Δέκα χρόνια χωρίς τον Caroll Shelby


O Carroll Shelby έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που επηρέασαν την πορεία της αυτοκίνησης στις ΗΠΑ και έγινε αποδεκτός και από τους Ευρωπαίους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/5/2022

Ήταν 10 Μαΐου 2012 όταν ο Carroll Shelby άφησε τα εγκόσμια πλήρης ημερών και κληροδοτώντας μια σημαντική παρακαταθήκη στην παγκόσμια Αυτοκίνηση.

Ήταν 89 ετών και είχε καταφέρει να επιτύχει αυτό που λίγοι κατάφεραν στην ιστορία. Να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, να πραγματοποιήσει το όραμά του και τελικά να αλλάξει την εικόνα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δημιουργώντας σπορ οχήματα που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα κορυφαία ευρωπαϊκά.

Ως πολύ καλός οδηγός και μηχανικός ήξερε από πρώτο χέρι τι χρειαζόταν ένα αυτοκίνητο για να ξεχωρίσει στο δρόμο αναφορικά με τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά του. Η Shelby AC Cobra και η Shelby Mustang το έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο και έγιναν ο «κολοφώνας» των αμερικανικών σπορ οχημάτων.

Γεννήθηκε το 1923 και η αγάπη του για την ταχύτητα άρχισε από τα εφηβικά χρόνια του, όταν οδηγούσε ένα Willys που είχε τροποποιήσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως πιλότος στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ όπου έγινε και εκπαιδευτής μαχητικών αεροσκαφών.

Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να ασχολείται με τους αγώνες αυτοκινήτου όπου έδειξε το ταλέντο του. Αποκορύφωμα ήταν η νίκη του στις «24 Ώρες του Le Mans» το 1959, οδηγώντας μια Aston Martin DBR1 μαζί με τον Roy Salvadori. Την ίδια χρονιά, επηρεασμένος από τα δυστυχήματα που συνέβαιναν στους αγώνες αυτοκινήτου θα αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και θα δημιουργήσει την εταιρεία Shelby-American.

Συνεργάστηκε με τη βρετανική εταιρεία AC Cars και ζήτησε από αυτή να κατασκευάζει αυτοκίνητα τα οποία να μπορούν να χωρέσουν τον V8 κινητήρα της Ford. Έτσι το 1962 παρουσίασε τη Shelby AC Cobra.

Η συνέχεια είναι περισσότερο γνωστή. Ο Carroll Shelby συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του Ford GT40 με το οποίο η «Μπλε Οβάλ» κέρδισε στις «24 Ώρες του Le Mans» το 1966, νικώντας εμφατικά τη Ferrari, αλλά και τις επόμενες χρονιές ως και το 1969. Επίσης, δημιούργησε και τις Shelby GT350 and GT500 που βασίζονταν στη Ford Mustang.