Η Toyota θα σου μάθει να ντριφτάρεις με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (video)


Οι Ιάπωνες θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για να βοηθήσουν τους οδηγούς στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

  • ΦΩΤΟ: TOYOTA NEWSROOM USA
  • 3/12/2023

Η Toyota εξερευνά τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης για την ανάπτυξη συστημάτων υποβοήθησης υψηλής τεχνολογίας, που θα συνεργάζονται με τον οδηγό, αντί να τον αντικαθιστούν πλήρως.

Η προσέγγιση του Toyota Research Institute (TRI) περιλαμβάνει τρεις κύριες κατηγορίες: την εκπαίδευση προσανατολισμένη στον οδηγό, την απόδοση και ασφάλεια οδηγού/οχήματος και την αυτόνομη οδήγηση μέσω συνεργασίας.

Για την εκπαίδευση προσανατολισμένη στον οδηγό, η Toyota χρησιμοποιεί τεχνικές μάθησης που βασίζονται σε δεδομένα για τη δημιουργία μοντέλων ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έτσι, θα διασφαλίζει ότι η τεχνολογία είναι σε θέση να ερμηνεύει σωστά το τι χρειάζεται ο οδηγός, «διαβάζοντας» τις προθέσεις του, αλλά και τον τρόπο που θα ήθελε να αντιδράσει σε διάφορες συνθήκες.

Στον τομέα της απόδοσης και ασφάλειας οδηγού/οχήματος, η ιαπωνική εταιρεία επιδιώκει να αναπτύξει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που είναι τόσο ικανή όσο και οι καλύτεροι οδηγοί.

Το κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης μέσω συνεργασίας οδηγού και συστημάτων, περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο οχήματος, το Global Research Innovation Platform (GRIP), το οποίο διαθέτει τετραδιεύθυνση. Το GRIP σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους οδηγούς να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ένα περισσότερο ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η Toyota επίσης έχει αναπτύξει το «Driving Sensei» μια concept τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους οδηγούς να αποκτήσουν τις δεξιότητες του drifting μέσω ενός συνδυασμού ολίσθησης με χαμηλή ταχύτητα και οδηγίες από την τεχνητή νοημοσύνη.

H νέα τεχνολογία εφαρμόστηκε ήδη σε μία Toyota Supra, επικεντρωμένη στην εκμάθηση των μυστικών του ντριφταρίσματος σε οδηγούς και σε ένα πλήρως αυτόνομο Lexus LC500, που είχε ως στόχο την αποφυγή αντικειμένων ενώ κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Η Toyota δε θέλει μόνο να αναπτύξει εργαλεία για την εκμάθηση των βασικών αρχών του drifting, αλλά και να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι οδηγοί. Η έρευνά της έχει επιτρέψει την ανάπτυξη εργαλείων μάθησης που δεν οδηγούν σε εξάρτηση από τον οδηγό, αλλά διατηρούν τη δυσκολία σε χαμηλά επίπεδα για να επιτρέψουν την πρόοδο και την ενθάρρυνση της μάθησης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι να βοηθήσει τους οδηγούς να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που είναι πιθανόν να συναντήσουν στον πραγματικό κόσμο, όπως η ξαφνική εμφάνιση πάγου στο δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIVE PHOTOS: Το νέο Toyota C-HR μπήκε στις ελληνικές εκθέσεις (τιμές-εκδόσεις)

Αυτή η Toyota Celica μεταμορφώθηκε σε drift car με τη... βοήθεια της BMW (video)

Toyota FT-Se: Το εντυπωσιακό concept στρώνει χαλί για την επιστροφή του MR2 στους δρόμους (photos)