Αποκάλυψη για την πιο «ακραία» Ford Mustang όλων των εποχών (photos-video)


Η Ford τράβηξε το κάλυμμα από την Mustang Dark Horse R η οποία έχει δύναμη άνω των 500 PS και... δικό της πρωτάθλημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ-VIDEO: FORD
  • 28/7/2023

Η Ford Mustang Dark Horse R είναι ένα από τα πιο ακραία pony cars που έχουμε δει στην ιστορία της αυτοκίνησης. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό ατμοσφαιρικό κινητήρα Coyote V8 που έχει φιλοξενήσει μια Mustang, τον οποίο η Ford έχει χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία αυτού του «τέρατος» αποκλειστικά για την πίστα.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τα αγωνιστικά, αφού έχουν λανσάρει εκδόσεις GT3 και GT4 για τη νέα, έβδομη γενιά της Mustang, η οποία αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τώρα ήρθε κι η σειρά της έκδοσης Dark Horse R, ενός μοντέλου που απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της ταχύτητας, της πίστας και της αδρεναλίνης.

Το ακραίο μοντέλο φέρει τον ίδιο, ατμοσφαιρικό κινητήρα V8 χωρητικότητας 5,0 L, με τη νόμιμη για το δρόμο έκδοσή του, ενώ η Ford τον έχει ρυθμίσει έτσι, ώστε να αποδίδει πάνω από 500 PS. Ο κινητήρας έχει λάβει ένα αναβαθμισμένο σύστημα λίπανσης, ενώ βελτιώσεις έχουν γίνει και στα συστήματα ψύξης του συστήματος μετάδοσης και του διαφορικού. Εκτός αυτού, έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα εξαγωγής Borla, μία κυψέλη καυσίμου για επιπλέον ασφάλεια και χωρητικότητα και κάρτερ της Ford Performance.

Η Dark Horse R έχει κληρονομήσει το ίδιο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων και τα ίδια φρένα Brembo από τη βασική Dark Horse. Όσο για το οπτικό κομμάτι, δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές, εκτός από μερικές μικροπροσθήκες ασφαλείας και μικρότεροι τροχοί 19 ιντσών, οι οποίοι συνοδεύονται από αγωνιστικά ελαστικά.

Φυσικά, η Ford έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις, προκειμένου να αυξήσει τις επιδόσεις της Dark Horse R μέσα στην πίστα. Αυτές περιλαμβάνουν απορτισέρ Multimatic DSSV, ρυθμιζόμενες μπάρες ασφαλείας και πλάκες camber στο μπροστινό μέρος, όπως φυσικά και μια 100% αγωνιστική καμπίνα με κλωβό ασφαλείας, αγωνιστικά καθίσματα Recaro, ζώνες ασφαλείας πολλαπλών σημείων της Sparco, ένα αποσπώμενο τιμόνι της ίδιας εταιρείας, αλλά και σύστημα πυρόσβεσης εγκεκριμένο από την FIA.

Εκτός αυτού, η Ford Performance Racing School δίνει σε όλους τους αγοραστές του νέου, αγωνιστικού μοντέλου την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μια αποκλειστική κατηγορία αγώνων, ονόματι Mustang Challenge. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα αποτελείται από 10-12 αγώνες, και θα λαμβάνει χώρα σε διάσημες πίστες της Β. Αμερικής, οι οποίες όμως δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Όσο για το κόστος της, η Ford Mustang Dark Horse R αγγίζει τα 145.000 δολάρια (132.245 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία). Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2024, λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος Mustang Challenge.

Δείτε την Ford Mustang Dark Horse R εν δράσει: