Skoda Scala: Αλλαγή πορείας για την τσέχικη εταιρία (Video)


Το από καιρό αναμενόμενο μοντέλο όχι μόνο αντικαθιστά το Rapid αλλά αναβαθμίζει συνολικά την παρουσία της Skoda στην μικρομεσαία κατηγορία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: SKODA
  • 7/12/2018

Το νέο Skoda Scala που ετοιμάζει με επιμέλεια και αρκετή προσοχή η Skoda εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρία, καθώς όχι μόνο μπαίνει στην καρδιά μιας πολύ δυναμικής κατηγορίας αλλά και γιατί λειτουργεί σαν image maker της τσέχικης εταιρίας σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Στην ουσία δεν αντικαθιστά απλά το Rapid αλλά ανεβαίνει μία βαθμίδα σε ότι αφορά την γενικότερη παρουσία της στην μικρομεσαία κατηγορία, βλέποντας στα ίσια μοντέλα όπως το VW Golf ή το νέο Focus. Κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τις διαστάσεις αλλά και από την προσοχή που έχει δώσει η εταιρία τόσο στην μοντέρνα σχεδίαση όσο και σε ότι έχει να κάνει με την άνεση και την τεχνολογία με την οποία εφοδιάζει το νέο της μοντέλο.

Σχεδιαστικά υιοθετεί κάποια νέα μοτίβα τα οποία είδαμε για πρώτη φορά στο πρωτότυπο Vision RS στην έκθεση του Παρισιού τον Οκτώβριο, και που μάλλον θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε πιο συχνά σε μοντέλα της εταιρίας. Το νεανικό και μοντέρνο σχήμα του πεντάθυρου αμαξώματος χαρακτηρίζεται και από κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι στην πίσω πόρτα (η οποία έχει επιμηκυμένη κρύσταλλο) αναγράφεται το πλήρες όνομα της εταιρίας ή ότι η νέα μάσκα είναι πολύ πιο δυναμική, με νέα γρίλια και εντυπωσιακούς προβολείς που μπορούν να είναι και φουλ LED.

To σημαντικό στην περίπτωση του Scala είναι ότι πιστό στην πρόσφατη παράδοση της Skoda καταφέρνει να μπαίνει "σφήνα" ανάμεσα σε δύο κατηγορίες. Έτσι το συνολικό μήκος του αεροδυναμικού αμαξώματος (Cd:0,29) φθάνει στα 4,36 μέτρα, όμως το μεταξόνιο είναι στα 2,65 μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να το τοποθετήσει και στην μεσαία κατηγορία (μάλιστα οι ίδιοι οι Τσέχοι το συγκρίνουν άμεσα με το Octavia!). Οι χώροι λοιπόν για επιβάτες και αποσκευές είναι ένα από τα κύρια χαρτιά του στην μάχη των πωλήσεων, με το πορτ-μπαγκάζ να κυμαίνειται από τα 465 έως τα 1.410 λίτρα ενώ το παρών δίνουν και οι έξυπνες λύσεις της Skoda στο σαλόνι, αυτές που η ίδια η εταιρία ονομάζει Simply Clever. 

Σημαντικό άλμα στην εικόνα ενός μικρομεσαίου Skoda παρουσιάζεται και στην εικόνα του σαλονιού, όχι μόνο σε ότι αφορά την ποιότητα κατασκευής αλλά και τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Μεταξύ των άλλων διαθέσιμων που εμφανίζονται στους καταλόγους του Scala εντοπίζουμε το Virtual Cockpit του γκρουπ VW με την οθόνη των 10,25 ιντσών, την δεύτερη οθόνη των 9,2 ιντσών για το σύστημα infotainment και πολλά άλλα ακόμα. Η σχεδίαση είναι και εδώ πολύ πιο μοντέρνα και νεανική από ότι μας έχει συνηθίσει η Skoda ενώ και τα πλαστικά έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Στον εξοπλισμό συναντάμε όλα τα συστήματα υποβοήθησης που υπάρχουν στα αυτοκίνητα του γκρουπ αυτής της κατηγορίας, ενώ για την ασφάλεια φροντίζουν μεταξύ άλλων και 9 αερόσακοι. 

Οι κινητήρες είναι οι ήδη γνωστοί από τα άλλα μοντέλα της Skoda. Η βάση θα είναι ο τρικύλινδρος 1.0 TSI με 95 και 115 ίππους, ο 4κύλινδρος 1.5 TSI Evo με τους 150 ίππους, ο 1.6 ΤDI των 115 ίππων και ο 1.0 G-TEC των 90 ίππων με καύσιμο το φυσικό αέριο. Αργότερα, και πιθανότατα πριν το τέλος του 2019 θα προστεθεί και έκδοση RS με απόδοση που θα ξεπερνά τους 200 ίππους.

Θα εφοδιάζεται ανάλογα την περίπτωση με κιβώτια 5 ή 6 σχέσεων μηχανικά, ή το επτατάχυτο DSG διπλού συμπλέκτη. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω ενώ στην γκάμα θα υπάρχει και η επιλογή του "Sport Chassis Control" το οποίο θα έχει 4 προγράμματα οδήγησης και δυνατότητα χαμηλώματος του αμαξώματος κατά 15 χιλιοστά.

Θα υπάρχουν τρεις εκδόσεις εξοπλισμού με στάνταρ πολλά συστήματα ασφαλείας (όπως για παράδειγμα το φρενάρισμα ανάγκης) ενώ στις πλουσιότερες εκδόσεις, και ανάλογα την αγορά θα προστίθενται και έξτρα στοιχεία άνεσης και πολυτέλειας. Το Scala αναμένεται να εμφανιστεί στις ευρωπαϊκές αγορές την άνοιξη του 2019 και σίγουρα θα αποτελέσει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για την χώρα μας, ιδίως αν επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα η πρόθεση της Skoda να κρατήσει την τιμή χαμηλότερα από τον πολύ δυνατό και καταξιωμένο ανταγωνισμό της.