Δοκιμάζουμε το ολοκληρωμένο Skoda Kamiq 1.5 TSI 150 PS DSG (video)


Η Skoda με το Kamiq φτάνει σε νέα ύψη δημιουργικής αυτοτέλειας μέσα στο γκρουπ VW. Και δημιουργεί ένα τόσο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, που πλέον είναι το σημείο αναφοράς της πιο «καυτής» κατηγορίας στις ευρωπαϊκές αγορές.

  • 6/4/2020

Υπάρχει ένα βλέμμα ικανοποίησης και ένας πολύ συγκεκριμένος τόνος στη  συζήτηση. Αυτό το χαρακτηριστικό βλέμμα και η γενική αποδοχή που επικρατεί εδώ στα γραφεία του Car and Driver, όταν ένα αυτοκίνητο είναι πραγματικά καλό. Όχι εντυπωσιακό στην εμφάνιση ή γεμάτο από κουμπάκια και λαμπιόνια. Αλλά ένα αυτοκίνητο που κάνει έναν junkie δημοσιογράφο του ειδικού Τύπου να λέει «θα το αγόραζα για δικό μου».

Δεν συμβαίνει συχνά. Σχεδόν πάντα κάτι σου ξινίζει εδώ, κάτι σε ενοχλεί εκεί, στο τέλος έρχεται το επόμενο μοντέλο και μετά το επόμενο. Με το Κamiq όμως νιώθεις ότι υποχρεωτικά πρέπει να κάνεις μια στάση. Το εντοπίσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή πριν μερικούς μήνες στην παρουσίασή του στο εξωτερικό. Και το βιώνουμε εδώ και λίγο καιρό και στη  χώρα μας, κάνοντας δοκιμές και ταξίδια, όπου σε κάθε επαφή μαζί του διαπιστώνουμε ότι έχει εκείνο το βιομηχανικό «άστρο» ώστε να γίνει μία εμπορική επιτυχία μακράς διαρκείας.

Η απογείωση της Skoda φτάνει εδώ σε νέα ύψη, με ένα προϊόν που δύσκολα του βρίσκεις ψεγάδι και που, ακόμα πιο δύσκολα, μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο ολοκληρωμένο στην κατηγορία του. Εμείς εδώ στο περιοδικό τού δώσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη το βραβείο για το καλύτερο Crossover/SUV του 2020 στα Car and Driver 10 Best . Και δεν χάσαμε την ευκαιρία για ένα χαλαρό Σ/Κ μαζί του στα εσχάτως πολύ ανεβασμένα (και μάλλον διόλου έτοιμα γι’ αυτό) Τρίκαλα Κορινθίας, στη μέση ενός ακόμα παράξενου ελληνικού χειμώνα.

Smart buy

Η πρώτη ματιά πάνω στο Kamiq δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις του κεραυνοβόλου έρωτα. Αλλού θα βρεις πιο εντυπωσιακά σχήματα, πιο trendy απόψεις, περισσότερο σχεδιαστικό ρίσκο. Όμως, εδώ νιώθεις αρκετά οικεία. Το Kamiq δεν έχει το άγχος του design, είναι «ήσυχο» και προσβάσιμο σε όλους και όσο και αν επιμείνεις, δεν θα βρεις πάνω του κάτι που να σε ενοχλεί. Το μέγεθός του το κολακεύει έναντι των υπόλοιπων SUV της Skoda, στοιχείο βέβαια που πέρα από την αισθητική είναι και ένα γενικότερο πλεονέκτημα ευελιξίας στο ελληνικό οδικό σύμπαν.

Η έξυπνη πρακτική της Skoda να μπαίνει ανάμεσα στις κατηγορίες αποδίδει και εδώ καρπούς, με το Kamiq να δίνει διαρκώς την αίσθηση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, παρά το γεγονός ότι, τύποις (και στους τιμοκαταλόγους), ανήκει στο B-Segment. Το χαρακτηριστικό αυτό γίνεται πιο εμφανές στο σαλόνι, όπου οι χώροι για τους επιβάτες είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα αυτής της κατηγορίας και συναγωνίζονται ή και ξεπερνούν κάποια από τα SUV της αμέσως επόμενης. Η άνεση κινήσεων των πίσω επιβατών (όπου χωρά σχετικά εύκολα και τρίτος) είναι εντυπωσιακή, ενώ και τα 400 λίτρα του πορτ μπαγκάζ είναι και αυτά επαρκέστατα, πολύ δε περισσότερο όταν ο χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

H αισθητική του σαλονιού ακολουθεί και αυτή χαμηλούς τόνους, με κάποιες εξάρσεις όπως η «αιωρούμενη» μεγάλη οθόνη του Infotainment ή η χρωματιστή φάσα από άκρη σ’ άκρη στο ταμπλώ να άπτονται της διαβάθμισης του εξοπλισμού. Ενός εξοπλισμού που είναι αρκετά ικανοποιητικός από τις εισαγωγικές εκδόσεις και κλιμακώνεται προς τα πάνω, με την κορυφαία έκδοση του ταξιδιού μας, Style, να περιλαμβάνει όλες τα σύγχρονα συστήματα του γκρουπ VW για την υποβοήθηση του οδηγού (Brake Assist, Lane Assist, Adaptive Cruise Control κ.λπ.),  μαζί με τον ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων Virtual Cockpit και τη μεγάλη οθόνη των 9,2 ιντσών. Να σημειώσουμε, επίσης, την ποιότητα των υλικών που για πρώτη φορά είναι καλύτερα από το αντίστοιχο VW και το γνωστό concept της Skoda με την ονομασία Simply Clever, με έξυπνες πρακτικές ιδέες και αρκετούς χώρους για μικροαντικείμενα στο σαλόνι.

Ταξιδεύοντας

Κάθε ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, είναι κυρίως η προσδοκία του. Και για εμάς εδώ σ’ αυτήν τη δουλειά είναι και το αυτοκίνητο που θα οδηγήσεις. Πρωί Σαββάτου, λοιπόν, και η είσοδος στο Kamiq έχει εκείνο το ζεστό, οικείο χαρακτηριστικό μιας καλής παρέας. Και η πρώτη ανοιχτή ευθεία μετά τα διόδια της Αττικής οδού σε φέρνει και πάλι μπροστά σε ένα εξαιρετικό όχημα που ήδη ξεχωρίσαμε από τις δοκιμές μας σε προηγούμενα τεύχη. Αμέσως εντοπίζεις τα δύο τρία χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο ευχάριστο. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ ήσυχο στις ταχύτητες των 120-140 km/h. Πάρα πολύ ήσυχο και πολιτισμένο, χάρη και στον τετρακύλινδρο των 1,5 λίτρων του Kamiq που είχαμε στην διάθεσή μας γι’ αυτήν τη  μικρή απόδραση από την Αθήνα. Πολύ ισορροπημένο το εν λόγω σύνολο, έχει την παραπάνω δύναμη από τον 1000άρη τρικύλινδρο, ώστε να τονίσει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα του Kamiq, ενώ απουσιάζει και η χροιά των τριών κυλίνδρων στον ήχο.

Η συνεργασία του μεγάλου μοτέρ με το επτατάχυτο, διπλού συμπλέκτη, κιβώτιο DSG στον αυτοκινητόδρομο είναι άψογη, ενώ χάρη και στη  δυνατότητα λειτουργίας με δύο κυλίνδρους όταν δεν υπάρχει υπερβολική πίεση στο γκάζι, κρατά την κατανάλωση χαμηλά, κοντά στην περιοχή των 7,5 l/100 km. Το τρίτο στοιχείο του Kamiq που σε κερδίζει πριν καν φτάσεις στην Ελευσίνα είναι ο «αεράτος» τρόπος που κινείται. H ανάρτηση σε τέτοιου είδους οδοστρώματα είναι πολύ άνετη και με σωστό έλεγχο του αμαξώματος, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση μεγαλύτερου και πιο ακριβού αυτοκινήτου, η οποία εντείνεται και από την ευρυχωρία και την ποιότητα που αποπνέει το σαλόνι.

Ψηλά στα βουνά 

Αφήνοντας την Εθνική Οδό και ανηφορίζοντας στο στενό οδικό δίκτυο πάνω από το Ξυλόκαστρο, το Kamiq ξεδιπλώνει ένα ακόμα στοιχείο του χαρακτήρα του που σε κερδίζει: την ευελιξία του και μία ευχάριστη ικανότητα να ανταποκρίνεται σβέλτα στις εντολές του οδηγού. Οι διαστάσεις του είναι κομμένες και ραμμένες για τα ελληνικά οδικά δεδομένα, το τιμόνι είναι ελαφρύ και γρήγορο αλλά με καλή αίσθηση, ενώ το εξαιρετικό πλαίσιο υποστηρίζει την όλη κατασκευή με μία στιβαρότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι κυρίαρχος του δρόμου.

Σ’ αυτού του είδους τις διαδρομές ή σε σκληρό χωματόδρομο η ανάρτηση κάνει λίγο πιο αισθητή την παρουσία της ενώ και το κιβώτιο θα μπορούσε να έχει πιο γρήγορες αντιδράσεις, όμως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στον γενικότερο ισορροπημένο χαρακτήρα του Kamiq. Ψηλά στο Χιονοδρομικό Κέντρο οι λογικές διαστάσεις του αμαξώματος και η απόσταση από το έδαφος είναι οι μοναδικοί σύμμαχοι για να αποφύγεις τα προβλήματα από την κοσμοσυρροή. Όμως, για κάτι παραπάνω (ιδίως σε τέτοιες συνθήκες πάγου και δύσκολων συνθηκών) η πιο σοφή επιλογή είναι η όπισθεν και η επιστροφή στη  ζεστασιά του ξενώνα ή σε κάποια χοληστερολική μέθεξη στις ταβέρνες της περιοχής.

Best SUV of the year

Από τις «σημειώσεις καταστρώματος» για το διήμερο πήγαιν’  έλα στα μποτιλιαρισμένα (!) Τρίκαλα θα ανασύρουμε την άνοδο της κατανάλωσης στα 8,5 l/100 km πάνω στα βουνά, την εξαιρετική ανταπόκριση του αυτοκινήτου στο διαρκές «μπες-βγες-βγάλε-βάλε» φακούς και φωτογραφικές μηχανές και -τέλος- εκείνο το γεμάτο παράπονο «αχ!» για την αναπόφευκτη απουσία τετρακίνησης, όταν ένα πατημένο χιονισμένο δρομάκι μάς καλούσε για μία ιδανική φωτογράφιση με φόντο τη Ζήρεια.

Στην επιστροφή, περνώντας και τα τελευταία διόδια προς Αθήνα, έρχεται η ώρα του απολογισμού. Η γενική ικανοποίηση των επιβατών του και η ομόθυμη αποδοχή ότι ταξιδέψαμε μέσα σε ένα άνετο και πολύ ολοκληρωμένο αυτοκίνητο είναι αυτή που κυριαρχεί. Σε ένα αυτοκίνητο που μοιάζει τόσο οικείο και user friendly και από την άλλη τόσο αβανταδόρικο στο ότι τα χρήματα που έδωσες έπιασαν πολύ περισσότερο τόπο απ’ ό,τι θα περίμενες. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις πολλά να πεις για το Kamiq. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Απλώς διαλέγεις κινητήρα (εμείς εδώ, δεν κρύβουμε την προτίμησή μας για τον εξαιρετικό τρικύλινδρο), επιλέγεις εξοπλισμό και χρώμα και αυτό ήταν.

Σε ό,τι μας αφορά, το ξεκαθαρίσαμε. Και το βραβείο του Best SUV/Crossover 2020 τού δώσαμε, και είναι το πρώτο κλειδί που θα πάρουμε για μια ευχάριστη βόλτα εντός ή εκτός των τειχών, και κάθε φορά που γυρίζουμε πίσω θα υπάρχει εκείνο το βλέμμα και η γενική συμφωνία μεταξύ μας. «Θα το έπαιρνες για δικό σου;». «Θα το έπαιρνα».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ SKODA Kamiq 1.5 TSI 150PS DSG 2020   TIMH €21.500   ΤΕΛΗ €113,68

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.498, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 110(150)/5.000-6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/1.500-3.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,4 sec, τελική 212 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,1 L/100km, 116 g/km

SKODA Kamiq 1.5 TSI 150PS DSG 2020

ΥΠΕΡ Χώροι, Ποιότητα κατασκευής, Απόδοση κινητήρα, Οδική συμπεριφορά, Άνεση ανάρτησης, Τιμή

ΚΑΤΑ Σχεδιασμός