Επιλέγοντας το κορυφαίο σε δυναμικά χαρακτηριστικά Ford Fiesta (Video)


Όταν πρέπει να επιλέξουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, πρέπει ταυτόχρονα να συνυπολογίσουμε πολλά στοιχεία. Άλλες φορές η διαδικασία γίνεται επιτακτική και άλλες είναι εύκολη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ford Fiesta.

  • 19/6/2020

Υπάρχουν τα supermini οχήματα αλλά υπάρχει και το Ford Fiesta! Ένα αυτοκίνητο που σπάει τα περιθώρια της κατηγορίας του και ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Μ’ ένα Fiesta, η οδήγηση γίνεται μια πραγματική εμπειρία. Δεν κατασκευάστηκε για να υπάρχει απλώς, αλλά για να δημιουργεί. Να δημιουργεί συναισθήματα, καταστάσεις, εντυπώσεις. Στο DNA του υπάρχει ψυχή, δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι ένα μέσο απόλαυσης των αισθήσεων!

Απόλαυση της όρασης

Οι άνθρωποι αποφασίζουν μέσα σε τρία λεπτά εάν τους αρέσει ή όχι ένα προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο. Μεγάλο διάστημα στην περίπτωση του Fiesta. Γιατί να χάσεις τόσο χρόνο; Μια ματιά αρκεί για να σε κάνεις ν’ αποφασίσεις αμέσως, για να ξεχάσεις οτιδήποτε άλλο!

Οι σχεδιαστές του συνεργάστηκαν με ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους, μελέτησαν επί χιλιάδες ώρες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανθρώπων από το αυτοκίνητό τους, αξιολογώντας την αλληλεπίδραση που υπάρχει στη συγκεκριμένη διασύνδεση, χρησιμοποιώντας τόσο την πιο σύγχρονη τεχνολογία (όπως προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης της κόρης του ματιού) αλλά και την πιο αξιόπιστη από τις παραδοσιακές μεθόδους: τα σχόλια των εκατομμυρίων πελατών του Fiesta.

Τόσο με τρίθυρο όσο και με πεντάθυρο αμάξωμα, το supermini μοντέλο της είναι χαρισματικό. Με μοναδικό στυλ, ταιριάζει στο σύγχρονο περιβάλλον και τρόπο ζωής των δραστήριων ανθρώπων που επιθυμούν την πολυτέλεια. Ο premium χαρακτήρας της σχεδίασης, η δυναμική εμφάνισή του και οι έντονες γραμμές του αμαξώματος το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο. 

Για όσους θέλουν να είναι πιο εκφραστικοί, το προαιρετικό πακέτο εξωτερικής διαμόρφωσης του νέου Ford Fiesta το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Οι πολλές επιλογές εξατομίκευσης, με συνδυασμούς διαφορετικού χρώματος οροφής, εξωτερικών καθρεφτών και αμαξώματος δίνουν τη δυνατότητα να το διαμορφώσει κάποιος ανάλογα με το προσωπικό γούστο του. Το εσωτερικό του μοιάζει με έργο τέχνης αλλά είναι τόσο ευρύχωρο και εργονομικό που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία από την πρώτη στιγμή. Σε προσκαλεί να σε φιλοξενήσει.

Απόλαυση της αφής

Τα σχήματα, οι καμπύλες, τα ποιοτικά υλικά, η διαμόρφωση σε κάθε σημείο του σε κάνει ν’ απλώνεις το χέρι για να αισθανθείς κάθε τμήμα του. Η μεγάλη, έγχρωμη οθόνη αφής και το σύστημα «SYNC 3» γίνονται το κέντρο αναφοράς για οδηγό και επιβάτες. Η δυνατότητα ενημέρωσης και διασυνδεσιμότητας είναι σε κορυφαίο επίπεδο και με τρόπο που είναι απλός. Ποιος είπε ότι η τεχνολογία είναι ακριβή και για λίγους;

Απόλαυση της ακοής

Ο σπορ χαρακτήρας του δεν σημαίνει ότι υστερεί σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία. Το νέο Ford Fiesta διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο και εξελιγμένο ηχοσύστημα της «B&O Play». Με ενισχυτή 675 W και 10 ηχεία, subwoofer διπλού πηνίου (DVC), ήχο surround και φυσικά μοναδικό design είναι ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν. Όμως, το νέο Ford Fiesta είναι και το πιο αθόρυβο στην κατηγορία του. Η βελτιωμένη μόνωση του κινητήρα και το ηχοαπορροφητικό παρμπρίζ συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πολυτελούς εμπειρίας ταξιδιού για οδηγό και επιβάτες. 

Απόλαυση της οδήγησης

Η απαράμιλλη οδική συμπεριφορά του κάνει το νέο Fiesta ένα όχημα που ξεχωρίζει στον δρόμο. Από τη μία, η άνεση που προσφέρει και από την άλλη η οδηγοκεντρική φύση του διαμορφώνουν έναν χαρακτήρα που ταιριάζει σε όλους. Εάν αποφασίσεις να κινηθείς ήρεμα, θα σε ανταμείψει με το πόσο χαλαρός και ξεκούραστος θα φτάσεις στον προορισμό σου. Εάν επιλέξεις έναν γρήγορο ρυθμό, θα σου χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης και θα σου επιτρέψει να βελτιωθείς ως οδηγός.

Απόλαυση της ισχύος

Το νέο Ford Fiesta εξοπλίζεται με κινητήρες που ξεχωρίζουν για τη δύναμή τους και την οικονομική κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα, ο 1.0L EcoBoost με ισχύ 100 PS, 125 PS και 140 PS. Εκτός αυτού, διατίθεται και με το νέο ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.1 L απόδοσης 85 PS. Σε ό,τι αφορά τους diesel, o 1.5 Duratorq TDCi έχει αυξήσει την ισχύ του στους 120 PS ενώ η μέση τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είναι μόλις 89 g/km, απαλλάσσοντάς το από τέλη κυκλοφορίας. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει εκδοχή αυτού του κινητήρα και με 85 PS.

Απόλαυση της διάκρισης

Το νέο Ford Fiesta, διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που τα συναντάμε σε αυτοκίνητα μεγάλων κατηγοριών. Διαθέτει δύο κάμερες, τρία ραντάρ και 12 αισθητήρες υπερήχων, που σε συνεργασία μεταξύ τους παρακολουθούν τα πάντα περιμετρικά του οχήματος, αλλά και σε απόσταση 130 μέτρων εμπρός από το όχημα. Ο μακρύς κατάλογος των προσφερόμενων τεχνολογιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτορρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας, σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης και αναχώρησης για παράλληλο και κάθετο παρκάρισμα, σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης, προειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, και σύστημα ελέγχου επαγρύπνησης του οδηγού.

Επίσης, διατίθεται με σύστημα αυτόματης αφής μεγάλης σκάλας φώτων,  σύστημα ένδειξης απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, σύστημα προειδοποίησης επικείμενης σύγκρουσης και υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης, αναγνώριση πεζών, σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου και σύστημα προειδοποίησης κάθετα κινούμενων οχημάτων. Παρακάτω, μπορούμε να δούμε αναλυτικότερα τις εκδόσεις του μοντέλου και κάποια από τα εξοπλιστικά στοιχεία που περιλαμβάνει καθεμιά από αυτές.

Ford Fiesta «Connected» 5θυρο 1.0 EcoBoost 95 PS, από 15.445 ευρώ με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Η «βασική» έκδοση του supermini της Ford, όπως διατίθεται στη χώρα μας, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες στο χρώμα του αμαξώματος με ενσωματωμένα φλας, σύστημα τριών επιλογών στυλ οδήγησης («Eco», «Normal» και «Sport»), συστήματα προειδοποίησης διατήρησης λωρίδας και υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω, ηχοσύστημα με κεντρική οθόνη αφής 8,0 ιντσών, Bluetooth, θύρα USB.

Ford Fiesta «Titanium» 5θυρο 1.0 EcoBoost 125 PS, από 16,468 ευρώ με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Η προσεγμένη ποιότητα των υλικών και ο συνδυασμός σχεδίων και χρωμάτων χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη έκδοση, προσδίδοντάς της φινετσάτη εμφάνιση. Μεταξύ άλλων, στον εξοπλισμό της περιλαμβάνονται: αυτόματο σύστημα κλιματισμού, φώτα ημέρας LED, ανατομικά εμπρός καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες στο χρώμα του αμαξώματος με ενσωματωμένα φλας, 16 ιντσών ζάντες ελαφρού κράματος δέκα ακτίνων. 

Ford Fiesta «ST-Line» 3θυρο 1.0 EcoBoost 125 PS, από 16.904 ευρώ με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Η σπορτίβ έκδοση του μοντέλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: σύστημα τριών επιλογών στυλ οδήγησης («Eco», «Normal» και «Sport»), ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός που ανεβοκατεβαίνουν σε μία κίνηση, πακέτο Driver Assistance.το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα Lane-Keeping Alert, Lane Keeping Aid, σύστημα σταθερής ταχύτητας με αυτόματο σύστημα περιορισμού της ταχύτητας, πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη 4,2 ιντσών, σύστημα cruise control, σπορ ανάρτηση, σπορ εμπρός καθίσματα, πεντάκτινες ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών και σπορ πεντάλ από ανοξείδωτο χάλυβα. Η τιμή της πεντάθυρης έκδοσης ξεκινά από τα 17.400 ευρώ, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Ford Fiesta «Vignale» 5θυρο 1.0 EcoBoost 125 PS, από 21.542 ευρώ με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Η εξοπλιστικά κορυφαία και πολυτελής έκδοση του supermini μοντέλου είναι αυτή που τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη στην κατηγορία. Μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να χαρεί εξοπλισμό όπως: Adaptive Cruise Control, μάσκα πάνω εμπρός με χαρακτηριστικό πλέγμα Vignale και χρωμιωμένο πλαίσιο, αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας, ημιδερμάτινα καθίσματα, δεκάκτινες ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών.

Ford Fiesta ST2 3θυρο 1.5 EcoBoost 200 PS, από 22.065 ευρώ με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Το μοναδικό hot hatch όχημα το αγοράζεις για την οδική συμπεριφορά του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται εξοπλισμού. Φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον κινητήρα και την ανάρτησή του, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που τονίζουν τον χαρακτήρα του, όπως: σύστημα τριών επιλογών στυλ οδήγησης («Normal», «Sport», «Track»), τριάκτινο σπορ δερμάτινο τιμόνι, ατμοσφαιρικός κρυφός φωτισμός LED στον χώρο των ποδιών, στις ποτηροθήκες, στις εσωτερικές θήκες των θυρών, φώτα ανάγνωσης εμπρός, δύο χρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης και πεντάκτινες ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών. Η τιμή για την πεντάθυρη έκδοση του Ford Fiesta ST2 ξεκινά από τα 22.423 ευρώ, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης. Τέλος, το τρίθυρο Ford Fiesta ST3 ξεκινά από τα 27.772, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης, ενώ το πεντάθυρο Ford Fiesta ST3 από τα 27.769 ευρώ, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Επίσης, το Ford Fiesta διατίθεται και με τον 1.5 Duratorq TDCi των 85 PS με τιμή που ξεκινά από τα 16.211 ευρώ, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης (πεντάθυρο, «Connected»), όπως και στην έκδοση «Active Χ» με τιμή από 19.028 ευρώ, με ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.

Η επιλογή ενός Ford Fiesta είναι μια ευχάριστη διαδικασία –αν και όχι εύκολη με τόσα που προσφέρει η κάθε έκδοσή του–, καθώς ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει ένα ευχάριστο δίλημμα ποια να διαλέξει τελικώς. Όμως, σε όποια και εάν καταλήξει, ένα είναι σίγουρο. Ότι θα βγει κερδισμένος, χάρη στα πολύ καλά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ford, αλλά και στην οκταετή εργοστασιακή εγγύηση που παρέχει η εταιρεία.