Test drive: Οδηγούμε τη νέα Toyota GR Supra (video)


Έπειτα από περίπου επτά χρόνια η νέα GR Supra έρχεται να βάλει ξανά την Toyota στο προσκήνιο των σπορ οχημάτων. Ένα αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε με την αξίωση να συνεχίσει τον θρύλο του μοντέλου, αλλά και να αφήσει τον δικό του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 17/5/2019

Η καινούργια GR Supra έχει δημιουργήσει προσμονή για την παρουσίασή της και ένα διαρκές ενδιαφέρον για το πώς θα είναι σε σχέση με τις προκατόχους της. Βλέπετε, η συνεργασία της Toyota με τη BMW για την από κοινού κατασκευή ενός νέου σπορ μοντέλου είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα πρώτα, εντάσσονται κυρίως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μεταξύ των δύο εταιρειών σε αυτόν τον τομέα και το μειωμένο κόστος εξέλιξης. Στα δεύτερα, ο σκεπτικισμός κατά πόσο η καινούργια GR Supra θα είναι ένα εκ βάθρων γνήσιο ιαπωνικό δημιούργημα.

Η εξέλιξη

Το καινούργιο μοντέλο εξελίχθηκε κατά κόρον επί ευρωπαϊκού εδάφους και ως επί τω πλείστον επί γερμανικού. Το Nurburging ήταν αυτό που φιλοξένησε τα πρωτότυπα τον περισσότερο καιρό εξέλιξης τους, αυτό που τα «σφυρηλάτησε» αναφορικά με την οδική συμπεριφορά τους, αυτό που καθόρισε τελικά την ουσία της GR Supra. Η διαδικασία εξέλιξης και δημιουργίας της ανατέθηκε στους ανθρώπους της Toyota Gazoo Racing, με επικεφαλής τον κ. Tetsuya Tada (εικονιζόμενος στη σχετική φωτογραφία), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και της GT86.

Τρεις ήταν οι τρεις βασικοί άξονες για την GR Supra; να έχει σχετικά μικρό μεταξόνιο (άρα και μήκος) και σχετικά ευρεία μετατρόχια, το αμάξωμά της να έχει μακρύ καπό σε αναλογία με το υπόλοιπο coupe αμάξωμά της και φυσικά να είναι διθέσια. Αναφορικά με τις διαστάσεις της, τo μήκος της φτάνει τα 4.379 mm, το πλάτος της τα 1.854 mm και το ύψος της τα 1.292 mm. Το μεταξόνιό της είναι 2.470 mm ενώ το βάρος της είναι 1.495 kg.

Κινητήρας – Επιδόσεις

Κάτω από το σχετικά μακρύ καπό της, υπάρχει ο τρίλιτρος, εξακύλινδρος σε σειρά, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας μέγιστης ισχύος 340 PS/5.000-6.000 rpm και μέγιστης ροπής 500 Nm/1.600-4.500 rpm. Φυσικά, η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω άξονα μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μπλοκέ διαφορικού και μέσω αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων. Η αναλογία βάρους εμπρός-πίσω πλησιάζει στο ιδανικό 50/50, κάτι απαραίτητο για την πολύ καλή οδική συμπεριφορά που επιδίωκαν στην Toyota.

Στη βασική έκδοση του μοντέλου περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ στα οποία μεταβάλλεται η σκληρότητά τους αναλόγως του επιλεγμένου προγράμματος λειτουργίας το οποίο έχει επιλέξει ο οδηγός. Σε ό,τι αφορά στην ανάρτησή της, εμπρός υπάρχουν γόνατα MacPherson με διπλούς συνδέσμους και αντιστρετπτική ράβδο ενώ πίσω διάταξη πολλαπλών συνδέσμων και αντιστρεπτική ράβδος.

Η GR Supra διαθέτει και σύστημα «launch control» χάρη στο οποίο επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 4,3 sec, ενώ η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Όπως ανακοινώνεται από την εταιρεία, η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή της είναι 7,5 l/100 km ενώ η αντίστοιχη μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι 170 g/km. Να σημειώσουμε ότι, στην ιαπωνική αγορά, το νέο μοντέλο διατίθεται και με τον δίλιτρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα (επίσης της BMW), στην εκδοχή του των 258 PS, αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του. Όπως ανακοινώθηκε, αυτή η έκδοση θα έρθει στην Ευρώπη από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στελέχη της Toyota, στόχος τους είναι να πωλούνται στη Γηραιά ήπειρο 130 μονάδες της κάθε μήνα. Όπως μάθαμε, η παραγωγή για το 2019 έχει ήδη προπουληθεί.

Πρώτες εντυπώσεις

Το αυτοκίνητο δείχνει τη «μυώδη» σχεδίασή και την ευρεία διάστασή του στο πίσω μέρος του. Σε κερδίζει με το σχήμα του, παρότι δεν είναι κραυγαλέο. Στο εσωτερικό του, κάθεσαι χαμηλά και έχεις μια πολύ καλή θέση οδήγησης. Η ποιότητα κατασκευής και υλικών είναι καλή και το σχήμα του ταμπλό ενισχύει το εύρος του οχήματος. Σύμφωνα με τον κ. Masayuki Kai, (βοηθός Αρχιμηχανικός) που ήταν στην εξέλιξη της νέας Supra εξαρχής, το ουσιαστικό για τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν ήταν να έχει πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά και σπορ αίσθηση. Όπως είπε ο κ Kai, ο λόγος μεταξονίου προς μετατρόχιο είναι 1,55, τιμή που θεωρείται σχεδόν ιδανική.

Στον δρόμο, η GR Supra δείχνει ευκολοδήγητη. Εντός πόλης, ακολουθείς τον ρυθμό χωρίς να «αγχώνεσαι». Ο ήχος του κινητήρα είναι έντονος, μπάσος και προκαλεί το ενδιαφέρον, επιβατών και περαστικών. Σε δρόμο με διαρκείς στροφές, χαίρεσαι το πολύ καλό κράτημα και το ζύγισμα του αυτοκινήτου. Στην πίστα, όπου μπορείς να διαπιστώσεις τις αρετές της ανάρτησης και του κινητήρα, καταλαβαίνεις ότι η GR Supra είναι ένα πολύ καλό σπορ όχημα. Εκεί καταλαβαίνεις ότι είναι ένα όχημα που σε ξεπερνά αλλά σου επιτρέπει να βελτιωθείς, να το πιέσεις και τότε να δεις πόσο καλοστημένο είναι. 

Τιμή και εκδόσεις

Όπως έγινε γνωστό, στη χώρα μας η GR Supra θα είναι άμεσα διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας με τιμή περίπου 85.000 ευρώ. Αυτή αφορά στην καλύτερα εξοπλισμένη έκδοση, την "Premium", η οποία θα εισάγεται στην Ελλάδα (σημ.: το νέο μοντέλο θα διατίθεται σε δύο εξοπλιστικές εκδοχές, "Active" και "Premium"). Για την Ευρωπαϊκή αγορά, γενικότερα, οι άνθρωποι της Toyota δημιούργησαν και μια ειδική έκδοση, την "Α90 Edition". Αυτή κατασκευάστηκε μόλις σε 90 αριθμημένες μονάδες και διατέθηκε σε ισάριθμους πελάτες οι οποίοι την θα την παραλάβουν πρώτοι εντός του προσεχούς Ιουλίου. Μάλιστα, κατέβαλαν προκαταβολή για τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ η τιμή της ήταν μεγαλύτερη. Το αμάξωμα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι βαμμένο σε ειδικής απόχρωσης γκρι ματ χρώμα, ("Grey Strorm" το ονομάζουν στην εταιρεία), οι τροχοί είναι βαμμένοι μαύροι ενώ στο εσωτερικό υπάρχει κόκκινου χρώματος δερμάτινη επένδυση.