Δοκιμάζουμε το ευρύχωρο και πολυχρηστικό Opel Combo Life XL 1.2 130PS Auto


Με περίπου 21.500 ευρώ κάποιος μπορεί να αποκτήσει ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο της σειράς. Όμως, μπορεί να αποκτήσει και το Opel Combo Life 1.2 130 PS, ένα όχημα που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του για τη μεταφορά επιβατών και αποσκευών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ.
  • 15/3/2020

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ένα πολυχρηστικό όχημα δεν είναι στις βασικές επιλογές μας όταν πρόκειται για να αποκτήσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Πλέον, η αγορά τους περιορίζεται κυρίως σε αυτή που αφορά στα εταιρικά αυτοκίνητα ή σε μεταφοράς προσωπικού. Σπάνια θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε ως οικογενειακό. Ωστόσο, η οδηγική συνύπαρξη με κάποιο από αυτά σε κάνει να αναθεωρείς μερικές από τις απόψεις ή τα στερεότυπα που έχεις διαμορφώσει σχετικώς.

Το νέο Opel Combo Life βασίζεται στην πλατφόρμα «EMP2» του ομίλου PSA και αποτελεί το κατασκευαστικό alter ego των Citroen Berlingo και Peugeot Rifter. Το Combo Life διατίθεται σε δύο εκδοχές αναφορικά με το μήκος του: την κανονική (4,4 m) και την XL (4,75 m), αντίστοιχα. Όπως είναι φυσικό, η επιμηκυσμένη έκδοση έχει μακρύτερο μεταξόνιο το οποίο φτάνει 2.977 mm και είναι κατά 192 mm πιο μεγάλο από το αντίστοιχο της κανονικής (σημ.: 2.785 mm).

Το αυτοκίνητο διατίθεται τόσο σε πενταθέσια όσο και σε επταθέσια εκδοχή, ανεξαρτήτως μήκους αμαξώματος. Η συρόμενη πλαϊνή πόρτα συμβάλλει στην εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών. Στη βασική εξοπλιστική έκδοσή του, το Combo Life διαθέτει μία, στη δεξιά πλευρά του οχήματος, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνεται στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Από τη θέση του οδηγού

Κάθεσαι σχετικά ψηλά και έχεις καλή περιμετρική ορατότητα. Βεβαίως, πρέπει να συνηθίσεις τις διαστάσεις του οχήματος αλλά το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης με αισθητήρες ενημερώνει για τυχόν εμπόδιο κοντά στο όχημα. Το επίπεδο εξοπλισμού της βασικές έκδοσης περιλαμβάνει το πακέτο ασφάλειας στο οποίο υπάρχουν τα συστήματα αποφυγής πρόσκρουσης, διατήρησης του οχήματος εντός της επιλεγμένης από τον οδηγό λωρίδας κυκλοφορίας, αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορία και έγχρωμη οθόνη στη θέση του πίνακα οργάνων.

Το Combo Life XL με τον 1.2 «PureTech» βενζινοκινητήρα των 130 PS και το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων («EAT8») μάς άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Παρά τις διαστάσεις του οχήματος –και το κατ’ αντιστοιχίαν αυξημένο βάρος του– κινεί με σχετική σβελτάδα το αυτοκίνητο. Το κιβώτιο ταχυτήτων αλλάζει ομαλά τις σχέσεις ενώ θετική εντύπωση αφήνει και η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης. Το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλότερο από ό,τι ισχύει σε ένα τέτοιο όχημα ακόμη και όταν αυξάνεται η ταχύτητα κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τον αεροδυναμικό θόρυβο ο οποίος δεν γίνεται ενοχλητικός.

Στον τομέα τη ανάρτησης τα δεδομένα είναι τυπικά ενός οχήματος της κατηγορίας. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι επιβάτες υπάρχουν στο όχημα, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται η πίσω διάταξη του ημιάκαμπτου άξονα. Πάντως, ακόμα και εάν στο αυτοκίνητο υπάρχει μόνο ο οδηγός, δεν υπάρχουν έντονες ταλαντώσεις ή αναπηδήσεις όταν το αυτοκίνητο διέρχεται από εγκάρσιες κακοτεχνίες του δρόμου. 

Γενικά, η οδική συμπεριφορά και η λειτουργία της ανάρτησης δεν διαφέρει πολύ από αυτή ενός τυπικού (εξ’ ορισμού) επιβατικού οχήματος με αντίστοιχη συνδεσμολογία ανάρτησης. Μάλιστα, χάρη στην καλή ροπή του κινητήρα και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ο οδηγός «ξεχνά» γρήγορα ότι βρίσκεται σε ένα πολυχρηστικό όχημα και μπορεί να ελίσσεται χωρίς πρόβλημα στην κίνηση εντός πόλης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
OPEL Combo LIFE XL 1.2 130PS AUTO

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 7

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 6

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 9

ΣΥΝΟΛΟ79

Το νέο Opel Combo Life XL είναι ένα πρακτικό όχημα, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους διαθέσιμους χώρους για μικροαντικείμενα εντός του. Αυτό είναι το κυριότερο προσόν του και η βασική αιτία να το προτιμήσει κάποιος. Βεβαίως, στην εποχή μας, δεν αρκεί αυτό, συνεπώς το αυτοκίνητο διαθέτει υψηλό επίπεδο εξοπλισμού ασφαλείας και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Επίσης, παρέχει δυνατότητα διασυνδεσιμότητας και σύνδεσης με έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, είναι σαφές ότι αυτή εξαρτάται από το μεταφερόμενο βάρος κάθε φορά. Εμείς, μετρήσαμε μέση κατανάλωση 7,3 l/100 km και 8,7 l/100 km σε συνθήκες μικρού και μεγαλύτερου φόρτου, αντίστοιχα.

Με την πληθώρα των SUVs, Crossovers και superminis οχημάτων να κυριαρχούν στην αγορά, οχήματα όπως το Opel Combo Life XL δεν βρίσκουν την εμπορική ανταπόκριση που θα τους έπρεπε. Πάντως, υπό συνθήκες, μπορεί να αναδειχθεί η πιο συμφέρουσα λύση για έναν οικογενειάρχη.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ OPEL Combo LIFE XL 1.2 130PS AUTO 2020   TIMH €21.480   ΤΕΛΗ €145,2

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.199, Turbo, 3 Κύλινδρος  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 96 (130)/5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 230/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 12,3 sec, τελική 186 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,3 L/100km, 121 g/km

OPEL Combo LIFE XL 1.2 130PS AUTO 2020

ΥΠΕΡ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΡΟΠΗΣ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡOΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΙΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ.