Αποκλειστικό: Lockheed Martin F-16 Block 30 Zeus και Porsche 911 GT3 RS 992 - Day of Thunder (video)


Δύο μηχανές, και η αναζήτηση του ανθρώπου για το τέλειο σε αέρα και γη. Φέραμε δυο σύμβολα, δύο τεχνολογικά αριστουργήματα δίπλα δίπλα κι αυτή είναι η ιστορία μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ. ΦΩΤ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ, Β.Π.
  • 8/11/2025

Πόσο επιθυμία έχει η ψυχή του ανθρώπου να φτάσει ψηλότερα, να πάει πιο γρήγορα, πιο μακριά; Πόσο κάματο κρύβει η προσπάθεια του να ξεπεράσει τις σταθερές που τον κρατούν καρφωμένο σε τούτη τη γωνία τ' ουρανού; Επιτάχυνση, επιβράδυνση, φυγόκεντρος, ισχύς ροπή, άντωση είναι μερικές από αυτές... Με τούτα τα ερωτήματα ήρθαμε στη Νέα Αγχίαλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης και στην 330 Μοίρα, να βρούμε απαντήσεις με δυο μηχανές, με δυο ανθρώπους. Από τη μια το θρυλικό F-16 Block 30 «Ζευς» με τον Γιώργο Σαμαλή, Σμηναγό, τον άνθρωπο που όπως οι συνάδελφοί του δαμάζει μια από τις καλύτερες πτητικές μηχανές που έχει επινοήσει ποτέ ο άνθρωπος.

Κι από την άλλη η Porsche 911 GT3 RS 992 με τον ιδιοκτήτη της, Γιώργο Πετρόπουλο της Speedsector, έναν άνθρωπο που με αγάπη για τη φίρμα μπορεί όσο λίγοι να εκφράσει τη σχέση του με τη Γερμανίδα, όντας συνάμα ο πιο γρήγορος ερασιτέχνης οδηγός Έλληνας στην Πράσινη Κόλαση του Nurburgring. Κι αν ακόμα αναρωτιέστε τι κοινό έχουν τούτες οι δύο μηχανές, να αναφέρουμε ότι το F-16 είναι ένα εσκεμμένα ασταθές αεροδυναμικά αεροσκάφος με έναν στόχο: την τρομερή του ευελιξία που το καθιστά ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο σε εναέρια εμπλοκή χάρη στην απόλυτα ηλεκτρονική διαχείριση των πτητικών του χαρακτηριστικών. Κι από την άλλη, η 911 παραδοσιακά αψηφά τους νόμους της Φυσικής, με τη σχεδίαση, την αεροδυναμική και την τοποθέτηση κινητήρα πίσω και κίνησης πίσω.

Κι έτσι με την παραδοξότητα στη σχεδίασή τους αυτές οι δύο μηχανές έχουν κατακτήσει το χώρο όπου «ζουν» και κινούνται. Αέρας και γη... Και κάτι ακόμη: Η 330 είναι «μητέρα» όλων των μοιρών F-16, αφού εδώ το 1989 (ίδια χρονιά που ξεκινούσε το ταξίδι του το ελληνικό Car and Driver) θα έρχονταν τα πρώτα F-16 της «αγοράς του αιώνα». Και όχι μόνο αυτό αφού η 330 έχει κωδική ονομασία «Κεραυνός», όντας το «σπίτι» της Ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους «Ζευς». Απίθανο εννοιολογικό ματσάρισμα γεννημένο από την ελληνική Μυθολογία.

All Clear

Φτάσαμε στη Νέα Αγχίαλο, νωρίς το πρωί, σε μια βάση που αποτελεί κόσμημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η υποδοχή ήταν σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο με ιπτάμενους και προσωπικό εδάφους έτοιμους να προσφέρουν στο project που ετοιμάζαμε εδώ και μήνες. Η αναζήτηση χώρων στην 111 ΠΜ, η δυνατότητα κίνησης ενός hardcore αυτοκινήτου όπως είναι η GT3 RS και η δυνατότητα αντίληψης ένθεν κακείθεν της φύσης των δύο μηχανών τέθηκαν αμέσως επί τάπητος. Παράλληλα δε να μας παρουσιάζεται το σχέδιο πτήσης με τον Σμηναγό Σαμαλή να μας εξηγεί το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του.

Και την ίδια στιγμή ο Γιώργος Πετρόπουλος να κινείται στο μέγιστο της απόδοσης της GT3 RS όχι μόνο για τις ανάγκες της φωτογράφισης αλλά κυρίως για να αντιληφθούν οι ιπτάμενοι (μαζί τους και ο «Ζευς»), εμπλεκόμενοι ως συνοδηγοί -και υπό συνθήκες ως οδηγοί- τι εστί αυτό το μοντέλο της Porsche, ποια είναι τα δυναμικά του χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν εύκολα στην ελίτ των αυτοκινήτων επιδόσεων. Ό,τι άλλωστε συμβαίνει και με το F-16 στους αιθέρες. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το F-16 Block 30 έχει τα 200 km/h ως ελάχιστη ταχύτητα απογείωσης και μέγιστη ταχύτητα 2.120 km/h, ή 2 Mach, τη στιγμή που η GT3 RS τερματίζει στα 296 km/h. Σε ένα πιο hot θέμα, το F-16 Block 30 φτάνει τα πρώτα 180 km/h σε 5 sec στο δαφος ενώ η 911 έχει 0-100 km/h σε 3,2 sec, το 0-160 km/h σε 6,9 sec και το 0-200 km/h σε 10,6 sec.

Όσο για την ισχύ και την αναλογία κιλών ανά ίππο δεν έχεις πολλά να συγκρίνεις ανάμεσα σε μία μηχανή με κινητήρα που παράγει ώση 29.000 λιβρών απέναντι στους 525 ίππους της 911 ούτε κι ό,τι έτοιμο για απογείωση το F-16 ζυγίζει 8,27 τόνους, σαφώς περισσότερα από τα 1.450 kg της Γερμανίδας. Α! Και η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0,94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3.  Όμως, το αναφέραμε και στην αρχή: άλλος είναι ο λόγος που ήρθαμε ως εδώ...

Κι ύστερα οι απαραίτητες συνεντεύξεις, το briefing και η προετοιμασία των δύο Γιώργων στην ειδική αίθουσα. Εκεί που κάθε πιλότος φυλά την αρματωσιά του. Το πρόγραμμα που θα μας κάνει ο «Ζευς» είναι το Hi (μεγάλου ύψους) μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές αλλά ελαφρώς παραλλαγμένο (υπάρχουν και αλλά δύο προγράμματα πτήσης αναλόγως καιρικών συνθηκών).

Gentlemen, Start your engines

Στην άκρη του διαδρόμου ο «Ζευς» βάζει εμπρός τον κινητήρα και σε λίγο η ισχύς που ετοιμάζεται να δώσει κάνει τα σωθικά σου να πάλλονται. Ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει και το μαύρο περίγραμμα του μαχητικού με την εύκολα αναγνωρίσιμη σιλουέτα είναι ανεπανάληπτο πίσω από την τελευταία λάμψη της ημέρας, την golden hour. Όπως ανεπανάληπτος είναι κι ο ήχος του F110 που δονεί το έδαφος, όπως ανεπανάληπτη και η μυρωδιά από τα καυσαέρια. Κι ύστερα ο Κυβερνήτης, γυρίζει, κοιτά προς τη μεριά μας και μας χαιρετά έτοιμος να ξεχυθεί στον ασφάλτινο ορίζοντα που απλώνεται εμπρός. Και τότε ο «Ζευς» κι ο κεραυνός γίνονται ένα, κι από το ακροφύσιο βγαίνει μια πύρινη λαίλαπα και μια βροντή που σου διαλύει τα τύμπανα. Και σε δευτερόλεπτα ο «Ζευς» κι ο Γιώργος κι η υπερηφάνεια μας γίνονται ένα και ξεκινά το πρόγραμμα: 2 point Roll, Barell Roll, Cuban 8, Multiple Roll Pass, High speed Pass, 9G Turn, Negative Pass, Falcon Turn, Hi Alpha Pass, Victory Roll, Dedication Pass, Tac Pitch-Up to Land.

Κάθε κίνηση πειθαρχημένη, ακριβής κι εντυπωσιακή αλλά συνάμα γεμάτη χάρη. Μια δεκάλεπτη χορογραφία γεμάτη ένταση, μια γιορτή, μια σπονδή στην τεχνολογία και στη φύση του ανθρώπου να τολμά, να προετοιμάζεται, να μοχθεί για το άριστο. Και όχι επειδή πήρε διαταγή. Όσοι πιλότοι γίνονται «Ζευς» το κάνουν εθελοντικά, και περνούν από εξαντλητικές δοκιμές πριν πάρουν την τιμητική τούτη διάκριση. Κι όλα αυτά με φόντο το μπλε του ουρανού και το χρυσαφί της δύσης. Κι εκεί στην άλλη άκρη του διαδρόμου η 911 GT3 RS κι ο άλλος Γιώργος βάζουν τις 9.000 rpm του boxer κινητήρα σε μια απόλυτη συγχορδία με το F-16.

Ο βροντώδης General Electric και το σαν της ομηρικής Σειρήνας σαγηνευτικό τραγούδι των 4 λίτρων και των 6 boxer κυλίνδρων της Porsche, χωρίς turbo. Φτερά να είχε θα πέταγε τούτη η μηχανή του ανθρώπου που κάθε της κομμάτι μυρίζει δάφνες από αγώνες και ιδρώτα από μηχανικούς και οδηγούς και κάθε αλλαγή ταχυτήτων μοιάζει με τις ιαχές εκείνων που κάθονται να δουν σε μια κερκίδα, σε μια πλαγιά τη θαυμαστή μηχανή της Porsche.

Η ημέρα τελειώνει και οι δύο μηχανές με τους δύο χειριστές συναντώνται στην άκρη του διαδρόμου. Μην ψάχνετε εδώ να βρείτε κόντρες και ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Άλλο ήταν το κάλεσμα και βρήκαμε τις απαντήσεις μας. Με το F-16 και την ομάδα «Ζευς» που με το εμβληματικό jet πολλαπλών ρόλων, απέκτησε ένα άξιο όπλο (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Και με ταπεινότητα, σταθερότητα και πολλή σκληρή δουλειά γίνεται το πτητικό θαύμα που βλέπουμε στις μεγάλες μας εθνικές εορτές. Και για να σας προλάβουμε, ο Γιώργος Σαμαλής δεν είναι απλά ο «Ζευς».

Είναι και ο μάχιμος πιλότος της 330 που θα τρέξει για αναχαίτηση όταν έρθει σήμα στη μονάδα, 24/7. Με χαμηλό προφίλ και αποφασιστικότητα. Κι από την άλλη, ο Γιώργος με ένα εμβληματικό και σπάνια δομημένο supercar που αναζητά τα όριά του στις πίστες αναπτύσσοντας όχι μια σχέση εξάρτησης αλλά μια σχέση βασισμένη στην ανάγκη έκφρασης. Είναι τελικά δυο άνθρωποι και οι δύο μηχανές τους είναι το εισιτήριο για τη δική τους ελευθερία, τον έλεγχο και την ικανότητα να πάνε πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα.

Porsche 911 GT3 RS: Πίσω από τα πηδάλια

Το ραντεβού είναι για τις 7 το πρωί, στα γραφεία του περιοδικού. Παρότι ξυπνήσαμε και ακόμα δεν είχε ξημερώσει, κανείς δεν έδειχνε νυσταγμένος, κανείς δεν δυσανασχετούσε. Θα ζούσαμε ένα παιδικό όνειρο, και αυτό ήταν παραπάνω από αρκετό. Τα υπό κλίμακα μοντελάκια των F-16, που όταν ήμασταν παιδιά πιάναμε στα χέρια και τρέχαμε μέσα στο παιδικό δωμάτιο, θα μεταμορφώνονταν σε κλίμακα 1/1. Το σημαντικότερο όμως θα ήταν η γνωριμία με τους πιλότους, τους Θεούς επί γης, που κάθε μέρα δίνουν τη ζωή τους για να είμαστε ασφαλείς. Όμως, για να φτάσεις εκεί δεν είναι κάτι εύκολο. Ήταν άριστοι μαθητές, είχαν άριστη φυσική κατάσταση και πέρασαν μέσα από ένα εξαιρετικό φιλτράρισμα ώστε να φορούν σήμερα τη στολή του πιλότου πολεμικού αεροπλάνου. Όπως μας ανέφερε ένας ιπτάμενος, από τους 200 που μπήκαν στη σχολή, οι 80 αποφοίτησαν και από αυτούς μόνο 11 κατέληξαν στα μαχητικά αεροσκάφη.

Είναι δηλαδή οι καλύτεροι των καλύτερων! Κάτι σαν τους πιλότους της F1. Με τους τελευταίους μάλιστα έχουν κάποια κοινά. Πέρα από την αφοσίωση, τη συνεχή εκπαίδευση-προπόνηση, δέχονται τρομερές σωματικές πιέσεις όταν πιλοτάρουν. Απλώς διαφέρει ο άξονας. Στην F1 οι πιλότοι πιέζονται οριζόντια, ενώ στα πολεμικά αεροπλάνα συνήθως στον κάθετο άξονα που, όπως μάθαμε, είναι πολύ πιο ζόρικος. Σημειώστε πως στον κάθετο άξονα το αίμα μπορεί να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση, οπότε φεύγει από το κεφάλι, και αν το παρακάνεις, λιποθυμάς. Τα F-16 αντέχουν δυνάμεις έως 9g, αλλά σε αερομαχίες έχουν καταγραφεί και 10g! Οι πλευρικές δυνάμεις στην F1 φτάνουν τα 6g στις στροφές και τα 5g στο φρενάρισμα.

Η GT3 RS δείχνει εντελώς εξώκοσμη σε σύγκριση με οτιδήποτε κυκλοφορεί γύρω της. Θαρρείς πως ξέφυγε από κάποια πίστα. Εξαιρετικά φαρδιά, με ένα αεροδυναμικό πακέτο που έχει ως highlight την πίσω πτέρυγα η οποία, για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής της μάρκας, το ύψος της ξεπερνά εκείνο του αμαξώματος! Έχει δοθεί τόση βαρύτητα στην αεροδυναμική, που είναι ό,τι πιο κοντινό σε αεροπλάνο. Απλώς στο αεροπλάνο η αεροδυναμική δουλεύει ώστε να το ωθεί προς τα πάνω, ενώ στην GT3 RS για να την πιέζει προς τα κάτω. Σημειώστε πως στα 285 km/h φτάνει τα 860 κιλά κάθετης δύναμης! Όλο το απόσταγμα αγωνιστικής εμπειρίας της Porsche βρίσκεται μαζεμένο σε αυτή την κατασκευή. Μαζί και ένας επικός κινητήρας, ατμοσφαιρικός, με 525 PS, 3.996 cc και κόφτη στις 9.000 rpm. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που παραμένει αμιγώς θερμικό, χωρίς καμία ηλεκτρική βοήθεια, κάτι που μάλλον βλέπουμε για τελευταία φορά. Η GT3 RS κάθεται δίπλα στα F-16 υπομονετικά.

Η εικόνα αυτών των δύο κατασκευών μαζί είναι υπέροχη ενώ μυρίζουν μάχη ακόμα και σταματημένα. Το F-16 φεύγει για απογείωση, και η GT3 RS λίγα μέτρα από τον αεροδιάδρομο το περιμένει να ολοκληρώσει το ακροβατικό του πιλότου Γιώργου Σαμαλή της ομάδας «Ζευς». Ο αεροδιάδρομος αδειάζει και η GT3 RS έχει πλέον το ελεύθερο. Βυθίζεσαι στα απίστευτα bucket· μπροστά σου το τιμόνι, με τους περιστροφικούς διακόπτες για τη ρύθμιση των αναρτήσεων, του διαφορικού, του traction control αλλά και των προγραμμάτων οδήγησης, θυμίζει μαχητικό αεροσκάφος. Τέτοια δυνατότητα εξατομίκευσης σε μηχανικά μέρη δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Ο κινητήρας στο πίσω μέρος ανασταίνει και νεκρούς ακόμα και από τις στροφές του ρελαντί.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, ιδιοκτήτης της GT3 RS, μας διαβεβαιώνει πως μηχανικά είναι εργοστασιακή και ναι, αυτός ο ήχος του τετράλιτρου εξακύλινδρου συνόλου είναι νόμιμος για κυκλοφορία. Θυμίζει τον αντίστοιχο της GT3 που οδηγήσαμε πρόσφατα, αλλά εδώ είναι λίγο πιο ελεύθερος. Τα λάδια έρχονται σε θερμοκρασία λειτουργίας και ο άδειος αεροδιάδρομος μπροστά της είναι μια πρόκληση.

Οι ταχύτητες φορτώνουν σαν superbike και ο υπέροχος ήχος γεμίζει την 111 ΠΜ. Το συναίσθημα να βλέπεις τη βελόνα του στροφομέτρου να φτάνει τις 9.000 rpm είναι μοναδικό. Τα 525 άλογα είναι ζωντανά και αποδίδονται γραμμικά, βοηθώντας τον οδηγό να σπάσει τα χρονόμετρα. Εκεί που τελειώνει ο αεροδιάδρομος αρχίζουν στροφές περιφερειακά του αεροδρομίου, και είναι ένα εξαιρετικό τερέν να πιέσουμε.

Η ακαμψία εντυπωσιάζει και τον ρόλο του παίζει και το roll cage που περιλαμβάνεται στο πακέτο Weissach του αυτοκινήτου της δοκιμής μας. Η ανάρτηση είναι σφιχτή, σφιχτότερη από αυτή της GT3. Πιέζεις και δεν δείχνει να ιδρώνει. Τα περιθώρια πρόσφυσης με τα Michelin Cup 2 R είναι απίστευτα. Θαρρείς πως είναι τετρακίνητο, με τόσο grip. Στρίβεις όλο και πιο γρήγορα, μα εκείνη αρνείται πεισματικά να γλιστρήσει. Για να δεις ωστόσο τον πλήρη της χαρακτήρα, θέλει περιβάλλον κανονικής πίστας. Στο αεροδρόμιο είναι σαφώς καλύτερα από έναν κανονικό δρόμο, αλλά για να νιώσεις την πίεση από τα αεροδυναμικά βοηθήματα, θες πατημένες καμπές…Δεν θα μπορούσε να βρεθεί στην Ελλάδα καλύτερο αυτοκίνητο από την 911 GT3 RS, δίπλα σε ένα F-16.

Ευχαριστούμε

Μια ιδέα όπως αυτή δε θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει αν δεν υπήρχαν επιτελείς με διάθεση και εξωστρέφεια. Από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Γραφείο Τύπου του κ. Υπουργού και βέβαια την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Και δεν θα είχε τελεσφορήσει με τον τρόπο που έγινε αν δεν υπήρχαν αξιωματικοί που σαν μια οικογένεια μάς βοήθησαν πέρα και πάνω από τα ειωθότα. Ο Διοικητής της 111 ΠΜ Νίκος Κολιοφώτης, Σμήναρχος και ο υποδιοικητής Παναγιώτης Κατσικάρης, Σμήναρχος. Ο Μοίραρχος της 330, Βασίλειος Καραμπατής, Αντισμήναρχος, σπάνια περίπτωση αξιωματικού και manager και ηγήτορα και ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων Κυριάκος Μυλωνάς, Επισμηναγός και βέβαια ο δικός μας...Iceman πάντα ευγενικός και μοναδικά ήρεμος Γεώργιος Σαμαλής, Σμηναγός και όλη η οικογένεια (εκτός εισαγωγικών!) της Μοίρας που μας υποδέχθηκε με ευγένεια, ήθος, απίθανο αίσθημα συνεργατικότητας, διάθεσης και προσφοράς χωρίς ίχνος κάματου.