Αυτό είναι το πρώτο όχημα με καύσιμο το υδρογόνο που θα συμμετάσχει στο Rally Dakar 2022 (video)


H Gaussin σε μια προσπάθεια να δείξει στην πράξη πόσο αποδοτικά και αξιόπιστα είναι τα οχήματα που σχεδιάζει συμμετέχει στο Rally Dakar 2022 με το πρώτο υδρογονοκίνητο όχημα στην ιστορία του θεσμού.

  • 15/11/2021

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ηλεκτροκίνησης ήταν προφανής ο στόχος των εταιριών να ρίξουν τις ιδέες τους στην αγωνιστική “αρένα” ώστε να αποδείξουν σε ακραίες συνθήκες πόσο λειτουργικές και αξιόπιστες είναι. Είναι άλλωστε κάτι περισσότερο από προφανές πως αν ένα όχημα μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μια απαιτητική αγωνιστική διαδρομή (όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας όπου θα διεξαχθεί το προσεχές Rally Dakar τον Ιανουάριο) τότε η μετάβαση στα οδικά δίκτυα θα είναι αναμενόμενα... piece of cake!

Κάπως έτσι προέκυψε η ανακοίνωση της συμμετοχής της γαλλικής εταιρίας Gaussin στον ιστορικό αγώνα με ένα φορτηγό το οποίο φέρει την -όχι και τόσο πρωτότυπη- ονομασία H2 Racing Truck και θα είναι το πρώτο στην ιστορία που θα φέρει κυψέλες καυσίμου! Δεν έχει περάσει, άλλωστε, καιρός από τότε που το Rally Dakar ανακοίνωσε το σχέδιο "Dakar Future" το οποίο ανεβάζει ρυθμούς στην "πράσινη μετάβαση" και έχει ως στόχο μέχρι το 2030 όλα τα οχήματα που θα συμμετέχουν να είναι είτε υδρογονοκίνητα είτε αμιγώς ηλεκτρικά.

Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός του H2 Racing Truck προήλθε από τον οίκο Pininfarina ενώ την κίνησή του αναλαμβάνουν δύο ηλεκτροκινητήρες 300kW (ένας σε κάθε άξονα). Oι μπαταρίες του έχουν συνολική χωρητικότητα 82kWh,ενώ η δεξαμενή του γεμίζει με 80 kg υδρογόνου. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα 20 λεπτών και είναι αρκετή ώστε να διανύσει απόσταση μήκους 250 χλμ. Κατά την Gaussin η συγκεκριμένη απόσταση είναι υπολογισμένη σε συνθήκες αγώνα ενώ το όχημα όταν κινείται σε οδικό δίκτυο μπορεί να ξεπεράσει τα 800 χλμ. με ένα γέμισμα.

Με αυτή τη συμμετοχή η Gaussin σκοπεύει να συγκεντρώσει μια σειρά από σημαντικά δεδομένα τα οποία θα αξιοποιήσει στην τελική φάση της ανάπτυξης της νέας σειράς ηλεκτρικών φορτηγών που θα παρουσιάσει το 2022. Μάλιστα, για να μπορέσει να φτάσει στη μέγιστη αποτελεσματικότητα την επικοινωνία της συμμετοχής παρουσίασε ένα video με το H2 Racing Truck να "εισβάλλει" στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού και στο οποίο εμφανίζονται οι stars της Παρί, μεταξύ των οποίων και ο Λιονέλ Μέσι, να παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι.