Φοιτητές έφτιαξαν EV που απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα! (photos)


Θαυμάστε το πρωτότυπο Zem, δημιούργημα ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Eindhoven University of Technology
  • 8/8/2022

Η κορυφαία - για το περιβάλλον – προσφορά της ηλεκτροκίνησης, είναι ότι δεν επιβαρύνει με ρύπους την ατμόσφαιρα. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που όχι μόνο δεν μολύνει, αλλά αντιθέτως καθαρίζει τον αέρα όσο κινείται;

Αν αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε ρωτήστε και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, οι οποίο κατασκεύασαν ένα τέτοιο EV!

Το δημιούργημά τους, που το ονόμασαν ZΕΜ (zero emission) μπορεί να απορροφήσει μέχρι 2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, αν οδηγείται με σχεδόν 60 km/h για αποστάσεις 20.600 χιλιομέτρων!

Το σχετικό φίλτρο αποθήκευσης βρίσκεται στην εμπρός μέρος του πρωτοτύπου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει για 320 km. Στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθεί, άρα και το CO2 που έχει μαζέψει, να μεταφερθεί με ασφάλεια σε συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης.

«Είναι (σ.σ. το Zem) πραγματικά ακόμα μια απόδειξη της ιδέας, αλλά μπορούμε ήδη να δούμε ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του φίλτρου τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η διευθύντρια της ομάδας Louise de Laat και πρόσθεσε: «Η δέσμευση του CO2 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστάθμιση των εκπομπών κατά την παραγωγή και την ανακύκλωση».

Το Zem δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «TU/ecomotive». Το μονοκόκ και το πάνελ του αμαξώματος κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνικές πρόσθετης κατασκευής για να μειωθούν τα απόβλητα των υλικών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα πλαστικά, τα οποία μπορούν να τεμαχιστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλα έργα.

Η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών συνεχίζεται στο εσωτερικό, μαζί με βιώσιμα υλικά όπως το δέρμα ανανά! Το πολυανθρακικό είναι το υλικό επιλογής για τα παράθυρα αντί για γυαλί, καθώς σύμφωνα με την ομάδα είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Για την κίνηση του Zem φροντίζει ένας κινητήρας 22 kW, που αντλεί την ισχύ του από 9 αρθρωτά πακέτα μπαταριών 2,3 kWh, ενώ χρησιμοποιήθηκε ένα παλιό διαφορικό Audi με σχετικά υψηλή σχέση μετάδοσης για αύξηση της ροπής.