Δοκιμάζουμε στην Ελλάδα το υβριδικό fun-to-drive Ford Puma (video)


Ελάχιστες φορές έχει υπάρξει αυτή η γενικευμένη προσδοκία και η γνώση γύρω από ένα αυτοκίνητο πριν βγει στην αγορά της Ελλάδας, και η φράση «Κοίτα, το Puma.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 18/2/2020

Το νέο Ford Puma είναι ένα compact crossover που αρέσει, τραβάει τα βλέμματα (ιδίως σ' αυτό το κόκκινο χρώμα)! Και το ωραίο είναι ότι δεν τελειώνει εκεί η υπόθεση του νέου μικρού SUV της Ford, αλλά πέρα από το φαίνεσθαι, κρύβει και μπόλικη ουσία, και αρκετές εκπλήξεις. Προφανώς ο κινητήρας είναι η πιο χαρακτηριστική από αυτές. Η μεγάλη έκδοση του Puma με τα 155 άλογα και το επίπεδο εξοπλισμού ST-Line Χ έχει όλα τα αναμενόμενα στοιχεία για να ξεχωρίσει από το μικρό αδελφάκι της με τους 125 ίππους. Τα 30 άλογα ακούγονται πολλά ως διαφορά, και εντέλει στον δρόμο αποδεικνύεται ότι όντως έτσι είναι.

Όχι μόνο σε επίπεδο επιδόσεων, αλλά κυρίως σε αίσθηση ότι όλα συμβαίνουν ένα ή περισσότερα «κλικ» πιο σβέλτα. Και βέβαια στο τράβηγμα σε όλο το εύρος του στροφομέτρου, καθώς σε αντίθεση με τον 125άρη, δεν ξεφουσκώνει ψηλά, αλλά συνεχίζει να γεμίζει δυναμικά μέχρι το κόκκινο. Ίσως με λίγο παραπάνω θόρυβο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά πάντα ψυχωμένα, ιδίως αν έχει εμπλακεί το sport πρόγραμμα οδήγησης.

Ο Έλληνας σχεδιαστής του Ford Puma Κ. Γιώργος Σαριδάκης μιλάει για το νέο compact crossover!

Και εδώ το mild υβριδικό σύστημα κάνει αισθητή την παρουσία του και το γεγονός ότι μπορείς να ανεβαίνεις σε ανηφορικές διαδρομές με «μία πάνω» και χωρίς να παίζεις μονίμως με τον επιλογέα, είναι από μόνο του ένα μεγάλο κέρδος. Όπως κέρδος είναι και το γεγονός ότι στην Εθνική παίζεις εύκολα με τα 6,0 l/100km σε ταχύτητες νόμιμου ταξιδιού, για να μείνεις σε έναν μέσο όρο της τάξης των 7,3 λίτρων για όλη την βόλτα μαζί με τα ανέβα-κατέβα-σταμάτα-ξεκίνα των φωτογραφίσεων, όπου άγγιξε και τα 8,5 l/100km.

Το δεύτερο στοιχείο που μας τράβηξε την προσοχή στο κόκκινο Puma είναι ότι από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι είναι αναπάντεχα πιο άνετο από το «μικρό» Puma των 125 ίππων. Ο τρόπος που περνούσε πάνω από τις εγκάρσιες ανωμαλίες ήταν λιγότερο έντονος και γενικά είχε την τάση ο πίσω άξονας να «στρογγυλεύει» πιο ολοκληρωμένα αυτού του είδους τις αναπηδήσεις.

Τρικύλινδρο και με 200 ίππους το Ford Puma ST!

Και όλα αυτά στην έκδοση ST-Line, η οποία -θεωρητικά- θα έπρεπε να είναι πιο σπορτίφ. Ψάχνοντας λίγο ενδελεχώς το θέμα, θα πρέπει να αποδώσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα κατά κύριο λόγο στην επιλογή των ελαστικών (το ST-Line «φοράει» τα οικολογικά Continental EcoContact 6Q, 215/50-R18), αλλά -σε μικρότερο βαθμό- και σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σετάρισμα της ανάρτησης στην έκδοση των 155 PS.

Αποκεί και πέρα, το ισχυρότερο Puma, φέρνει στο προσκήνιο πιο εστιασμένα τα σπορ στοιχεία της κατασκευής, με το στιβαρό πλαίσιο και τα φαρδύτερα μετατρόχια να δείχνουν ικανά να διαχειριστούν εύκολα την ισχύ, ακόμα και με τα δεδομένα ενός τύποις «ψηλωμένου» Fiesta.

Oι τιμές πώλησης και τα πακέτα εξοπλισμού για το νέο Ford Puma

Το τιμόνι είναι ελαφρύ αλλά με καλή αίσθηση (βαραίνει ευχάριστα στην έκδοση sport), τα φρένα έχουν το σωστό feeling και γενικά υπάρχει διάχυτη μία γνήσια ford-ίστικη προσέγγιση, με στόχο την ευχαρίστηση πρώτα απ' όλα του οδηγού. Ωστόσο, και οι υπόλοιποι επιβάτες δεν θα αισθανθούν απρόσκλητοι στο πάρτυ, καθώς απολαμβάνουν εξαιρετική ποιότητα κύλισης στον αυτοκινητόδρομο, με λογικό θόρυβο έως τα 150 km/h και μία αίσθηση σταθερότητας μοναδική για αυτά τα μικρά SUV. Οι ενστάσεις μας εντοπίζονται κυρίως στην κλιμάκωση του κιβωτίου (με εμφανές το ενδιαφέρον για τον περιορισμό της κατανάλωσης) και τον κάπως μεγάλο κύκλο στροφής για το μέγεθός του, όμως είναι στοιχεία επουσιώδη με τα οποία μπορείς να εξοικειωθείς και να ζήσεις μαζί τους.

Συμπερασματικά, και αρχίζοντας από την ενδοοικογενειακή «διαμάχη», το ισχυρότερο Puma των 155 PS και της ST-Line Χ εξοπλιστικής προσέγγισης είναι σαφώς η πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του αυτοκινήτου. Όχι μόνο λόγω επιδόσεων αλλά και του γενικότερα περισσότερο ισορροπημένου χαρακτήρα, ο οποίος αναδεικνύει πιο ολοκληρωμένα τις επιδιώξεις της Ford με το νέο της μικρό SUV. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία του σε ένα πυκνοκατοικημένο εμπορικό τοπίο, με πλήθος εξαιρετικών προτάσεων, το Puma έχει σαφώς τη δική του θέση και μάλιστα στις δυο-τρεις πρώτες επιλογές μας. Το πιο driver's car αυτής της κατηγορίας δημιουργεί αυτοδικαίως τον δικό του χώρο έχοντας ποιότητες και χαρακτηριστικά που σε κανένα άλλο μοντέλο δεν βρίσκονται σ' αυτή την έκταση και τόσα πολλά μαζί. Για την τιμή του και τις όποιες συγκρίσεις εξοπλισμού και παροχών με τον ανταγωνισμό (μην ξεχνάμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα και 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση Ford Protect) τον τελευταίο λόγο έχει η τσέπη και οι προτεραιότητες του καθενός. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Όλα αρχίζουν (και μάλλον τελειώνουν) σε εκείνο το αστείρευτο sex appeal ενός μικρού SUV.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 155PS MHEV ST-LINE X 2020   TIMH €22.681   ΤΕΛΗ €89

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 999, Yβριδικό Σύστημα, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 114/(155)/6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 190/1.900-5.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9 sec, τελική 205 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,4 L/100km, 99 g/km

Ford PUMA 1.0 ECOBOOST 155PS MHEV ST-LINE X 2020

ΥΠΕΡ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΙ, ΤΙΜΗ