Mercedes: Μόνο ηλεκτρικά από το 2030!


Νέες αποκλειστικά ηλεκτρικές πλατφόρμες, μεγάλα εργοστάσια μπαταριών και το πρωτότυπο Vision EQXX με πάνω από 1.000 χιλιόμετρα αυτονομίας που έρχεται τον επόμενο χρόνο είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση της Mercedes.

  • 22/7/2021

Η Mercedes αποκάλυψε σήμερα το στρατηγικό της πλάνο με ορίζοντα το τέλος της δεκαετίας και τον πλήρη εξηλεκτρισμό της μάρκας μέχρι το 2030.  Αυτό περιλαμβάνει ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό πρωτότυπο με αυτονομία-ρεκόρ άνω των 1.000 χιλιομέτρων που θα παρουσιαστεί το 2022, νέες αποκλειστικά ηλεκτρικές πλατφόρμες για κάθε κατηγορία μοντέλων, καθώς και τη δημιουργία giga εργοστασίων κατασκευής μπαταριών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ola Kallenius, CEO της Mercedes-Benz και της Daimler από το 2025 κάθε μοντέλο της εταιρείας θα έχει μια πλήρως ηλεκτρική παραλλαγή και από το 2030 η γερμανική φίρμα θα μετατραπεί σε μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα «όπου οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν».

Αυτό σημαίνει πως από το 2030 η Mercedes θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά μοντέλα στις χώρες που υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (π.χ. νομοθεσία και επαρκής αριθμός φορτιστών).

«Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση ανεβάζει ταχύτητες, ειδικά στην κατηγορία των πολυτελών εταιρειών, στην οποία ανήκει η Mercedes. Το κρίσιμο σημείο πλησιάζει και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να γίνουμε… ηλεκτρικοί, μέχρι το τέλος της δεκαετίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μάρκας, Ola Kallenius.

Το  ηλεκτρικό μέλλον της Mercedes

Αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, το 2022 η Mercedes θα έχει στη γκάμα της ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα σε κάθε κατηγορία στην οποία εκπροσωπείται και από το 2025 όλα τα μοντέλα της θα διατίθενται και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Ταυτόχρονα, ο εμπλουτισμός της γκάμας της Mercedes με μοντέλα μηδενικών ρύπων και η ενεργειακή της μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα συνοδευτεί από επενδύσεις άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια, από το 2022 έως το 2030.

Για αυτό το σκοπό, θα προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτροκινητήρων YASA. Έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνογνωσία για την εξέλιξη της νέας γενιάς ηλεκτρικών μοτέρ υψηλών επιδόσεων (eATS 2.0), που θα κατασκευαστούν in-house.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε αναλυτικά τα σχέδιά της για την δημιουργία 8 Gigafactories για την παραγωγή νέας γενιάς μπαταριών. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι νέας γενιάς μπαταρίες θα είναι συμβατές με το 90% των αυτοκινήτων και βαν της μάρκας, ενώ με σύμμαχο τη νέα τεχνολογία τους θα προσφέρουν μικρότερους χρόνους φόρτισης και αυξημένη αυτονομία.

Νέες αποκλειστικά ηλεκτρικές πλατφόρμες από το 2025

Από το 2025 η Mercedes θα λανσάρει τρεις νέες και αποκλειστικά ηλεκτρικές πλατφόρμες που θα αποτελούν τη βάση για όλα τα νέα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η MB.EA θα είναι η βάση για όλα τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιβατικά αυτοκίνητα της μάρκας και ο κύριος αρχιτεκτονικός πυλώνας της μελλοντικής ηλεκτρικής γκάμας της. Η AMG.EA θα προορίζεται για όλα τα αυτοκίνητα με την «ειδική» υπογραφή της AMG. Ενώ, η VAN.EA θα αφορά τα ηλεκτρικά βαν και τα μικρά επαγγελματικά της εταιρείας.

Το επαναστατικό πρωτότυπο Vision EQXX

Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό πρωτότυπο με την ονομασία Vision EQXX και την αυτονομία-ρεκόρ άνω των 1.000 χιλιομέτρων που θα παρουσιαστεί το 2022 εξελίχθηκε με τη βοήθεια του τμήματος High Performance Powertrains που κατασκευάζει τους κινητήρες για την Mercedes-AMG Petronas F1. Αυτό είναι απόλυτα ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η μάρκα στην κορυφαία απόδοση και την αυτονομία του αμιγώς ηλεκτρικού νέου πρωτοτύπου της. Η Mercedes κάνει λόγο για «πρωτοφανή αυτονομία» και την «υψηλότερη απόδοση που έχουμε δει ποτέ», και κατανάλωση ενέργειας που θα περιορίζεται σε μόλις 6 kWh ανά 100 χιλιόμετρα.