Η ιστορία του Mazda RX-7 από το πρώτο Fast & Furious (photos)


Η πρώτη ταινία του δημοφιλούς franchise δε λέει όλη την «αλήθεια» για το κόκκινο Mazda RX-7 που οδηγούσε ο Dom Toretto.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MECUM AUCTIONS
  • 27/9/2023

Είναι γνωστό σε κάθε θεατή που έχει δει έστω και μία ταινία του franchice Fast and Furious, ότι ο Dom Toretto τρέφει μια μεγάλη αγάπη στα κλασικά, αμερικανικά muslce cars, κι ιδιαίτερα στα μοντέλα της Dodge. Και στις 10 κύριες ταινίες ο Dom οδηγεί κατά βάση αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ σπανιότερα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι οχημάτων της JDM.

Ένα από αυτά είναι το Mazda RX-7 με το οποίο εμφανίστηκε σε μια κόντρα στην πρώτη ταινία κι είναι πράγματι ένα από τα πιο πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που έχουν περάσει από τα χέρια του πρωταγωνιστή.

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι το όχημα κατασκευάστηκε από τον George Barris, διάσημο κατασκευαστή custom αυτοκινήτων για ταινίες του Hollywood. Ο Barris έχει επιμεληθεί πολλά από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα που έχουν εμφανιστεί σε ταινίες, όπως το αυθεντικό Batmobile που χρησιμοποιήθηκε στην τηλεοπτική σειρά τη δεκαετία του '60.

Όμως η αλήθεια για το RX-7 της ταινίας είναι ότι ο Barris δεν το έπιασε ποτέ στα χέρια του. Αυτό επιβεβαιώνει κι ο Craig Liebermann, ο Αμερικανός παραγωγός που τέλεσε ως τεχνικός σύμβουλος στις πρώτες δύο ταινίες της σειράς, ο οποίος έγραψε στο Instagram, όταν ένα κόκκινο RX-7 του Barris βγήκε στο σφυρί σε δημοπρασία της Mecum Auctions:

«Αυτό το RX-7 δεν ήταν μέρος της ταινίας. Ήταν ένα αυτοκίνητο που κατασκεύασε ο George Barris για κάποιον άλλο, προκειμένου να μείνει μέσα στα πράγματα της βιομηχανίας ταινιών με αυτοκίνητα. Το έκανε και με άλλα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ακόμη ενός αυτοκινήτου του Fast and Furious.»

Όσο για το αυθεντικό όχημα, χρειάστηκε να τροποποιηθεί έτσι, ώστε ο Vin Diesel να... χωράει μέσα στην -ομολογουμένως- μικρή για τις διαστάσεις του καμπίνα. Ο κλωβός ασφαλείας που είχε εγκαταστήσει ο Keith Imoto αφαιρέθηκε αργότερα, προκειμένου να μπορεί ο Diesel να κάθεται πιο άνετα.

Εκτός αυτού, παρόλο που το αυτοκίνητο εμφανιζόταν στην ταινία να χρησιμοποιεί νίτρο, ο κινητήρας του στην πραγματικότητα είχε παραμείνει σχεδόν άθικτος. Η σημαντική τροποποίηση που έκανε το θρυλικό RX-7 να ξεχωρίσει και να φαίνεται πιο «επικίνδυνο,» ήταν η βαφή του αμαξώματος. Αντί να διατηρήσει το αυθεντικό ασημί χρώμα, η ομάδα που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό έβαψε το εξωτερικό κόκκινο, κάνοντάς το να μοιάζει ακόμη πιο λαμπερό κι εντυπωσιακό.

Όσο για το εσωτερικό, το Mazda RX-7 του Dom είχε μόνο ένα SPG αγωνιστικό κάθισμα Recaro, το οποίο ήταν φυσικά στη μεριά του οδηγού, όπως και ζώνες πολλαπλών σημείων Sparco και τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων της Veilside Combat.