Δοκιμάζουμε τη νέα, hi-tech και πρακτική Mercedes-Benz GLA 200 (video)


Είναι από εκείνα τα αυτοκίνητα που είναι γεννημένα με φυσικό ταλέντο: να τραβούν την προσοχή του κοινού. Δοκιμάζουμε τη νέα GLA για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να σε τραβήξει και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 20/5/2020

Η πρώτης γενιάς GLA ήταν ακριβώς το ίδιο όταν ξεκίνησε την εμπορική της πορεία το 2014 και τώρα, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο GLA να έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο, έρχεται η επόμενη γενιά, νέα, βελτιωμένη σε όλους τους τομείς συμβαδίζοντας τόσο με το παρόν της εταιρείας όσο και της τεχνολογίας συνολικά.

Η νέα GLA λοιπόν δείχνει ίσως λιγότερο αθλητική αλλά σαφώς πιο καλλίγραμμη, συμπαγής και φινετσάτη. Είναι τα φωτιστικά σώματα εμπρός πίσω, η μάσκα, οι εισαγωγές αέρα και τα χαρακτηριστικά φουσκώματα στο καπό, που θαρρείς και κρύβουν οκτώ κυλίνδρους αντί των τεσσάρων σύσσωμης της γκάμας της GLA.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
MERCEDES-BENZ GLA 200 163PS 2020

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 9

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 9

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ85

Οι όγκοι, συγκριτικά με την προηγούμενη GLA, είναι διαφορετικής τάξεως. Υψηλότερη κατά 10 cm, φαρδύτερη κατά 30 mm αλλά και πιο μικρή σε μήκος κατά 14 mm, η νέα γενιά έχει άλλες αναλογίες, μιας και η αύξηση του μεταξονίου εξώθησε τους τροχούς στα τέσσερα άκρα, ενώ και τα μετατρόχια (σε μια ευεργετική για την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου κίνηση) αυξήθηκαν θεαματικά κατά 36 mm και 46 mm εμπρός/πίσω, αντίστοιχα.

Αν, μάλιστα, το εξοπλίσετε με κάποιο πακέτο εξατομίκευσης, το νέο μοντέλο γίνεται και… badass που λένε και οι Αμερικανοί (οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, περιμένουν τη νέα GLA σαν φρέσκο… ντόνατ).

Το ταμπλώ είναι το μεμιάς διαδεδομένο στα μοντέλα της οικογένειας ενιαίο, ρηχό σύνολο που εξοπλίζεται στο επάνω μέρος του μόνο με οθόνες και με εσοχές στον χώρο του οδηγού και του συνοδηγού που τις φιλοξενούν.

Στην πλευρά του οδηγού δεσπόζει η οθόνη που επιτελεί χρέη πίνακα οργάνων (δεν υπάρχουν πλέον συμβατικά όργανα), με την έκδοση δοκιμής μας να έχει τη βασικότερη από τις επιλογές, με οθόνη 7 ιντσών και μία ακόμη στο κέντρο του ταμπλώ ίδιας διαγωνίου.

Αμφότερες έχουν υψηλή ευκρίνεια, πανέμορφα γραφικά και μενού, ενώ η παραμετροποίηση του πίνακα οργάνων ξεφεύγει εντελώς, αφού ο οδηγός μπορεί να ορίσει το είδος των οργάνων που επιθυμεί να βλέπει, τις πληροφορίες, καθώς και το χρωματικό και εικαστικό φόντο όλων αυτών.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται, επίσης, το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που με το φωνητικό μας παράγγελμα «Hey Mercedes» ξυπνά την ψηφιακή μας βοηθό.

Σε σχέση με τους χώρους, έχουμε και στη νέα GLA τα χωροταξικά διαπιστευτήρια της οικογένειας, αλλά σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Η πρόσβαση εμπρός και πίσω γίνεται απρόσκοπτα, οι χώροι για γόνατα, κεφάλια και ώμους είναι επαυξημένοι και εντέλει η ευρυχωρία είναι εξαιρετική για την κατηγορία και ανταγωνιστική πλέον του υπόλοιπου γερμανικού –κυρίως- ανταγωνισμού. Τα δε πίσω καθίσματα μπορούν προαιρετικά να μετακινούνται εμπρός πίσω κατά 14 cm

Η μηχανολογία μάς είναι γνωστή, αλλά θα επεκταθούμε λίγο περισσότερο. Η εμπρός ανάρτηση είναι τύπου McPherson. Ο πίσω άξονας, όμως, και σε αντίθεση με την αντίστοιχη A 200, που «φορά» ημιάκαμπτο άξονα, εδώ ακολουθεί τη λύση των πολλαπλών συνδέσμων και εδράζεται σε υποπλαίσιο, το οποίο απομονώνεται από το αμάξωμα με λαστιχένιες βάσεις.

Η καρδιά του μοντέλου δοκιμής μας είναι ο κινητήρας 1.332 cc της έκδοσης «200». Οι 163 PS που αποδίδει είναι ένα καλό νούμερο ισχύος το οποίο, μάλιστα, έρχεται αρκετά γρήγορα. Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων που έρχεται στάνταρ προσφέρει τη γνωστή άνεση των αλλαγών από paddles στο τιμόνι ή απολύτως αυτοματοποιημένη. 

Οδηγώντας δεν θέλει παρά μια δυο στροφές για να αντιληφθείς τις στρητάδικες καταβολές του πατώματος. Είναι εύκολα ελεγχόμενη η GLA, μέχρι και διασκεδαστική στην άσφαλτο, με προσήλωση όμως στην εξευγενισμένη ποιότητα κύλισης, που υπόσχεται η μαλακή στάνταρ ανάρτηση και όλη η ρύθμιση που προαναφέραμε. 

Στην περίπτωση της νέας GLA, λοιπόν, με την πιο σωστή γεωμετρία και τα φαρδύτερα μετατρόχια, είναι η γρήγορη οδήγηση μια εύκολη διεργασία. Επίσης, και σε αντίθεση με την GLB, η GLA είναι κατά 60 κιλά ελαφρύτερη και προσφέρει καλύτερη αίσθηση της ισχύος αλλά και καλύτερες επιδόσεις, είτε από στάση είτε εν κινήσει. Αν, μάλιστα, ήταν και το διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο λίγο πιο σβέλτο, θα είχαμε ένα πολύ αλέγρο σύνολο.

Η νέα GLA είναι ένα πλήρες αυτοκίνητο. Όσο πρέπει δυναμική, όσο χρειάζεται περιπετειώδης στην όψη, αλλά και καλλίγραμμη, χωρίς σχεδιαστικά πυροτεχνήματα, αρκετά πρακτική για μια τετραμελή οικογένεια και ευέλικτη με συμπαγείς διαστάσεις. Είναι αποδοτική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που έχουν τελειοποιηθεί στο έπακρο, και όπως πάντοτε ασφαλής, όχι μόνο δομικά αλλά και με τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών που η Mercedes ξέρει, εδώ και δεκαετίες, να διαχειρίζεται άψογα.

Η τιμή εισόδου στα 35.850 ευρώ είναι συμβατή με τα χαρακτηριστικά του μοντέλου και δικαιολογείται από την πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και εξοπλισμού ανέσεων, την καλύτερη δυνατή βάση στη φιλοσοφία αναρτήσεων και την ενσωμάτωση του διπλοσύμπλεκτου κιβωτίου ως στάνταρ, που τόσο ταιριάζει με τον «αέρα» ενός premium προϊόντος.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MERCEDES-BENZ GLA 200 163PS 2020 2020   TIMH €35.850   ΤΕΛΗ €164,4

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.332, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 120(163)/5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.620-4.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,7 sec, τελική 210 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6 L/100km, 137 g/km

MERCEDES-BENZ GLA 200 163PS 2020 2020

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΝΕΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ, ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ