ΔΟΚΙΜΗ: Mercedes-Benz CLA 200 Shooting Brake 7G-DCT (VIDEOS)


Ολοι θα την πουν διαφορετική. Κάποιοι εκκεντρική, όμως για τη CLA Shooting Brake δεν μπορείς παρά να πεις ότι είναι μοναδική.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 27/8/2015

Ολοι θα την πουν διαφορετική. Κάποιοι εκκεντρική, όμως για τη CLA Shooting Brake δεν μπορείς παρά να πεις ότι είναι μοναδική.

Εξηγούμαστε: Η πλατφόρμα MFA (Modular Front-wheel drive Architecture) platform είναι η ίδια με αυτήν της πληθύνουσας οικογένειας μικρών προσθιοκίνητων μοντέλων της Mercedes-Benz, κανονικός δούρειος ίππος για να μπει η φίρμα σε νέες «δεξαμενές» πελατών, νέων σε ηλικία.

Η φθηνότερη μηχανολογία μπόρεσε να συμπιέσει το κόστος και έτσι η A-Class, η B-Class, η GLA και η CLA έγιναν ένας νέος πόλος έλξης και συνάμα ένα νέο «talk of the town» με την όμορφη δυναμική σχεδίαση και τις «όσο πρέπει» φυσικές τους διαστάσεις. Κάτι όμως έλειπε.

Αυτό το σαν-station-wagon που τόσο καλά πουλάει στην Ευρώπη αλλά συνάμα δεν θα έπρεπε να δείχνει ως τέτοιο, αφού -είπαμε- οι νέοι πελάτες έχουν και διαφορετική προσέγγιση στην αισθητική. Ιδού λοιπόν ο καινούργιος κλώνος της οικογένειας, η CLA Shooting Brake, που βέβαια με 4,63 μήκος μικρή δεν τη λες αλλά όπως και να έχει ανήκει σε μια «εισαγωγική» οικογένεια.

Μια πρώτη ματιά της μάσκας αποκαλύπτει μεμιάς το γονιδίωμα της οικογένειας με όμορφα φωτιστικά, «επιθετική» μάσκα και μυώδες καπό. Περπατήστε λίγο στο πλάι και θα εκπλαγείτε από το ρηξικέλευθο του σχήματος. Εχει τις θύρες της απλής πανέμορφης CLA με μικρά παράθυρα, αλλά από τη μεσαία κολόνα και πίσω όλα εξελίσσονται διαφορετικά, με την αψίδα της οροφής να συναντά τα παχιά στηρίγματά της και όλα μαζί «σβήνουν» σε έναν προβολικό χώρο αποσκευών. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.

Τολμούμε να πούμε ότι είναι ένα σχήμα που συνάδει με έναν τρόπο ζωής συγκεκριμένο, που δεν ακολουθεί την πεπατημένη είτε είναι αυτοκίνητο, είτε μουσική, είτε κινητό, είτε... διακοπές. Μέσα σε αυτόν τον πίσω χώρο περικλείεται ένας από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών της μικρομεσαίας κατηγορίας, στα 495 λίτρα ή στα 595 με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων σε απολύτως όρθια θέση. Κανονικού σχήματος με καλό άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης - όλο το αυτοκίνητο στέκεται σπορτίβικα μερικά εκατοστά ψηλότερα από το έδαφος.

Η καμπίνα πάλι έχει όλα όσα περιμένει κανείς να δει από μια CLA-Class με επιπλέον «μπόνους» τα 4 παραπανίσια εκατοστά για τα κεφάλια των πίσω επιβατών αλλά και τα μεγαλύτερα ανοίγματα των πίσω θυρών. Βέβαια -και προς τιμήν της- η Mercedes τοποθετεί τον χώρο των πίσω επιβατών ως «2 1».

Επομένως δύο ενήλικες και ένα παιδί θα βολευτούν μια χαρά. Δωρική πολυτέλεια στο υπόλοιπο εσωτερικό, συστήματα ηλεκτρονικών και πολυμέσων εν αφθονία, κάποια εργονομικά «θέματα» όπως τα μπουτόν στο τιμόνι και βέβαια ο περιστροφικός επιλογέας συστημάτων που απεικονίζονται στην 7 ιντσών αλά tablet κεντρική οθόνη που απαιτούν εξοικείωση. Είναι θέμα συνήθειας και λόγος που κάνει τις Mercedes του σήμερα «διαφορετικές».

 

Ο κινητήρας του 1,6 λίτρου έχει μια σχετική ραθυμία σε συνδυασμό με το 7άρι διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο. Τη βραδυφλεγία χαμηλά αντισταθμίζει η έκρηξη -τηρουμένων των αναλογιών- με τους 156 ίππους και τα 250 Nm ροπής να έρχονται πάνω από τις 2.200 σ.α.λ. και να προσδίδουν υψηλές ταχύτητες και επαρκείς ρεπρίζ.

Ακόμα και με πλήρη φόρτο δεν υπάρχει ιδιαίτερο παράπονο αλλά θα πρέπει να μένετε σε υψηλό εύρος στροφών προκειμένου να κάνετε κάποιο προσπέρασμα. Το κιβώτιο δεν ανήκει στα κορυφαία σε επίπεδο «αντανακλαστικών» αλλά το αυτοκίνητο αυτό δεν είναι AMG.

Οι αναρτήσεις από την άλλη με σφιχτά αμορτισέρ αλλά medium ελατήρια κάνουν τη ζωή των επιβαινόντων άνετη όσο χρειάζεται ή μάλλον όσο μας έχει συνηθίσει η Mercedes, δηλαδή κορυφαία. Μοναχά το χαμηλωμένο σετ θέλει προσοχή σε εγκάρσια εμπόδια ή κράσπεδα για να μη «βρει» το αυτοκίνητο.

Στον αυτοκινητόδρομο η CLA Shooting Brake είναι πραγματική αποκάλυψη. Το σχήμα του αμαξώματος μαζί με όλη τη σχετική φροντίδα στο κάτω μέρος προσδίδει τον κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή (μόλις 0,26), η δε άριστη ηχομόνωση κρατά τον βενζινοκινητήρα μακριά από την καμπίνα.

Αποτέλεσμα όλων των μέτρων ηχομόνωσης είναι μια καμπίνα κομμένη και ραμμένη για ταχύτητες πέριξ των... 160 χλμ./ώρα, με επιπλέον προσόν την άριστη κατευθυντικότητα και τη σιγουριά ότι μπορείς να κινηθείς γρήγορα. Ναι, είναι λίγο μπροστόβαρη, ναι, μπορεί να δείξει τάσεις υποστροφής αλλά δεν θα γίνει πολύ νωρίς και θα μαζευτεί εγκαίρως με το κορυφαίο ESP του. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό σύστημα ασφάλειας της CLA Shooting Brake. Υπάρχει ακόμα μια πλειάδα διαθέσιμων συστημάτων ασφαλείας, μία από τις πιο πλήρεις της κατηγορίας. Θα θέλαμε όμως στάνταρ τους αερόσακους για τις κολόνες των πίσω επιβατών.

Τόσο διαφορετική, αλλά εξαιρετικά πρακτική και η πιο «λιμουζινάτη» μικρή της Mercedes-Benz είναι η τούτη η CLA, ακόμα πιο πολύ και από την coupe αδελφή της. Ξεχωρίζει αμέσως, οδηγείται με ευκολία και διαθέτει όσους χώρους χρειάζεται ένας δραστήριος οδηγός για την παρέα ή την οικογένειά του. Στη βασική της έκδοση δεν είναι φθηνή (έχει παραπλήσια τιμή με το Παγκόσμιο Αυτοκίνητο 2015, τη C-Class) ενώ -όπως συνηθίζουμε να αναφέρουμε- χρειάζεται προσοχή και στα προαιρετικά. Μια πλήρης λύση με διαφορετικό σχεδιαστικό αποτύπωμα που συνάμα έχει χαμηλό κόστος χρήσης.