Γερμανική εταιρεία θέλει να φέρει ιπτάμενα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! (video)


Η Lilium, start-up που κατασκευάζει ηλεκτρικά τζετ κάθετης προσαπογείωσης (eVTOLs), έχει βάλει στο «μάτι» την Ελλάδα λόγω της αυξημένης ανάγκης για γρήγορες μετακινήσεις στον τουρισμό και της νησιωτικότητας.

  • ΦΩΤΟ: LILIUM JET
  • 4/7/2023

Η γερμανική start-up Lilium που κατασκευάζει ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει ψηλά την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες όπου θα ήθελε τα eVTOLs της να... πιάσουν δουλειά. Η αποκάλυψη έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

O κ. Ξιφαράς τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στη Γαλλία και επισκέφτηκε το Paris Air Show όπου ήταν προσκεκλημένος στο περίπτερο της Lilium. Εκεί οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν την ευκαιρία να του παρουσιάσουν το πλάνο τους για την Ελλάδα αλλά και να τον ξεναγήσουν στα ιπτάμενα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξιφαράς στην ανάρτησή του «Η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων (EASA), ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα εκδοθούν οι σχετικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για το κανονιστικό πλαίσιο ένταξης των eVTOLs, να προχωρήσουμε άμεσα στην εναρμόνιση των εθνικών μας κανονισμών. Παράλληλα, εξετάζουμε τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτούμενες προσαρμογές στα υφιστάμενα ελικοδρόμια, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τα ‘ιπτάμενα αυτοκίνητα’».

H Lilium ιδρύθηκε το 2015 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 800 υπαλλήλους. Στη θέση του CEO είναι ο Klaus Roewe ο οποίος υπήρξε για τρεις δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος της Airbus, ενώ είχε σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δημοφιλούς αεροσκάφους A320.

Το Lilium Jet, το ιπτάμενο αυτοκίνητο που αναπτύσσει, έχει εμβέλεια πτήσεις 175 km και μπορεί να μεταφέρει έως και έξι επιβάτες που επιθυμούν να μετακινηθούν γρήγορα και άνετα σε κοντινούς προορισμούς.

O Roewe έχει δηλώσει πως αυτή η εμβέλεια είναι υπεραρκετή για τα eVTOLs ενώ σημειώνει πως για να να αγγίξει το δημιούργημά του 400 km θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ακόμα γενιές μπαταριών. Στόχος του είναι το Lilium Jet να πετάει το 2025 σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ εμφανίζεται 100% ότι η ομάδα του θα το καταφέρει.

Τονίζει επίσης ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο που έχει αναπτύξει είναι αρκετά πιο εύκολο στον χειρισμό του σε σχέση με τον ανταγωνισμό ενώ η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις σχεδόν με τους προμηθευτές της και έτσι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτότυπου που θα κάνει τις πτητικές δοκιμές.

Δείτε το Lilium Jet εν δράσει...