Hyundai και Kia δημιουργούν ελαστικά με ενσωματωμένες αντιολισθητικές αλυσίδες (video)


Το πρωτοποριακό σύστημα φέρνει επανάσταση, αφαιρώντας τον «πονοκέφαλο» της τοποθέτησης των αλυσίδων απ' τους οδηγούς. Όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, HYUNDAI
  • 12/12/2023

Η Hyundai κι η Kia παρουσίασαν μια νέα λύση που θα κάνει την τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων ευκολότερη. Το σύστημα ονομάζεται «shape memory alloy chain» και επιτρέπει στον οδηγό να τοποθετήσει τις αλυσίδες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Λειτουργεί με έναν σχετικά απλό, αλλά άκρως πρωτοποριακό τρόπο. Οι τροχοί έχουν εγκοπές, μέσα στις οποίες είναι ενσωματωμένες οι αλυσίδες κράματος με μνήμη σχήματος. Όταν ο οδηγός πιέζει το αντίστοιχο πλήκτρο μέσα από την καμπίνα του αυτοκινήτου του, το μέταλλο προεξέχει από το ελαστικό και λειτουργεί όπως μια συμβατική αλυσίδα.

Όταν το σύστημα απενεργοποιείται, το μεταλλικό στοιχείο υποχωρεί ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δρόμου. Φυσικά, τα ελαστικά θα πρέπει να αλλαχθούν, πριν η φθορά τους φτάσει σε σημείο που η αλυσίδα θα ακουμπά στον δρόμο ακόμη κι όταν το σύστημα δε βρίσκεται σε λειτουργία.

Η Hyundai αναφέρει ότι έχει υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας στη Ν. Κορέα και στις ΗΠΑ, ενώ ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την εξέλιξη της εν λόγω τεχνολογίας. Αν τα πλάνα ευοδώσουν, οι δύο εταιρείες θα περάσουν στη μαζική παραγωγή του προϊόντος, το κόστος του οποίου παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χειμερινά ελαστικά: Βρείτε όλες τις απαντήσεις για τη χρησιμότητά τους

Χειμερινά ελαστικά: Πόσο επηρεάζεται η απόδοση από το πλάτος του πέλματος (video)

Γίνονται υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλα τα οχήματα – Το πρόστιμο που προβλέπεται για όσους δεν τις φέρουν