FIRST DRIVE: FIAT Doblo 2015 (video)


Πιο δυναμική εμφάνιση, βελτιωμένα οδικά χαρακτηριστικά, έξυπνες λύσεις και πλουσιότερος εξοπλισμό για το νέο Doblo.

  • 6/3/2015

Με πιο δυναμική εμφάνιση, βελτιωμένα οδικά χαρακτηριστικά, πιο έξυπνες λύσεις και πλουσιότερο εξοπλισμό, το νέο Doblo συνεχίζει επάξια την επιτυχημένη πορεία του.

Είναι σίγουρο μάλιστα ότι μιλάμε για μία αρκετά επιτυχημένη πορεία όταν στην 15ετή ιστορία του το πολυχρηστικό της FIAT έχει καταγράψει σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο πωλήσεις (1,4 για την ακρίβεια για επιβατικές και επαγγελματικές εκδόσεις). Αυτή είναι η 4η γενιά του Doblo που διατίθεται με κινητήρες diesel, βενζίνης και φυσικού αερίου με θέσεις για 5 ή 7 επιβάτες σε 11 διαφορετικά χρώματα αμαξώματος.

Το πρώτο πράγμα βεβαίως που προσέχεις είναι η εντελώς νέα σχεδίασή του και ιδίως στο εμπρός μέρος που δεσπόζει η νέα μεγαλύτερη μάσκα, τα νέα φωτιστικά σώματα και ο προφυλακτήρας. Αντίστοιχες αλλαγές σε προφυλακτήρα και φωτιστικά σώματα έχουμε και στο πίσω μέρος και σε γενικές γραμμές μπορούμε εύκολα να πούμε ότι μιλάμε για ένα πιο δυναμικό και μοντέρνο σύνολο σε σχέση με το παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό, με τις δύο πίσω συρόμενες θύρες να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτό και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες να το κάνουν πολύ «ευάερο» και «ευήλιο». Εκτός από το νέο τιμόνι, ταμπλό και τον πίνακα οργάνων, την παράσταση κλέβει στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και το νέο σύστημα infotainment Uconnect με την έγχρωμη οθόνης των 5’’ (προαιρετικό).

Με βάση τη λογική «Αctive Family Space» οι δυνατότητες διαμόρφωσης και η πρακτικότητα βρίσκονται σε πού υψηλά επίπεδα με τα καθίσματα να μπορούν να διαμορφωθούν με 30 διαφορετικούς τρόπους, ενώ προαιρετικά το κάθισμα του συνοδηγού διπλώνει και μπορεί να γίνει τραπεζάκι. Οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές και εύχρηστες σε όλο το εσωτερικό, ενώ ο χώρος αποσκευών των 790 λίτρων είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία (με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει τα 3.200!). Τέλος η ποιότητα και η συναρμογή κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα.

Στην ελληνική αγορά που έχει ξεκινήσει η διάθεση του νέου μοντέλου υπάρχουν  4 μηχανικά σύνολα. Ο ατμοσφαιρικός βενζίνης των 1,4 λίτρων με 95 ίππους, ο υπερτροφοδοτούμενος 1.4 T-JET με 120 ίππους και ο κινητήρας πετρελαίου των 1,6 λίτρων (Multijet) με 90 ίππους (συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο Dualogic) και με 105. Η γκάμα συμπληρώνεται από τον 1.4 T-JET 120 PS Natural Power διπλού καυσίμου (βενζίνης-φυσικού αερίου).

Στη σύντομη επαφή που είχαμε με το Doblo στο Τορίνο διαπιστώσαμε ότι η πίσω ανεξάρτητη ανάρτηση Βi-link, σε συνδυασμό με το μακρύ μεταξόνιο των 2.755 χλστ. κάνουν το Doblo εξαιρετικά ασφαλές σε κάθε περίπτωση, ενώ σε σχέση με το παρελθόν είναι αισθητή τόσο η αναβαθμισμένη ποιότητα κύλισης όσο και η προσφερόμενη άνεση. Βελτιωμένη είναι και η αίσθηση του τιμονιού και του επιλογέα κάτι που κάνει το νέο Doblo πιο ευχάριστο για τον οδηγό. Τέλος, τόσο ο κινητήρας πετρελαίου των 1,6 λίτρων, όσο και ο T-Jet βενζίνης μοιάζουν να ταιριάζουν πάρα πολύ με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου (ιδίως ο πρώτος αυτό που λέμε… γάντι), και δεν προβληματίζονται σε κάποιο σημείο παραμένοντα αρκετά οικονομικοί.

Doblo Cargo και WorkUp

H Fiat Professional παρουσίασε, επίσης, και τη νέα -4η κατά σειρά- γενιά του Doblo Cargo. Πέρα από τις σχεδιαστικές αλλαγές, στην Ελλάδα το αμάξωμα προσφέρεται σε δύο παραλλαγές (Cargo και WorkUp), δύο ύψη οροφής και δύο μεταξόνια. Με χωρητικότητα 5 κυβικών μέτρων μπορεί να μεταφέρει βάρος που ξεπερνά τον 1 τόνο, ενώ οι διαστάσεις του χώρου φόρτωσης ανέρχονται στα 182 εκατοστά (κοντό μεταξόνιο) και στα 217 εκατοστά (μακρύ). Το πλάτος είναι 171 εκατοστά και το ύψος οροφής 130 ή 155 εκατοστά, ενώ σημαντικό είναι ότι τα 123 εκατοστά μεταξύ των τροχών του επιτρέπουν να μεταφέρει ακόμη και 2 europallets. Κάτω από το καπό υπάρχει η επιλογή μεταξύ δύο turbodiesel κινητήρων (MultiJet II 1,3 λίτρων με 90 ίππους και Multijet II 1,6 με 105 ίππους)  ή δύο κινητήρων βενζίνης στα 1,4 λίτρα (95 ίππους ατμοσφαιρικός και 120 turbo με φυσικό αέριο).