FIRST DRIVE: Toyota Yaris 2014 (video)


Η Toyota ξόδεψε περισσότερα από 85 εκ. ευρώ και 576.000 εργατοώρες για να ανανεώσει ριζικά το Yaris!

  • 28/7/2014

Με φρέσκια αισθητική φιλοσοφία που είδαμε και στο ολοκαίνουριο Aygo, το νέο Yaris είναι πλέον πιο… πράσινο από ποτέ και με νέο «πρόσωπο» και πιο πλούσιο εξοπλισμό μπαίνει και πάλι πολύ γερά στο παιχνίδι της κατηγορίας Β.

Τα supermini είναι πλέον τα δημοφιλέστερα στην Γηραιά Ήπειρο. Περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα πωλούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο (4 αν συμπεριλάβουμε και την αγορά της Ρωσίας) με το B segment να αντιπροσωπεύει το 20,4% των συνολικών πωλήσεων το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι ένα και κάτι στα πέντε οχήματα που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους είναι supermini. Με την κατηγορία να βρίθει από αξιόλογες προτάσεις από όλες τις εταιρίες και τον ανταγωνισμό να είναι στα ύψη, το Toyota Yaris κατάφερε πέρσι να βγάλει από τη γραμμή παραγωγής 173.800 μονάδες και να βρίσκεται στην 11η θέση συνολικά των ευρωπαϊκών πωλήσεων και την 6η στην κατηγορία του. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το ιαπωνικό supermini αντιπροσωπεύει το 24% των συνολικών πωλήσεων της Toyota στην Ευρώπη, ενώ το 2013 ήταν και το best-seller στη χώρα μας!

Από το 1999 που το πρώτο Yaris αντικατέστησε το Starlet (και πριν φυσικά), η Toyota πρωταγωνιστεί στην κατηγορία Β. Από το 2011 μάλιστα που η 3η γενιά έκανε την εμφάνισή της (στο τέλος του 2005 με αρχές 2006 η 2η γενιά) μέχρι το 2013, το μερίδιο της ιαπωνικής εταιρίας στα supermini αυξήθηκε από το 4,2 στο 6,1% (στη Ευρώπη φυσικά). Αυτός είναι και ο λόγος που η Toyota έδωσε τεράστια έμφαση στο συγκεκριμένο facelift.  

Η Toyota θέλοντας να κρατήσει τον πήχη ψηλά δεν αρκέστηκε σε ένα απλό facelift. Από το 2011 στην Toyota έκαναν έρευνα αγοράς για να αποκομίσουν από τους πελάτες, τους dealer και τον ειδικό τύπο τα θετικά και αρνητικά του μοντέλου. Με ένα πολύ υψηλό budget που άγγιξε τα 85 εκ. ευρώ και έπειτα από 576.000 εργατοώρες του τμήματος έρευνας και εξέλιξης φτάσαμε στο νέο μοντέλο και στην αλλαγή περισσότερων από 1.000 εξαρτημάτων στο ανανεωμένο Yaris!

Στον τομέα της εμφάνισης δεν υπάρχει πλέον ουσιαστική διαφορά μεταξύ του υβριδικού και των απλών εκδόσεων. Με την λογική του «x design», που είδαμε για πρώτη φορά στο νέο Aygo το εμπρός μέρος ιδίως είναι πολύ πιο επιθετικό και δυναμικό σε σχέση με το παρελθόν με το νέο προφυλακτήρα, το μεγάλο κεντρικό άνοιγμα και το σήμα της Toyota, αλλά και τα νέα φωτιστικά σώματα. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει ο νέος προφυλακτήρας αλλά και τα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Την εικόνα συμπληρώνουν οι νέες ζάντες αλουμινίου.

Στο εσωτερικό, εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση των υλικών και των νέων πιο ευχάριστων επενδύσεων υπάρχει πλέον και πιο πλούσιος εξοπλισμός. Το νέο σύστημα Toyota Touch 2 with Go περιλαμβάνει πλέον νέα οθόνη 7 ιντσών, διευρυμένες λειτουργίες, καλύτερη ανάλυση και σύστημα πλοήγησης με καθοδήγηση στα ελληνικά.

Σε ό,τι αφορά στους κινητήρες του ιαπωνικού supermini, διατίθεται με δύο βενζίνης 1,0 και 1,33 λίτρων, έναν πετρελαιοκινητήρα 1,4 λίτρων, ενώ δεν λείπει και η υβριδική έκδοση η οποία συνδυάζει ένα κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με ηλεκτρικό μοτέρ. Στην πρώτη περίπτωση, ο 3κύλινδρος του ενός λίτρου προδιαγραφών Euro 6 αποδίδει 69 ίππους και 95 Nm ροπής, ενώ χάρη στις στοχευμένες βελτιώσεις έχει περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 110 σε 99 γρ./χλμ. και την μέση κατανάλωση σε 4,3 λίτρα/100 χλμ. Βελτιωμένος είναι και ο 1,33 λίτρων με ισχύ 99 ίππων και 125 Nm μέγιστης ροπής.  Με καλύτερη κατά 8% οικονομία καυσίμου απαιτεί 4,9 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι στα 109 γρ./χλμ. Πλην του μηχανικού, ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο κιβώτιο CVT.

Βελτιωμένη είναι και η αποδοτικότητα του diesel των 1,4 λίτρων με την απόδοσή του να αγγίζει τους 90 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 205 Nm. Συνδυάζεται πλέον μόνο με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων. Οικονομικότερος κατά 6%, με την κατανάλωση καυσίμου να περιορίζεται στα 3,8 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές CO2 στα 99 γρ./χλμ. Τέλος σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερα δημοφιλή υβριδική έκδοση (η οποία συνδυάζεται μόνο με CVT), με συνδυαστική ισχύ 100 ίππων, είναι και η αποδοτικότερη της γκάμας με κατανάλωση καυσίμου 3,3 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις στα 75 γρ./χλμ. Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να ρίξει τη βασική του τιμή στα 16.200 ευρώ.

Το νέο Yaris διαθέτει και πολλές βελτιώσεις σε πλαίσιο, ανάρτηση ακόμα και στο σύστημα διεύθυνσης οι οποίες συνδυαστικά υπόσχονται μια συνολικά αναβαθμισμένη, πιο άνετη και ταυτόχρονα ευχάριστη εμπειρία οδήγησης. Αυτό διαπιστώσαμε στην πρώτη μας επαφή με το μικρό ιαπωνικό μοντέλο στη Γερμανία. Η ενίσχυση του πλαισίου, το οποίο είναι πλέον κατά 20% πιο άκαμπτο, τα νέα αμορτισέρ και η βελτιωμένη ηχομόνωση σε κάνουν από την πρώτη στιγμή πίσω από το τιμόνι του να διαπιστώνεις ότι η ποιότητα κύλισης είναι αρκετά βελτιωμένη και εξαιρετική με βάση τα δεδομένα της κατηγορίας. Βελτιωμένη είναι και η άνεση με τα αμορτισέρ και τις ενισχύσεις στα υποπλαίσια να κάνουν το Yaris του 2014 να περνάει πολύ εύκολα πάνω από τις όποιες ανωμαλίες του γερμανικού οδοστρώματος (... μεταξύ μας, ελάχιστες). Ο 3κύλινδρος του ενός λίτρου που είναι ίδιος με αυτόν που είδαμε για πρώτη φορά στο Aygo, έχει βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση που φτάνει το 37% την στιγμή που οι περισσότεροι κινητήρες παραγωγής κινούνται μεταξύ 30-35%. Στην πράξη ακούγεται πολύ λίγο για 3κύλινδρος, τραβάει από χαμηλά αρκετά καλά, ενώ στον υπολογιστή ταξιδιού δεν είδαμε πάνω από 6,7 λίτρα/ 100 χλμ. ακόμα και υπό συνθήκες πίεσης και κίνησης.

Στην έκδοση πετρελαίου των 1,4 λίτρων (προδιαγραφών Euro 5 όπως και ο 1,33 βενζίνης), η σφιχτότερη ανάρτηση, το πιο «βαρύ» σύστημα διεύθυνσης, σίγουρα κάνουν το ανανεωμένο Yaris πιο ευχάριστο στην οδήγηση και με καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά. Είναι λίγες οι φορές που θα καταλάβεις ότι υπάρχει… πετρέλαιο κάτω από το καπό, ενώ ακόμα και υπό πίεση μπορείς εύκολα να διατηρήσεις την κατανάλωση στα επίπεδα του 6 και κάτι. Στα ίδια επίπεδα μπορείς να διατηρήσεις και την κατανάλωση στην υβριδική έκδοση. Μας άρεσε πολύ και η συγκεκριμένη έκδοση, με το τιμόνι να έχει περισσότερο ηλεκτρική αίσθηση, από την έκδοση Style που οδηγήσαμε στο diesel. Το μόνο που δεν μας άρεσε είναι ότι παραμένει σχετικά θορυβώδες όταν ζητάς την μέγιστη επιτάχυνση από το υβριδικό σύστημα.

Οι παραγγελίες του νέου Yaris στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο, με τη βασική τιμή της βενζίνης να είναι στα 11.490 ευρώ και αυτή του πετρελαίου στα 13.940.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ YARIS