Hyundai: Έρχεται ηλεκτρικό hot hatch με την υπογραφή του τμήματος N


Η Hyundai ετοιμάζει ένα νέο μικρό «καυτό» EV, κάνοντας τις υψηλές επιδόσεις προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 18/12/2023

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο υψηλών επιδόσεων της Hyundai παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood, με τους Νοτιοκορεάτες να τραβούν το κάλυμμα του Ioniq 5 N.

Αυτή τη στιγμή, η Hyundai φαίνεται να εξετάζει τη διαδικασία εξέλιξης ενός μικρότερου, πιο οικονομικού ηλεκτρικού μοντέλου, επίσης με την υπογραφή του τμήματος N. Ένα hot hatch που θα έχει αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα τρέχοντα EV της εταιρείας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Albert Biermann, πρώην επικεφαλής του τμήματος ερευνών κι εξέλιξης και νυν τεχνικό σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Biermann δήλωσε, μιλώντας στο AutoExpress, ότι ένα μικρότερο και φθηνότερο ηλεκτρικό hot hatch βρίσκεται στα πλάνα της Hyundai. Επεσήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίζει τεχνολογία 800V, αν και αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για όχημα του B-segment: «Ένα μικρό ηλεκτρικό μοντέλο N, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Διαφορετικά, αφήνουμε τους πελάτες μας στο σκοτάδι. Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι μικρότερο και πιο οικονομικό. Αν πρόκειται για μοντέλο N, θα θέλεις να πας στην πίστα - ακόμη κι αν είναι για 15 ή 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσεις τεχνολογία 400V, διπλασιάζεις το ρεύμα, έχεις τετραπλάσια απαγωγή θερμότητας. Η αποδοτικότητα είναι κακή. Αν σκεφτείς ένα όχημα σαν το i30, η τεχνολογία 400V δεν είναι κατάλληλη».

Βέβαια, το εν λόγω EV θα χρειαστεί μάλλον να περιμένει, αφού προτεραιότητα της Hyundai δείχνει να είναι το Ioniq 6 N, το οποίο λέγεται ότι θα καταφτάσει περίπου στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Η ισχύς του νέου εγχειρήματος των Νοτιοκορεατών θα υπερβεί εκείνη του Ioniq 5 N, αφού εικάζεται ότι οι δύο ηλεκτροκινητήρες του θα αποδίδουν περισσότερους από 650 PS. Στοιχεία σχετικά με τη ροπή δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως υπενθυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος αριθμός του Ioniq 5 N ανέρχεται στα 740 Nm.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορούν τα ηλεκτρικά να ντριφτάρουν; Το Hyundai Ioniq 5 N έχει την απάντηση (video)

To νέο Hyundai Ioniq 5 βγήκε στους δρόμους - Οι διαφορές από την τρέχουσα έκδοση (photos)

Hyundai Ioniq 6: Μπήκε στις ελληνικές εκθέσεις το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» (LIVE PHOTOS)