Η Alpine βγαίνει στο «κυνήγι» για επενδυτές – Ένα crossover και δύο sportscars στα σχέδιά της


Οι Γάλλοι εμφανίζονται να έχουν προχωρημένες επαφές με τη Lotus, ενώ έχουν προσεγγίσει και άλλους επενδυτές προκειμένου να στηρίξουν τα πλάνα τους για αυτοκίνητα δρόμου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 15/12/2022

Μία από τις (πολλές) χρήσιμες «υπηρεσίες» που προσφέρει η Formula 1 στην παγκόσμια αυτοκίνηση είναι ότι πολλές από τις τεχνολογίες των μονοθεσίων περνούν, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Επιπλέον, η συμμετοχή στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ανοίγει το δρόμο σε αρκετά brand να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, να διεισδύσουν πιο εύκολα στην αγορά αυτοκινήτων δρόμου ή/και να «μεγαλώσουν», αν ήδη βρίσκονται σε αυτή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της Alpine. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Autocar, η γαλλική ομάδα της Formula 1 αναζητά επενδυτές προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδιά της για τα μελλοντικά αυτοκίνητα δρόμου που θα κατασκευάσει.

Η επιδιωκόμενη «ένεση» μετρητών εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τα σχέδια της Alpine να αναπτυχθεί γρήγορα από μια μάρκα μόνο για σπορ αυτοκίνητα, με ένα μόνο μοντέλο και κοινό με επίκεντρο την Ευρώπη, σε μια πλήρως ηλεκτρισμένη αντίπαλο της Porsche με παγκόσμια απήχηση.

Η γαλλική εταιρεία έχει ήδη δεσμευτεί να ανανεώσει το sports car Alpine A110, καθώς και να λανσάρει ένα hot hatchback με βάση το Renault 5, αλλά και ένα σπορ crossover μέχρι το 2026. Το σχέδιο αυτό, που διαμορφώθηκε υπό την ηγεσία του CEO Luca de Meo, εμπλουτίστηκε τον περασμένο μήνα με την επιβεβαιωμένη πρόθεση κατασκευής ηλεκτρικών σπορ αυτοκινήτων στην κατηγορία D και E.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επερχόμενο SUV και τα δύο πολυτελή σπορ αυτοκίνητα είναι πιθανό να μη στοχεύσουν την Ευρώπη, όπου η Alpine είναι μια ευρέως γνωστή μάρκα, αλλά κυρίως τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα. Εκτός από τη χρηματοδότηση της εξέλιξης των συγκεκριμένων οχημάτων, πιστεύεται ότι η Alpine ελπίζει επίσης ότι ένας επενδυτής θα μπορούσε να είναι στρατηγικός εταίρος βοηθώντας τη να δημιουργήσει ερείσματα σε αυτές τις περιοχές γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει μόνη της, εάν έπρεπε να δημιουργήσει μια επιχείρηση από την αρχή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpine, Laurent Rossi, έχει μιλήσει στο παρελθόν για επέκταση της παγκόσμιας εμβέλειας της μάρκας κατά «τέσσερις έως πέντε φορές». Μία φιλοδοξία αρκετά σημαντική, μα και συνάμα εξίσου δαπανηρή.

Με αυτά τα δεδομένα, το Autocar εκτιμά ότι δεν αποκλείεται μια πιθανή συνεργασία με τη Lotus, η οποία έχει εξίσου φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη του δικτύου και των πωλήσεών της. Αντίστοιχα σχέδια έχει και η Geely, ιδιοκτήτρια της Lotus, που πρόσφατα δημιούργησε κοινοπραξία με τη Renault για να συνεχίσει να κατασκευάζει κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Alpine ήδη συνεργάζεται με τη Lotus για την κοινή ανάπτυξη του διαδόχου του A110, καθώς επίσης διερευνά «την ανάπτυξη μιας κοινής προσφοράς υπηρεσιών που συνδυάζει την τεχνογνωσία τους». Επιπλέον, όταν οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πέρυσι την αρχική συνεργασία τους για το διάδοχο του Α110, επεσήμαναν ότι θα τους ενδιέφερε «μια συνεργασία για να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα μηχανοκίνητου αθλητισμού της Alpine που καλύπτει τη Formula 1 έως την Endurance».

Οι πηγές του βρετανικού μέσου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια δεδομένη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και ότι η Alpine είναι ανοιχτή σε επενδύσεις από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος κατασκευαστής με παρόμοιους στόχους, όπως η Lotus, αλλά και κάθε επενδυτής που ελκύεται από τις δυνατότητες «εμπλοκής» με την F1, ακόμα και αποκλειστικά στον τομέα του marketing.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Alpine είναι σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, με τους Γάλλους να ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση που αναζητούν θα προκύψει μόνο με αγορά μετοχών στην ομάδα της F1. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην αγωνιστική ομάδα της Mercedes F1, η οποία έχει, ως συνιδιοκτήτες, την Ineos, τον Toto Wolff αλλά και την Mercedes Cars.

Η πιθανή πώληση μεριδίου της Alpine F1 team αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Capital Markets Day (CMD) του Ομίλου Renault τον περασμένο μήνα, η οποία είχε τον τίτλο «Renaulution, τώρα Επανάσταση». Στο πλαίσιο παρουσίασης με τίτλο Alpine, επισημάνθηκε ότι «πρόκειται να επεκταθεί παγκοσμίως με το ήμισυ της μελλοντικής ανάπτυξής της εκτός Ευρώπης, με αξιοποίηση εμπορικών συνεργασιών και υποστήριξη επενδυτών. Η Alpine είναι ανοιχτή να κεφαλαιοποιήσει την οικονομική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ομάδας F1».

Πηγή: Autocar