Η νέα αεροδυναμική «ποδιά» της Hyundai κάνει τα EV πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά


Η νέα Ενεργή Αεροδυναμική Ποδιά της Hyundai υπόσχεται να μειώσει την οπισθέλκουσα και να βελτιώσει την αεροδυναμική απόδοση των ηλεκτρικών της μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 23/1/2024

Ο ηλεκτρισμός αρχίζει να παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στους καταλόγους των αυτοκινητοβιομηχανιών. Σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των δικών τους ηλεκτρικών οχημάτωνHyundai και Kia αποκάλυψαν ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Active Air Skirt.

Η εν λόγω τεχνολογία εστιάζει στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης στις υψηλές ταχύτητες, βελτιώνοντας την αυτονομία και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού οχήματος που την ενσωματώνει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ενεργή αεροδυναμική «ποδιά» που ελέγχει τη ροή του αέρα στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα και διαχειρίζεται οποιαδήποτε αστάθεια δημιουργείται γύρω από το όχημα.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο ανάμεσα από τον μπροστινό προφυλακτήρα και τους τροχούς, ενώ ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο ξεπεράσει την ταχύτητα των 80 km/h.

Το AAS καλύπτει μόνο το μπροστινό μέρος των ελαστικών, κάτι που είναι πιο αποδοτικό στη βελτίωση των αεροδυναμικών επιδόσεων, ειδικά όταν συνδυάζεται με το επίπεδο πάτωμα που προσφέρει η πλατφόρμα E-GMP. Εκτός αυτού, η μερική κι όχι ολική κάλυψη του μπροστινού μέρους συμβάλλει στην αύξηση της κάθετης δύναμης και κατά συνέπεια την πρόσφυση και τη σταθερότητα του οχήματος σε υψηλότερες ταχύτητες.

Μπορεί ακόμη και να λειτουργεί όταν ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 200 km/h, χάρη στη χρήση καουτσούκ, το οποίο είναι γνωστό για την ανθεκτικότητά του

Σύμφωνα με τους Κορεάτες, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) του Genesis GV60 μειώθηκε κατά 0,008, έχοντας αποτέλεσμα τη βελτίωση της οπισθέλκουσας κατά 2,8%, όταν εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο σύστημα. Αυτό με τη σειρά του, αύξησε την αυτονομία κατά 3,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hyundai: Έρχεται ηλεκτρικό hot hatch με την υπογραφή του τμήματος N

Και τα ηλεκτρικά έχουν... ισχύ! Δείτε το Hyundai Ioniq 5 N να «αλώνει» το Nurburgring (video)

Hyundai KONA: Έρχεται η σπορ ηλεκτρική έκδοση N-Line (photos)