Google: Νέα λειτουργία μετατρέπει το κινητό σε κάμερα στο ταμπλό του αυτοκινήτου


Το συγκεκριμένο feature ήρθε ως αναβάθμιση για την εφαρμογή Personal Safety που περιλαμβάνεται σε κάθε κινητό Pixel και μάλλον είχε τη μορφή διαρροής, αφού δημοσιεύτηκε κατά λάθος στο Google Play.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: pexels
  • 18/5/2023

Η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μία νέα λειτουργία για κάποια κινητά τηλέφωνα Android, η οποία προσφέρει στον χρήστη μία κάμερα για το ταμπλό του αυτοκινήτου. η οποία θα λειτουργεί στο παρασκήνιο για έως και 24 ώρες.

Το συγκεκριμένο feature ήρθε ως αναβάθμιση για την εφαρμογή Personal Safety που περιλαμβάνεται σε κάθε κινητό Pixel και μάλλον είχε τη μορφή διαρροής, αφού δημοσιεύτηκε κατά λάθος στο Google Play.

Σύμφωνα με την αναφορά της ομάδας του 9to5Google, η οποία κατέγραψε και τη διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης της λειτουργίας, η εφαρμογή χρησιμοποιεί συμπιεσμένη μορφή video προκειμένου να εξοικονομήσει όσο περισσότερο χώρο γίνεται.

Εκτός αυτού, ο χρήστης δε χρειάζεται να έχει την εφαρμογή ανοιχτή στην οθόνη του, αφού υπάρχει η δυνατότητα αυτή να «τρέχει» στο παρασκήνιο για έως και 24 ώρες συνεχόμενα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή θα συνεχίσει να καταγράφει ακόμα κι αν ο οδηγός/χρήστης έχει ανοιχτή κάποια εφαρμογή πλοήγησης, όπως για παράδειγμα το Google Maps ή το Waze.

Η αυτοματοποιημένη έναρξη καταγραφής video είναι επίσης διαθέσιμη, για παράδειγμα με τη σύνδεση σε κάποια συσκευή bluetooth, όπως και επιλογές αποκλεισμού ή μη-καταγραφής του ήχου. Τα video που καταγράφει η εφαρμογή διαγράφονται από αυτήν μετά από 3 ημέρες, και φυσικά μπορεί κανείς να αποθηκεύσει οποιοδήποτε video στη συσκευή του εφόσον το επιθυμεί.

Πολλές είναι οι εφαρμογές που είναι ήδη διαθέσιμες στο Google Play Store και το iOS App Store, όμως η χρήση μιας κινητής συσκευής ως κάμερα για το ταμπλό του αυτοκινήτου (dashcam) εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, ή θέτοντάς το λιγότερο δραματικά, έρχεται με αρκετές δυσκολίες.

Το να καταγράφει κανείς video σε υψηλή ευκρίνεια για ώρες, μπορεί να «αδειάσει» εύκολα την μπαταρία και τον διαθέσιμο χώρο στη μνήμη του κινητού. Εκτός αυτού, ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί, κυρίως στις πιο ζεστές και ηλιόλουστες μέρες του χρόνου, είναι η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ένα ακόμα θέμα που ίσως προκύψει είναι αυτό της διαταραχής του συστήματος της σταθεροποίησης της εικόνας, που μπορεί να προκληθεί από τις δονήσεις του κινητήρα. Δεν είναι γνωστό το πώς και εάν η Google πρόκειται να καταπολεμήσει αυτά τα ζητήματα, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε ποια μοντέλα θα είναι διαθέσιμη η λειτουργία.