Η «ευφυής δύναμη» της Koenigsegg Gemera – Γνωρίστε τον υβριδικό V8 με τους 2.330 PS (video)


Η υβριδική μονάδα ισχύος της Gemera έχει στην «καρδιά» της έναν πεντάλιτρο twin-turbo V8 που συνδυάζεται με τον πανίσχυρο ηλεκτροκινητήρα Dark Matter.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: KOENIGSEGG
  • 3/8/2023

Η Koenigsegg Gemera έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση της Γενεύης το 2020, κι από τότε ήταν γνωστό ότι πρόκειται για ακόμα ένα εκπληκτικό δημιούργημα του Christian von Koenigsegg. Τότε, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είχε παρουσιάσει έναν πολύ ιδιαίτερο τρικύλινδρο κινητήρα, τον οποίο ονόμασε Tiny Friendly Giant.

Η ονομασία του οφειλόταν στο παράδοξο του μικρού του μεγέθους, σε αντίθεση με την εξωφρενική του ισχύ, η οποία άγγιζε τους 600 PS. Η συνδυαστική ισχύς του μοντέλου ανερχόταν στα 1.700 PS, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε εξοπλιστεί με τρεις ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κάθε έναν από τους πίσω τροχούς και στον στρόφαλο.

Πριν λίγες εβδομάδες, η Koenigsegg ανακοίνωσε ότι η Gemera είναι έτοιμη να περάσει στην παραγωγή, με μερικές σημαντικές αλλαγές. Πλέον, στην γκάμα κινητήρων του τετραθέσιου supercar έχει προστεθεί ένας νέος συνδυασμός υβριδικής κινητήριας μονάδας, ο οποίος αποτελείται από έναν ολοκαίνουργιο Radial Flux ηλεκτροκινητήρα ονόματι 'Dark Matter' που αποδίδει 810 PS και 1.250 Nm, κι έναν twin-turbo V8 χωρητικότητας 5,0 L.

Αυτός ο νέος συνδυασμός είναι αρκετός ώστε να έχουμε συνδυαστικά 2.330 PS, ενώ οι επιλογές κίνησης είναι σχεδόν άπειρες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον von Koenigsegg, «το αυτοκίνητο είναι ικανό να λειτουργεί αποκλειστικά με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα, στέλνοντας την κίνηση είτε σε όλους ταυτόχρονα, είτε μόνο στους μπροστινούς, είτε μόνο στους πίσω τροχούς. Το ίδιο ισχύει και για τον TFG, μπορείς να έχεις την κίνηση απευθείας στον πίσω άξονα, μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων, όπως και στον μπροστινό άξονα, σε συνδυασμό με τον Dark Matter. Έχει να κάνει με το driving mode που επιλέγεις.»

Η επιλογή των driving modes γίνεται μέσω της ενεργοποίησης κι απενεργοποίησης, τόσο της ΜΕΚ, όσο και του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και των επιμέρους συμπλεκτών του οχήματος, όπως εξήγησε αναλυτικά ο Jason Fenske, ιδιοκτήτης του καναλιού Engineering Explained στο YouTube, σε σχετικό video.

Ο Fenske κάνει λεπτομερή ανάλυση του κάθε driving mode και μιλά για τις λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από το ιδιοφυές κινητήριο σύστημα της Gemera.

Δείτε το σχετικό video: