FIAT 500L 1.4 T-JET & BEATS EDITION 2014 (VID)


Με την προσθήκη του 1.4 T-Jet, την ποιοτική και εξοπλιστική αναβάθμισή του, το FIAT 500L συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

  • 20/2/2014

Με την προσθήκη του 1.4 T-Jet, την ποιοτική και εξοπλιστική αναβάθμισή του, το FIAT 500L συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIAT, το 500L κατέχει το 17,2% των πωλήσεων της κατηγορίας του (στην Ιταλία είναι στο 40,9) και διάγει μια αρκετά επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη. Το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον στα compact MPV όμως, κάνε σίγουρα κάθε προσθήκη και βελτίωση ευπρόσδεκτη και πολλές φορές και επιβεβλημένη. Στην προκειμένη περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι το ολοκαίνουριο μηχανικά σύνολο TwinAir των 0,9 λίτρων παρότι ταιριάζει... γάντι στο κλασικό 500αράκι, στο 500L με τις αυξημένες διαστάσεις και το βάρος δείχνει ελαφρώς να προβληματίζεται και ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές. Γι' αυτούς λοιπόν που θέλουν το κάτι παραπάνω στη ιπποδύναμη και στην άνεση των μετακινήσεων τους, ο πάντοτε επίκαιρος 1.4 T-Jet των 120 ίππων της οικογένειας Fire έρχεται να δώσει τον κατάλληλο... αέρα στο premium MPV της FIAT. Μαζί με αυτόν ήρθε και η πιο... trendy έκδοση «Beats Edition» η οποία μάλιστα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον διάσημο μουσικό/ράπερ Dr. Dre.

Πριν πάμε όμως στα εξοπλιστικά να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στη νέα... καρδιά του FIAT 500L. Ο 4κύλινδρος turbo 1.4 T-Jet δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις φυσικά, καθώς τον γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ και καιρό από πολλά μοντέλα του gruppo (από Punto μέχρι Bravo και από Delta μέχρι Giulietta). Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι το συγκεκριμένο με τους 120 ίππους και τα 215 Nm ροπής είναι ίσως το πιο… τίμιο μοτέρ του ομίλου.

Στο προκείμενο τώρα, σε σχέση με τον 0,9 TwinAir, ο 1.4 T-Jet εκτός του ότι κάνει το 500L κατά 2,1’’ γρηγορότερο στο κλασικό 0-100 χλμ/ώρα (στα 10,2’’ αντί για 12,3’’), στην πράξη είναι πολύ πιο δυνατός από χαμηλά δεν δείχνει να προβληματίζεται σε κάποιο σημείο με το βάρος του αμαξώματος , ενώ είναι πολύ πιο ομαλός σε λειτουργία και αρκετά πιο αθόρυβος χωρίς κραδασμούς και συναφή συμπτώματα που συναντάς σχεδόν αναπόφευκτα σε μοτέρ με 2 ή και 3 κυλίνδρους.

Η ποιότητα κύλισης βεβαίως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του συμπαγούς πολυχρηστικού της FIAT παρά το αυξημένο ύψος του αμαξώματος δεν θα απογοητεύσουν τους πιο… ανήσυχους οδηγούς στις πιο «κλειστές» διαδρομές. Το σύστημα διεύθυνσης όμως δεν προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση στον οδηγό.  Το σημαντικό στις μέρες μας όμως είναι και η μέση κατανάλωση που σύμφωνα με τους Ιταλούς κυμαίνεται στα 6,9 λτ./100 χλμ., ενώ πληρούνται και οι προδιαγραφές ρύπων Euro6 και οι εκπομπές CO2 είναι στα 159 γρ./χλμ.

Στην πράξη τώρα ακόμα και υπό αρκετή πίεση στην Ιταλία είδαμε μέση κατανάλωση στον υπολογιστή ταξιδιού της τάξης των 9 και κάτι λίτρων ανά 100 χλμ., ενώ με προσοχή στο δεξί πεντάλ η κατανάλωση μπορεί να κινηθεί και ανάμεσα στα 7-8.

Beats Edition

Δεν είναι τυχαίο ότι το «προμοτάρισμα» γίνεται από τον διάσημο μουσικό/ράπερ και παραγωγό δίσκων Dr. Dre που σε συνεργασία με τον παραγωγό Jimmy Iovine δούλεψαν στενά με τους μηχανικούς ήχου του Fiat Group και δημιούργησαν την έκδοση Beats Edition. Πιο συγκεκριμένα, το BeatsAudio™ system διαθέτει συνολική ισχύ 520 W, διαιρούμενη μεταξύ δύο ηχείων mid-woofer 80 W (Ø 165 mm) που είναι τοποθετημένα στο χαμηλότερο σημείο των εμπρός θυρών, δυο tweeter 40 W (Ø 38 mm) τοποθετημένα στο πάνω μέρος των θυρών, δυο full-range 60 W (Ø 165 mm) ηχεία στις πίσω πόρτες και ενός subwoofer 80 80 W (Ø 165 mm) στο χώρο αποσκευών -τοποθετημένο στη θέση της ρεζέρβας ώστε να μην επηρεάζει το χώρο αποσκευών- το οποίο εξασφαλίζει δυνατά μπάσα και μεγιστοποιεί  την ακουστική στο αυτοκίνητο για όλα τα γούστα μουσικής.

Εξωτερικά η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει διχρωμία στο αμάξωμα και… πινελιές χρωμίο, ενώ η απόστασή του από το οδόστρωμα είναι αυξημένη και υπάρχουν πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά και πολλές ακόμα λεπτομέρειες που ενισχύουν το τεχνολογικό προφίλ της. Ανάλογο στιλ συναντάται και στο εσωτερικό, και πιο ειδικά στο περιβάλλον «total black» με το ύφασμα και οικολογικό μαύρο δέρμα και τις κόκκινες ραφές.

Το Fiat 500L Beats Edition™ προσφέρεται στάνταρ με το έξυπνο σύστημα μπροστινής κίνησης με την τεχνολογία Traction , που μαζί με τα -επίσης- στάνταρ- λάστιχα εκτός δρόμου (M S), βελτιώνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης.

Στην ελληνική αγορά το Fiat 500L Beats Edition θα διατίθεται μόνο με τον κινητήρα πετρελαίου 1.6 MTJ 105 ίππων με την τιμή του να ορίζεται στα 22.220 ευρώ με την απόσυρση και τις προσφορές της ελληνικής αντιπροσωπείας.