηγό: 743 kg

Ζάντες: 13 "εμπρός και πίσω OZ

Κινητήρας

Supercharging Single Turbo, V6 90 °

ΔιάμετροςxΔιαδρομή (mm):80x53

Κυβισμός: 1.600cc

Βαλβίδες: 4 ανά κύλινδρο

Άμεσος ψεκασμός: 500 bar (max.)

Μέγιστες στροφές ανά λεπτό (rpm): 15.000

Ρυθμός ροής καυσίμου 100 kg / h (max.)

Ρεζερβουάρ καυσίμου ανά αγώνα: 110 kg

Σύστημα ERS

Ισχύς μπαταρίας 4 MJ

MGU-K ισχύος 120 kW

MGU-Kmax rpm 50.000

MGU-Hmax rpm 125.000