Το νέο Volvo EX90 είναι η επιτομή της ασφάλειας (Video)


Το νέο Volvo EX90 αποτελεί το μοντέλο εκείνο με το οποίο οι Σουηδοί ξεκινούν να κάνουν πράξη το όραμά τους για μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στα νέα αυτοκίνητα Volvo.

  • 23/11/2022

Η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη Volvo και το ολοκαίνουργιο Volvo EX90 της δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το νέο Volvo EX90 έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ναυαρχίδας: είναι ένα επιβλητικό σε εμφάνιση, 7θέσιο και πανίσχυρο SUV, που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη με απόδοση 517 PS και 910 Nm ροπής προσφέροντας 600 km αυτονομίας.

Το σημείο αναφοράς για το σουηδικό μοντέλο έγκειται στο γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί για να αποτελέσει το πρώτο μοντέλο της νέας εποχής Volvo, η οποία και θα χαρακτηρίζεται από την υπέρτατη δυνατή ασφάλεια για την αποφυγή ατυχημάτων, αξιοποιώντας τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στον τομέα του software και του hardware.

Εξάλλου, το μήνυμα της Volvo είναι ξεκάθαρο:

«Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της ασφάλειας, στο να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές».

Ασφάλεια, βιωσιμότητα και τεχνολογία

Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό Volvo EX90. Στο εξωτερικό του, υπάρχουν 16 υπερευαίσθητοι αισθητήρες, 8 κάμερες, 5 συστήματα radar και το νέο σύστημα LiDAR, τοποθετημένο στην οροφή για αυξημένη ορατότητα και προστασία.

Το καινοτομικό σύστημα LiDAR της Volvo, βρίσκεται τοποθετημένο στην οροφή του EX90 ενισχύοντας τα επίπεδα ασφαλείας του σουηδικού ηλεκτρικού SUV.
Το καινοτομικό σύστημα LiDAR της Volvo, βρίσκεται τοποθετημένο στην οροφή του EX90 ενισχύοντας τα επίπεδα ασφαλείας του σουηδικού ηλεκτρικού SUV.

To LiDAR (Light Detection and Ranging) είναι μία μέθοδος απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί φως με τη μορφή παλμικού λέιζερ για να μετρήσει αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια και πιστότητα. Το σύστημα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και τη νύχτα και μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς σε αποστάσεις έως και 250 m, καθώς και ένα ελαστικό πάνω σε σκουρόχρωμο οδόστρωμα που βρίσκεται σε απόσταση 120 m, με το EX90 να κινείται με 120 km/h.

Η διαφορά που μπορεί να κάνει το LiDAR για την ασφάλεια στην πραγματική ζωή είναι αξιοσημείωτη: Η έρευνα της Volvo υποδεικνύει ότι η προσθήκη LiDAR σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ελαττώσει τα ατυχήματα με σοβαρή έκβαση έως και 20%, καθώς και να βελτιώσει την αποφυγή σύγκρουσης έως και 9%.

Παράλληλα, στο εσωτερικό, υπάρχουν δύο οθόνες. Η μία, που αποτελεί τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες με απλό τρόπο, για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Στο κέντρο της κονσόλας, υπάρχει η κεντρική οθόνη infotainment 14,5 ιντσών, η οποία εκτελεί τις περισσότερες βασικές λειτουργίες μέσα στο αυτοκίνητο, από την ασφάλεια και την ψυχαγωγία έως τη διαχείριση της μπαταρίας. Και όλα αυτά με δυνατότητα ενημερώσεων λογισμικού over-the-air.

Όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν συνδυαστικά, δημιουργώντας αυτό που η Volvo αποκαλεί μια «αόρατη ασπίδα ασφαλείας». Ωστόσο, η ασφάλεια δεν περιορίζεται στο εξωτερικό. Το Volvo EX90 διαθέτει δύο κάμερες που εστιάζουν στον οδηγό και αντιλαμβάνονται πότε είναι κουρασμένος ή δεν είναι όσο συγκεντρωμένος χρειάζεται και, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλαμβάνει δράση είτε με ηχητικές ειδοποιήσεις είτε ανάβοντας τα alarm. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα ανίχνευσης επιβατών με radar, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ένα παιδί ή κάποιο κατοικίδιο.

Η Volvo δίνει σημασία και στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό το νέο Volvo EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο καθώς και 48 kg ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνολικού πλαστικού που χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο - το υψηλότερο επίπεδο οποιουδήποτε αυτοκινήτου της Volvo μέχρι σήμερα.

Πώς λειτουργεί το Σύστημα Ανάλυσης Οδηγικής Συμπεριφοράς της Volvo

Το σύστημα λανσάρεται για πρώτη φορά στο Volvo EX90 και θα συμπληρώσει μία δέσμη εξωτερικών αισθητήρων κορυφαίας τεχνολογίας.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι με την απλή παρατήρηση του πού κοιτάζει ο οδηγός και του πόσο συχνά και για πόσο χρόνο είναι τα μάτια του κλειστά, μπορούμε να αξιολογήσουμε σε μεγάλο βαθμό την κατάστασή του», δήλωσε η Emma Tivesten (Έμα Τίβεστεν), Senior Technical Expert στο Volvo Cars Safety Center, καταλήγοντάς πώς: «Βασίζοντας τους υπολογισμούς του στα ευρήματα της έρευνάς μας, το σύστημα ανίχνευσης επιτρέπει στα αυτοκίνητά μας να αναγνωρίζουν ποτέ η ικανότητα του οδηγού επιδεινώνεται, πιθανώς λόγω υπνηλίας, απόσπασης προσοχής ή άλλων αιτίων απροσεξίας και να παρέχουν επιπλέον βοήθεια με έναν τρόπο που προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη κατάσταση.»

Χρησιμοποιώντας δύο κάμερες για να εντοπιστούν πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι οδηγός δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, το σύστημα παρατηρεί τα μοτίβα βλέμματος του οδηγού. Με τη μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο ο οδηγός κοιτάζει στον δρόμο εμπρός, και λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές αποκλίσεις, το σύστημα κατανοεί πότε τα μάτια του οδηγού, και ενδεχομένως το μυαλό του, εστιάζουν κάπου αλλού εκτός από την οδήγηση.

Μήπως ο οδηγός κοιτάζει το δρόμο για πολύ λίγο; Μπορεί να είναι μία ένδειξη απόσπασης του βλέμματος, πιθανώς διότι κοιτάζει το τηλέφωνο του. Μήπως, κοιτάζει το δρόμο πολύ; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι διανοητικής απόσπασης της προσοχής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο οδηγός απορροφάται από τις σκέψεις του σε σημείο που δεν αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει.

Το χωρητικό τιμόνι επίσης παίζει ένα ρόλο. Ανιχνεύει εάν ο οδηγός απελευθερώνει τη λαβή του στο τιμόνι, παρακολουθώντας έτσι τη σταθερότητα των χειρισμών του.

Χρησιμοποιώντας την κατοχυρωμένη τεχνολογία της Volvo για ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο των μοτίβων βλέμματος και του τρόπου χειρισμού του τιμονιού, το αυτοκίνητο θα μπορεί να δράσει κατάλληλα για να βοηθήσει τον οδηγό όταν χρειάζεται. Η βοήθεια μπορεί να αρχίσει με ένα απλό σήμα προειδοποίησης που αυξάνει σε ένταση ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στις αυξημένες και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις, το αυτοκίνητο μπορεί ακόμη και να σταματήσει με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου, στέλνοντας μία προειδοποίηση στους άλλους χρήστες της οδού μέσω των φώτων αλάρμ.

«Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο στην εξωτερική ανίχνευση, καθώς δουλεύουμε με αφοσίωση πάνω στα συστήματα πρόληψης σύγκρουσης», δήλωσε ο Thomas Broberg (Τόμας Μπρόμπεργκ), Επικεφαλής στο Volvo Cars Safety Centre,  υποστηρίζοντας ό,τι: «Η ανίχνευση του εσωτερικού είναι για εμάς ένα από τα επόμενα σύνορα ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να εξελίσσουμε και να αξιοποιούμε νέες λειτουργίες βήμα-βήμα, για να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ασφάλεια καθώς η γνώση μας αυξάνεται και ωριμάζει».

Μάθετε περισσότερα για το νέο Volvo EX90 πατώντας ΕΔΩ