Οδηγούμε την νέα BMW Σειρά 3 Sedan (video)


Η καινούργια BMW Σειράς 3 Sedan δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολυτελή κατηγορία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην (κατά βάση) ενδογερμανική διαμάχη για την πρωτιά σε αυτή αλλά, κυρίως, αναβαθμίζει την εικόνα του μοντέλου σε κάθε τομέα του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 28/2/2019

Λίγα αριθμητικά στοιχεία, εν πρώτοις. Η νέα BMW Σειρά 3 Sedan για πρώτη φορά στην (ως τώρα) 44χρονη ιστορία της ξεπερνά τα 4,7 m σε μήκος. Το αμάξωμα της έβδομης «γενιάς» του μοντέλου είναι κατά 76 mm μακρύτερο, κατά 16 mm ευρύτερο και κατά ένα χιλιοστό χαμηλότερο από αυτό του μοντέλου που αντικαθιστά. Σε ό,τι αφορά το μεταξόνιο, είναι κατά 41 mm πιο μακρύ, συγκριτικά, ενώ μεγαλύτερα είναι και τα μετατρόχια, κατά 43 mm εμπρός και κατά 21 mm πίσω.

Η παράθεση των παραπάνω δείχνει ότι στην BMW αποφάσισαν να μεγαλώσουν τη Σειρά 3 για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος αφορά στο ότι οι Κινέζοι πελάτες της εταιρείας επιθυμούν μεγάλα σε μήκος και μεταξόνιο οχήματα. Συνεπώς, η «βάση» για τα οχήματα που διατίθενται εκεί επιβάλλεται να είναι μακρύτερη, άρα και η Σειρά 3 που θα διατίθεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επωφελείται από αυτό το ζητούμενο.

Ο δεύτερος αφορά στην ίδια την BMW. Προηγήθηκαν οι Σειρά 7 και Σειρά 5 όπου, επίσης ,είναι μεγαλύτερες σε διαστάσεις από τα μοντέλα που αντικατέστησαν, αντιστοίχως, δημιουργώντας «χώρο» για να αυξηθούν οι διαστάσεις και της καινούργιας Σειράς 3. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες διαστάσεις αυτής, επιτρέπουν στους ανθρώπους της βαυαρικής εταιρείας να δημιουργήσουν πιο ευρύχωρα οχήματα που εντάσσονται σε μικρότερες κατηγορίες (π.χ. η επόμενη Σειρά 1 ή ό,τι άλλο).

Ελαφρύτερη

Η νέα Σειρά 3 εξελίχθηκε υπό την κωδική ονομασία «G20» και βασίζεται στη σύγχρονη πλατφόρμα που δημιούργησαν οι Γερμανοί και ονομάζεται «CLAR» («Cluster Architecture»). Αυτή αποτελείται από χάλυβα υπερύψηλης και υψηλής αντοχής καθώς και από αλουμίνιο κάτι που μειώνει το βάρος. Σύμφωνα με την BMW, το καινούργιο μοντέλο είναι κατά 55 kg ελαφρύτερο από πριν, παρότι είναι μεγαλύτερο. Όπως ανακοινώθηκε, η χρήση αλουμινίου στο αμάξωμα (καπό, εμπρός φτερά) μείωσε το βάρος κατά 15 kg ενώ αλλά περίπου 7,5 kg εξοικονομήθηκαν από την ευρύτερη χρήση του συγκεκριμένου υλικού στην εμπρός ανάρτηση και το υποπλαίσιο έδρασης του κινητήρα.

Πέραν αυτών, η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει τον ισομοιρασμό του βάρους εμπρός-πίσω, ενώ είναι κατά 25% πιο δύσκαμπτη απ’ ό,τι πριν, βάσει όσων ανακοινώνει η εταιρεία. Η ανάρτηση του αυτοκινήτου αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός και διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Εσωτερικά

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της BMW, το εσωτερικό της καινούργιας Σειράς 3 σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε ώστε να διατηρεί τον χαρακτήρα της εταιρείας και του μοντέλου όπως και να καταδεικνύει σαφώς και αμέσως την ευρυχωρία του, την αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής και την τεχνολογική πρωτοπορία του.

Το ταμπλό είναι διακρίνεται από εγκάρσιες και διαγώνιες γραμμές, από ακμές και καμπύλες που σκοπό έχουν να δίνουν την αίσθηση ότι περιβάλλουν τους επιβάτες. Ταυτόχρονα, είναι και μια σαφής ένδειξη για τον σπορτίβ χαρακτήρα και τη δυναμική οδική συμπεριφορά της.

Ο κλασικός πίνακας οργάνων έχει αντικατασταθεί από έγχρωμη οθόνη ψηφιακών ενδείξεων η διάσταση του οποίου εξαρτάται από το επίπεδο εξοπλισμού. Βάσει του τελευταίου, η διαγώνιος της κυμαίνεται από 5,7 in-12,3 in. Σε ό,τι αφορά την κεντρικά τοποθετημένη έγχρωμη οθόνη αφής και αυτή διαφέρει σε διαστάσεις αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης (η διαγώνιος της κυμαίνεται μεταξύ 6,5 in, 8,8 in και 10,25 in).

Στο εξοπλισμό του καινούργιου μοντέλου, μεταξύ άλλων, διατίθενται συστήματα όπως τα  «Active Cruise Control» με λειτουργία «Stop & Go», «BMW Intelligent Personal Assistant» (βοηθά τον οδηγό και τους συνεπιβάτες να βρίσκουν πληροφορίες μέσω φωνητικών εντολών, σε διαφορετικές 23 γλώσσες), σύστημα πλοήγησης που μπορεί να δεχθεί πληροφορίες και μέσω εφαρμογών από κινητό τηλέφωνο, «Driving Assistant» με προειδοποίηση οδηγού για πιθανή σύγκρουση με πεζό ή ποδηλάτη και «City Braking», καθώς και συστήματα «Lane Departure Warning» και «Lane Change Warning».

Κινητήρες

Η νέα Σειρά 3 Sedan θα διατίθεται τόσο με βενζινοκινητήρες όσο και με πετρελαιοκινητήρες, ενώ από το προσεχές καλοκαίρι θα αρχίσουν οι πωλήσεις και της 330e, δηλαδή της έκδοσης με plug-in υβριδικής διάταξης κινητήρα. Ο δίλιτρος βενζινοκινητήρας τεχνολογίας «Twin Power Turbo» (φωτ. επάνω), θα διατίθεται σε δύο εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του: την 320i όπου αποδίδει 184 PS/5.000-6.000 rpm και την 330i όπου αποδίδει 258 PS/5.000-6.500 rpm. Επίσης, από το καλοκαίρι θα διατίθεται η M340i xDrive με τον νέο εξακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα που αποδίδει 374 PS.

Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις θα είναι η 318d (150 PS/4.000 rpm) και 320d (190 PS/4.000 rpm), όπως και η 330d με τον τρίλιτρο εξακύλινδρο σε σειρά diesel που αποδίδει 265 PS/4.000 rpm. Όλοι οι κινητήρες πληρούν το καινούργιο πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν βελτιστοποιηθεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί και οικονομικοί σε κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, το καινούργιο μοντέλο θα διατίθεται τόσο με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων όσο και με το αυτόματο οκτώ σχέσεων «Steptronic», καθώς και σε τετρακίνητη εκδοχή («xDrive»).

Πρώτες εντυπώσεις

Αυτό που αποκομίζεις εξαρχής, μπαίνοντας στην καινούργια Σειρά 3, είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Μεγάλο όχι λόγω των διαστάσεών του όσο για την αίσθηση που δίνει στον οδηγό και τους επιβάτες. Η στιβαρότητά της είναι η δεύτερη εντύπωση. Η εργονομία και η ευταξία των διακοπτών και των εν γένει συστημάτων της, η τρίτη.

Η ευρυχωρία είναι δεδομένη τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες. Οι δεύτεροι, κάθονται σχετικά χαμηλά και έχουν στη διάθεσή τους ικανό ωφέλιμο χώρο, τόσο σε ό,τι αφορά το μήκος για τα πόδια τους όσο και στο πλάτος και ύψος. Η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής είναι κορυφαία για την κατηγορία και η διαμόρφωση του ταμπλό είναι σύγχρονη και συνάμα αρκούντως διακριτική.

Ο βενζινοκινητήρας της 330i ανταποκρίνεται άμεσα στο παραμικρό βύθισμα του δεξιού πεντάλ και επιταχύνει ταχύτατα το αυτοκίνητο. Οι 258 PS της μέγιστης ισχύος του εντυπωσιάζουν αλλά το εντυπωσιακότερο είναι ο τρόπος που ανταποκρίνεται το πλαίσιο και η ανάρτηση σε κάθε περίπτωση. Όσο και να πιέζει ο οδηγός, η νέα Σειρά 3 κινείται με τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και χωρίς να ανοίγει την τροχιά της. Το καλό σε αίσθηση τιμόνι σε πληροφορεί ανά πάσα στιγμή ενώ το «ζύγισμα» αυτοκινήτου είναι τέτοιο που, ως οδηγός, δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα όχημα που ξεπερνά οριακά τα 4,7 m.

Η ανάρτηση είναι πολύ σωστά ρυθμισμένη για ένα «οικογενειακό» (κατά τα λοιπά) όχημα με πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά. Είναι σχετικά σφιχτή αλλά δεν ταλαντώνεται και απορροφά με ξεχωριστό τρόπο τις κακοτεχνίες του δρόμου. Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή, αντίστοιχη ενός οχήματος της πολυτελούς μεσαίας κατηγορίας, ενώ το επίπεδο θορύβου που φτάνει στους επιβάτες είναι χαμηλό.

Χάρη στο σύστημα «Driving Experience Control», ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιεί την απόκριση του κινητήρα, την αμεσότητα αλλαγής σχέσεων στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (εν προκειμένω), τη σκληρότητα των αμορτισέρ και τον εκπεμπόμενο ήχο. Να σημειώσουμε ότι το κιβώτιο «Steptronic» διαθέτει λειτουργία «coasting» όπου απεμπλέκεται η επιλεγμένη σχέση όταν το αυτοκίνητο κινείται σε επίπεδο δρόμο και χωρίς να εφαρμόζει ο οδηγός έντονο φορτίο (η λειτουργία ενεργοποιείται σε ταχύτητα κίνησης μεταξύ 15-160 km/h). Επίσης, το κιβώτιο έχει και λειτουργία «manual» όπου δεν αλλάζει η επιλεγμένη ταχύτητα όταν η βελόνα του στροφόμετρου φτάσει στον «κόφτη».

Περισσότερα για την καινούργια BMW Σειρά 3 μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του «Car and Driver».