Google Maps: Νέες «οικονομικές» διαδρομές με επιλογή τύπου κινητήρα! (video)


Οι Χάρτες Google πρόσθεσαν τη δυνατότητα επιλογής «οικολογικής διαδρομής», προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 9/9/2022

Διαθέσιμη είναι πλέον και στην Ελλάδα η δυνατότητα «οικολογικής διαδρομής» που προσφέρουν οι χάρτες της Google μέσω της εφαρμογής Google Maps.

Μέσω αυτής της δυνατότητας, οι οδηγοί μπορούν πλέον να επιλέξουν, όχι μόνο την πιο σύντομη χρονικά διαδρομή, αλλά και εκείνη που είναι πιο οικονομική από πλευράς κατανάλωσης αλλά και εκπομπής ρύπων για το περιβάλλον.

Η δυνατότητα αυτή, που θα είναι διαθέσιμη συνολικά σε 40 χώρες της Ευρώπης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι σε ΗΠΑ και Καναδά. Η Google χρησιμοποίησε δεδομένα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL), το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τα δικά της δεδομένα οδηγικών τάσεων. Με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκαν προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, βασισμένα στο να βρίσκουν διαδρομές που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εκτιμάται ότι με τη χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας, οι οικολογικές διαδρομές έχουν συμβάλλει στην εξάλειψη περισσότερων από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα, που ισοδυναμεί με «εξαφάνιση» 100.000 οχημάτων με ρυπογόνους κινητήρες εσωτερικής καύσης το χρόνο από τους δρόμους!

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να επιλέγουν την οικονομικότερη διαδρομή, ανάλογα με τον τύπο κινητήρα του οχήματός τους! Αν, δηλαδή, είναι κινητήρας βενζίνης, πετρελαίου, υβριδικός ή ηλεκτροκινητήρας! Θα αξιοποιεί δεδομένα βάσει των οποίων, για παράδειγμα, οι κινητήρες diesel είναι πιο οικονομικοί στους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι υβριδικοί σε συνθήκες οδήγησης εντός πόλεων.

Επιπλέον, για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, η Google θα δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο για εύρεση σταθμών φόρτισης της μπαταρίας του οχήματος, αλλά και χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως τύπους θυρών, ταχύτητες φόρτισης και ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, ποιες θύρες είναι διαθέσιμες.

Τέλος, οι χάρτες Google θα δίνουν περισσότερες πληροφορίες και για πιο αποτελεσματική χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για να φτάσει κάποιος στον προορισμό του, ενώ θα παρέχουν και καλύτερες πληροφορίες για όσους μετακινούνται με τα πόδια.

«Με τη νέα υπηρεσία στο Google Maps, που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια μάρκετινγκ της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά, δήλωσε: «Mε μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε τη διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, κι όλα αυτά με μια κίνηση μέσω της εφαρμογής».