Brake-by-wire: Έτσι λειτουργεί το καινοτόμο σύστημα πέδησης (video)


Η τεχνολογία brake-by-wire εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα νέα αυτοκίνητα και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ολοκληρωτική κυριαρχία της. 

  • 23/10/2022

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ο όρος brake-by-wire στους εξοπλισμούς των νέων αυτοκινήτων, με αρκετούς να μην έχουν αντιληφθεί πλήρως τις βασικές αρχές λειτουργίες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Πρόκειται για ακόμα ένα σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε στα αεροσκάφη με στόχο να φέρει σε "επαφή" το cockpit και τα συστήματα ελέγχου, ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά.

Η λογική πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι κοινή: πετάμε όλους τους σωλήνες και τις αντλίες και αναθέτουμε την πέδηση σε ένα σήμα που θα μεταφέρεται ηλεκτρονικά.

Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν για τον κατασκευαστή αλλά και τον οδηγό είναι πολλαπλά, με κυριότερα τη μείωση του βάρους αλλά και την ταχύτερη απόκριση στο πάτημα του πεντάλ του φρένου.

Σε ένα παραδοσιακό σύστημα πέδησης όταν πατάμε φρένο ενεργοποιείται ένας υδραυλικός μηχανισμός που μεταφέρει την εντολή στον τροχό και φρενάρει το αυτοκίνητο. H πρώτη εταιρεία που... έσπασε το ρόδι και παρουσίασε την τεχνολογία brake-by-wire ήταν η Mercedes το 2001, με την SL 500.

Kατά την παρουσίαση του συστήματος, το οποίο είχαν αναπτύξει από κοινού με την Bosch, οι Γερμανοί είχαν δηλώσει: «Η εταιρεία που επινόησε το ABS (Anti-Lock Brakes) και το ESP (Electronic Stability Control) παρουσιάζει το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που εφοδιάζεται με ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης και το οποίο παρέχει πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική απόκριση των φρένων, ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

«Το πεντάλ του φρένου της Mercedes-Benz SL 500 λειτουργεί μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος ορίζει σε τέσσερις γρήγορης απόκρισης βαλβίδες πόσο δυνατά πρέπει να φρενάρει κάθε τροχός. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα υδραυλικό σύστημα το οποίο αναλαμβάνει δράση μόνο όταν εμφανιστεί κάποια δυσλειτουργία στο ηλεκτρονικό σύστημα».

H τεχνολογία brake-by-wire τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στα νέα αυτοκίνητα. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο στο σύστημα πέδησης αλλά κατάφερε να μεταπηδήσει και σε άλλα… χωράφια όπως το σύστημα διεύθυνσης (drive-by-wire).

Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η προδιαγεγραμμένη πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου και οι υπολογιστές θα είναι επιφορτισμένοι με τη δουλειά του οδηγού.

Δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα brake-by-wire στο κατατοπιστικό video…