Fast X: Τα 10 εντυπωσιακά αυτοκίνητα που πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία (photos)


Από την Porsche 911 GT3 RS και την Lamborghini Gallardo μέχρι το Datsun 240Z. Τα 10 «εργαλεία» που κόβουν την ανάσα στη δέκατη ταινία της σειράς Fast & Furious.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Fast Saga - YouTube, ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/5/2023

Το νέο κεφάλαιο του franchise του Fast & Furious είναι γεγονός. Η επίσημη πρεμιέρα στις ΗΠΑ θα γίνει αύριο, Παρασκευή 19 Μαΐου, όμως σε πολλούς ελληνικούς κινηματογράφους, οι προβολές έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη 17/5.

Όσοι είδαν το Fast X γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία φαντασμαγορική εμπειρία. Εκρήξεις, καταδιώξεις με πανάκριβα και σπανιότατα «διαμάντια» της αυτοκίνησης, κόντρες και φυσικά οι λαμπεροί πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τα αυτοκίνητα της ταινίας.

Πρόκειται για ένα franchise που ενθουσιάζει τους petrolheads -κι όχι μόνο- και σίγουρα έχει μία θέση στην ταινιοθήκη κάθε λάτρη της ταχύτητας.

Αν μη τι άλλο είναι μία σειρά ταινιών που κρατά επισήμως 22 χρόνια, με το Fast X να τοποθετείται ένα βήμα πριν το τέλος του «ταξιδιού» του Dom και της οικογένειάς του.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της ταινίας, όπως και κάθε άλλης του franchise, είναι σίγουρα τα αυτοκίνητα που εμφανίζονται. Παλιότερα, νέα, πανίσχυρα ή και όχι τόσο, με καθαρόαιμη βενζίνη να κυλά στις «φλέβες» τους, ή ακόμα και... αμιγώς ηλεκτρικά, τα αυτοκίνητα του Fast X είναι άκρως εντυπωσιακά.

1970 Dodge Charger R/T

Δε θα μπορούσε να είναι ταινία του franchise του Fast & Furious αν δεν υπήρχε το εμβληματικό Dodge Charger του Dom Toretto. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ταινία της σειράς, κι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγάπη του Dom σε αυτόν τον κόσμο. Όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν ξεπερνά την οικογένεια.

Το συγκεκριμένο Charger ήταν πάντα η πρώτη επιλογή του Dom, κι η αλήθεια είναι ότι δεν έχει περάσει και λίγα, όμως ο μηχανικός που κρύβεται μέσα στον χαρακτήρα του πάντα καταφέρνει να το επαναφέρει στη «ζωή».

Στο Fast X βέβαια εμφανίζονται αρκετά ακόμα Charger, όπως κι ένα Challenger του 2015, αλλά και το Dodge Charger Daytona SRT Concept EV, παρκαρισμένο μπροστά από μία πανέμορφη Pagani. Φαίνεται ότι ούτε οι πιο σκληροπυρηνικοί petrolheads, που είναι ο Dom κι η οικογένειά του, κατάφεραν να αντισταθούν στο κύμα του εξηλεκτρισμού.

Lamborghini Gallardo

Universal Pictures
Universal Pictures

Με μεγάλο μέρος των γυρισμάτων να έχουν λάβει χώρα στη μαγευτική και ταυτόχρονα ιστορική, αιώνια πόλη της Ρώμης, η ομάδα παραγωγής δε θα μπορούσε να παραλείψει μία Lamborghini από το «cast» των αυτοκινήτων της νέας ταινίας.

Ένα από τα trailer του Fast X δείχνει μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή καταδίωξη, πρωταγωνιστής της οποίας είναι μία κατακίτρινη Lamborghini Gallardo. Μάλιστα, είναι ένα από τα αυτοκίνητα στο «στρατόπεδο» του εχθρού του Dom και της παρέας του, Dante.

2023 Dodge Charger SRT Hellcat Redeye Widebody

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα Fast & Furious γενικότερα αγαπούν φανατικά τα κλασικά αμερικανικά muscle cars, και δη τα μοντέλα της Dodge. Ανά τα χρόνια, έχει δημιουργηθεί μία άρρηκτη σύνδεση μεταξύ των Charger και των ταινιών του πολυαγαπημένου franchise, και δικαίως.

Αυτή είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία η νέα ταινία περιλαμβάνει μία πληθώρα από μονάδες του εμβληματικού muscle car. Πρόκειται για ένα Dodge Charger SRT Hellcat Redeye που έχει «ντυθεί» στα γκρι και φέρει ένα widebody kit. Όχι μόνο το συγκεκριμένο είναι αρκετά εντυπωσιακό, αλλά συμμετέχει και σε αυτό που φαίνεται να είναι μία από τις σημαντικότερες καταδιώξεις της ταινίας.

Datsun 240Z

Οι ταινίες Fast & Furious διατηρούσαν πάντα μία σχέση αγάπης με την ιαπωνική σκηνή της αυτοκίνησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η δεύτερη ταινία της σειράς, 2 Fast 2 Furious, έλαβε χώρα στην Ιαπωνία και με την όλη ιστορία να βασίζεται στην κουλτούρα του tuning στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να λείπει κι -ακόμα- ένα θρυλικό μοντέλο από την Ιαπωνία. Ο λόγος για το Datsun 240Z (ή Nissan Fairlady Z στην Ιαπωνία), ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά ιαπωνικά σπορ αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Το συγκεκριμένο έχει δεχτεί και τροποποιήσεις στο αμάξωμα, έχοντας πια widebody kit, καθώς και turbo που ενισχύει την απόδοση από τον κινητήρα των 2,4 L.

Porsche 911 GT3 RS (997)

Δεν μπορείς να κάνεις λάθος διαλέγοντας μια κλασική Porsche 911, και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ακραία, αγωνιστική της έκδοση, GT3 RS. Είναι καταπράσινη, πανέμορφη, πανίσχυρη, και συμμετέχει σε μία τετραπλή κόντρα, όπως φαίνεται στο trailer της ταινίας.

Οι ρίζες της είναι κατά κόρον αγωνιστικές, αφού είναι μία εγκεκριμένη έκδοση της Porsche GT3 RSR που αγωνίζεται στις 24 ώρες του Le Mans, κάτι που σημαίνει ότι είναι πάντα σε εγρήγορση να αγωνιστεί. Κυριολεκτικά.

Αν κάποιος είναι μεγάλος fan της Porsche, ίσως δυσαρεστηθεί ελαφρώς, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο ενδέχεται να μη δει τους τίτλους τέλους της ταινίας, καθώς εμπλέκεται σε μία αρκετά μεγάλη έκρηξη.

Nissan Silvia

Τίποτα δε «φωνάζει» Fast & Furious πιο δυνατά από ένα κλασικό drift car της JDM (Japanese Domestic Market). Κι όταν μιλάμε γι αυτήν την κατηγορία, η αλήθεια είναι ότι πολλά έρχονται κατά νου. Το πιθανότερο είναι ότι η Nissan Silvia είναι ένα από αυτά τα μοντέλα. Πολλοί θεωρούν τη Silvia ως ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα drift όλων των εποχών, κι όχι άδικα. Φέρει τον κινητήρα στο μπροστινό μέρος, ενώ η κίνηση διοχετεύεται στον πίσω άξονα, καθιστώντας την ένα πολύ ιδιαίτερο δημιούργημα των Ιαπώνων.

Δε φαίνεται ότι η συγκεκριμένη θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πλοκή της ταινίας, όμως είναι σίγουρα ένας πανέμορφος και θρυλικός κομπάρσος. Εμφανίζεται σε ένα από τα car meets της ταινίας, και δείχνει πραγματικά εκθαμβωτική. Άλλωστε, έχει υπάρξει ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του Han, αφού είχε αρκετά στενή σχέση με αυτό στις πρώτες τρεις ταινίες του franchise.

Ίσως λοιπόν δούμε την εμβληματική Silvia να επιστρέφει και πιο ενεργά, ως αυτοκίνητο του Han, και μάλλον δε θα είναι αυτή η μοναδική «επιστροφή» που αφορά τον συγκεκριμένο χαρακτήρα...

Classic Chevrolet Impala

Πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας, η αμερικανική πινελιά, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν αποτελεί ακριβώς πινελιά – περισσότερο μοιάζει με καλό χέρι βαφής. Ωστόσο, ποιος μπορεί να πει πως δε χωρά μία Chevy Impala σε μία ταινία του συγκεκριμένου franchise.

Πρόκειται για την τέταρτη γενιά του εμβληματικού μοντέλου της GM, που βγήκε στην παραγωγή από το 1965 ως το 1970, και έβγαινε με κινητήρες V8, με χωρητικότητα από 4,6 L ως 7,4 L. Το εν λόγω παράδειγμα ανήκει στον Dante, τον κακό της ταινίας, τον οποίο υποδύεται ο Jason Momoa, και έχει λάβει μετατροπές για αυξημένη ισχύ.

Ford Fairlane 1966

Mecum Auctions
Mecum Auctions

Αν κι είναι η πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα του Dante στο franchise, εντούτοις καταλαβαίνει κανείς από νωρίς ότι έχει μία προτίμηση προς τα κλασικά, αμερικανικά muscle cars. Μετά την Impala του ’66, εμφανίζεται και με ένα Ford Fairlane της ίδια χρονολογίας.

Πρόκειται για την 5η γενιά του συγκεκριμένου μοντέλου, και αν κρίνει κανείς κι από το πόσο γρήγορα κινείται σε μία σκηνή καταδίωξης με τον Dom Toretto, τότε θα είναι και η έκδοση 500 R-Code. Αυτή η έκδοση παράχθηκε σε μόλις 57 αντίτυπα, και τότε ήταν το ισχυρότερο muscle car στην γκάμα της Ford. Διέθετε V8 κινητήρα 7,0 L, με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 4 σχέσεων.

Chevrolet El Camino

Mecum Auctions
Mecum Auctions

Η σύγκρουση Vin Diesel και Dwayne ‘The Rock’ Johnson έφερε την απομάκρυνση του δεύτερου από το cast των ταινιών του franchise, και την επιλογή να τον αντικαταστήσει ένα άλλος διάσημος παλαιστής: ο John Cena. Η πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα του Cena, που είναι ο αδερφός του Dom, έγινε στο F9, και φυσικά επανεμφανίζεται στο Fast X.

Ο Jacob, χαρακτήρας που υποδύεται ο Cena, θα βρεθεί σε ένα ανηλεές κυνηγητό με τον Dom, και το αυτοκίνητο που επιλέγει είναι ένα Chevrolet El Camino. Αποτελεί παράδειγμα την 4ης γενιάς του μοντέλου, που κυκλοφόρησε από το 1973 ως το 1977, και εξοπλιζόταν με εν σειρά 6κύλινδρο ή V8 κινητήρα, χωρητικότητας από 4,1 L ως 7,4 L. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω αυτοκινήτου, πάντως, είναι πως μπορεί να εκτοξεύει και πυραύλους.

DeLorean Alpha5

Είναι πλέον γνωστό κι αναμενόμενο, χωρά κι ο ηλεκτρισμός στο franchise των Fast & Furious, και ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα EV στις ταινίες αυτές είναι το DeLorean Alpha5.

Αν κι ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει, καθώς θα μπει στην παραγωγή το 2024 και θα παραχθεί σε 9.531 μονάδες, έχει ήδη τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, καθώς αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο της DeLorean DMC-12, που με τη σειρά της είχε γίνει διάσημη χάρη στην ταινία ‘Back to the Future’.

Θα διαθέτει μπαταρία 100 kWh, ενώ χάρη στους ηλεκτροκινητήρες του θα μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 2,99 sec, με την τελική του ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 249 km/h.

Πρόκειται φυσικά για μία ταινία με ή για αυτοκίνητα, οπότε είναι λογικό ότι οι παραλείψεις είναι αρκετές. Κλασικοί θρύλοι της αυτοκίνησης, όπως για παράδειγμα μία Plymouth Superbird ή μία Pontiac Firebird Trans-Am, κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ακόμα περισσότερα μοντέλα της JDM δίνουν επίσης το παρόν. Mazda RX-7 Mk3, Subaru Impreza WRX STi GH, Nissan 400Z Veilslide και πολλά άλλα.