Pikes Peak: H Alpine έσπασε... το ρόδι και τα χρονόμετρα στην εμβληματική ανάβαση


Η Alpine ολοκλήρωσε την πρώτη της ανάβαση στο Pikes Peak κατακτώντας το βάθρο και καταρρίπτοντας το ρεκόρ στην κατηγορία της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 26/6/2023

Η ανάβαση του Pikes Peak είναι ένας από τους θεσμούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον οποίο μιλά όλος ο πλανήτης. Λαμβάνει χώρα στα βουνά του Κολοράντο κάθε χρόνο από το 1916 κι είναι ένας από τους μακροβιότερους και πιο εμβληματικούς αγώνες στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό event, το οποίο παρόλο που έχει επιδεχθεί αρκετών αλλαγών ανά τα χρόνια, παραμένει η πιο ξακουστή και η σημαντικότερη ανάβαση στον κόσμο. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, Alpine και Signatech ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να λάβουν μέρος στο συναρπαστικό event.

Η διαδρομή της ανάβασης απαιτεί ιδιαίτερη ευελιξία και ταχύτητα, αλλά και σίγουρα μεγάλες αντοχές. Αποτελείται από 156 στροφές οι οποίες απλώνονται σε 19,93 km δρόμου, ξεκινώντας από υψόμετρο 2.865m, με το σημείο τερματισμού να βρίσκεται σε υψόμετρο 4.301m.

Η Alpine «έσπασε» το ρόδι σπάζοντας ρεκόρ

Η Alpine αγωνίστηκε στην κατηγορία Pikes Peak Open, η οποία είναι η πιο ποικιλόμορφη όλων, και κατάφερε να έρθει 4η στις κατατακτήριες δοκιμές πριν την έναρξη του αγώνα.

Το πρωί της Κυριακής, 25 Ιουνίου, ο Raphael Astier βρέθηκε πίσω από το τιμόνι της Alpine A110 Pikes Peak, την οποία είχε παρουσιάσει η αυτοκινητοβιομηχανία πριν περίπου ένα μήνα. Ο Γάλλος κατάφερε να διατηρήσει τη διαύγειά του, παρά την έλλειψη οξυγόνου που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, τοσο εκείνος, όσο και το αυτοκίνητό του, εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου. Ο χρόνος που κατέγραψε ήταν 9:17.412, μία εξαιρετική επίδοση, η οποία μάλιστα ήταν πάνω από 6 sec ταχύτερη από το προσωπικό ρεκόρ του Astier όταν είχε αγωνιστεί ξανά το 2019, αυτή τη φορά με την Porsche.

Η Alpine κατάφερε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά πάνω από 7 sec, ενώ ήρθε στην τρίτη θέση του βάθρου συνολικά, και στη δεύτερη στην κατηγορία της, Pikes Peak Open.

Χτίζοντας το «Γκαράζ των Ονείρων»

Ταυτόχρονα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται για ένα νέο μέλλον, ανακοινώνοντας τον ερχομό 7 νέων ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2030, δημιουργώντας το «Γκαράζ των Ονείρων» της.

Το πρώτο εξ αυτών θα καταφτάσει το 2024 στη μορφή ενός αμιγώς ηλεκτρικού, σπορ και αστικού μοντέλου, ονόματι A290, το οποίο θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMFB-EV. Μάλιστα, η Alpine το έχει ήδη παρουσιάσει από τον περασμένο Μάιο σε μορφή concept car.

Για το 2025, οι Γάλλοι ετοιμάζουν ένα crossover GT για την κατηγορία C, το οποίο θα κατασκευάζεται στη μονάδα παραγωγής της Alpine στο Dieppe της Γαλλίας. Αμέσως μετά, το 2026, θα καταφτάσει ο αμιγώς ηλεκτρικός απόγονος της A110, συνεχίζοντας το σπορτιφ πνέυμα της Alpine και παραμένοντας η ναυαρχίδα της.

Εκτός αυτού, μία roadster έκδοση της A110 θα λανσαριστεί, όπως κι ένα ολοκαίνουργιο τετράθυρο σπορ coupe, ονόματι Α310. Σύμφωνα με την εταιρεία, έρχονται επίσης δύο εκπρόσωποι για τις κατηγορίες D και E, ολοκληρώνοντας έτσι το «Γκαράζ των Ονείρων» της (Dream Garage).