Η Alpine A110 έτοιμη για την πιο διάσημη ανάβαση του κόσμου (photos)


Η Alpine A110 ετοιμάζεται να κατακτήσει το Pikes Peak και έχει στόχο να βάλει την υπογραφή της στην εμβληματική ανάβαση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 3/5/2023

Η Alpine βάζει πλώρη για τις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα για το Colorado Springs, εξοπλίζοντας την A110 με τα κατάλληλα εφόδια για να καταρρίψει όσα περισσότερα ρεκόρ μπορεί στη ανάβαση του Pikes Peak. Ενισχυμένη αεροδυναμική, περισσότερη ισχύς στον κινητήρα και μειωμένο βάρος, η Alpine A110 Pikes Peak είναι έτοιμη να θριαμβεύσει.

Οι Γάλλοι έχουν μετατρέψει το sportscar τους σε ένα «τέρας» για αναβάσεις σε συνεργασία με την Signatech, γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που ειδικεύεται στις αγωνιστικές εξορμήσεις. Οι ειδικοί των δύο εταιρειών τοποθέτησαν μία μεγάλη αεροτομή σε στυλ «μπουλντόζας» στο μπροστινό μέρος, έναν νέο διαχύτη και μία υπερμεγέθη πίσω αεροτομή που ενώνεται με το πίσω παράθυρο μέσω ενός πτερυγίου.

Οι νέες προσθήκες στο αεροδυναμικό πακέτο της A110 έχουν σκοπό την επίτευξη της μέγιστης κάθετης δύναμης, προκειμένου το όχημα να είναι «κολλημένο» στο έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής των 19,93 km.

Μιλώντας για αεροδυναμικές προσθήκες, κι οι ζάντες είναι σχεδιασμένες ειδικά για την περίσταση, βελτιστοποιώντας τη ροή του αέρα. Εκτός αυτού, μία νέα εισαγωγή αέρα έχει τοποθετηθεί στην οροφή, ενώ τα πίσω και τα μπροστινά φωτιστικά σώματα έχουν λάβει ιδιαίτερη «περιποίηση,» η οποία προέρχεται από τα οχήματα που συμμετέχουν στις 24 ώρες του Le Mans. Τρεις κάθετες λωρίδες LED έχουν προστεθεί στην πίσω αεροτομή, ενώ και το livery έχει αγωνιστικές ρίζες, χρησιμοποιώντας τα κλασικά χρώματα της Alpine σε λευκούς, μπλε και κόκκινους χρωματισμούς. Την μπλε-κοκκινή οροφή διακοσμούν λευκά αστέρια, πιθανώς υποδεικνύοντας τον τελικό προορισμό της Alpine A110 Pikes Peak.

Η Alpine δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, όμως επιβεβαίωσε ότι η «ακραία» και ειδική έκδοση της A110 αποδίδει σχεδόν 500 ίππους. Αυτό αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τη συμβατική έκδοση, η οποία αγγίζει τα 300 PS χάρη στον turbocharged τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,8 L.

Οι «εργασίες» μείωσης βάρους απέδωσαν εξαιρετικά, κάνοντας το νέο μοντέλο 132 kg ελαφρύτερο από την ήδη μειωμένου-βάρους A110 R.

Ο Francois Letort, project manager της Alpine A110 Pikes Peak, είπε σχετικά: «Η Alpine A110 Pikes Peak ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μας, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά απ' ό,τι είχαμε οραματιστεί στα αρχικά στάδια του εγχειρήματος. Οι πρώτες δύο ημέρες δοκιμών κύλησαν πολύ ομαλά. Η Alpine A110 Pikes Peak κατέκτησε όλους τους αρχικούς της στόχους, κάτι που είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.»

Πίσω από το τιμόνι της A110 Pikes Peak θα βρεθεί ο νικητής του FIA R-GT Cup 2022, Raphael Astier, ο οποίος θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του γαλλικού «πυραύλου» στο Lurcy-Levis, το Drome και το Val Thorens της Γαλλίας, πριν ταξιδέψει στο Colorado για τη θρυλική ανάβαση. Το δημιούργημα της Alpine θα συμμετέχει στην κατηγορία Time Attack 1 στις 25 Ιουνίου.