Πώς θα είναι οι οθόνες αφής του μέλλοντος (Video)


Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται γύρω από τη χρηστικότητα των οθονών αφής, η Mercedes, η Audi και η Nissan αναπτύσσουν τις οθόνες αφής του μέλλοντος. Πώς θα είναι η οθόνη που θα έχουν τα αυτοκίνητα μας σε μία 10ετία; 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/9/2021

Καθώς η μεγάλη συζήτηση για τις οθόνες αφής στο αυτοκίνητο συνεχίζεται, οι κατασκευαστές παραμένουν απόλυτα αφοσιωμένοι στην συνεχή εξέλιξή τους.

Τα τελευταία πρόσφατα παραδείγματα από εταιρείες που εστιάζουν στην προηγμένη τεχνολογία όπως η Audi, με το πρωτότυπο Grandsphere  που αποκάλυψε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου. Οι εταιρείες μας δείχνουν ότι οι οθόνες του μέλλοντος θα είναι τεράστιες, πλατιές, θα εκτείνονται σε όλο το μήκος του ταμπλό, θα αντιδρούν και θα δίνουν απτικό feedback.

Παρά το γεγονός ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο για να τις χρησιμοποιήσουν, έστω και για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο σημείο κριτικής, οι κατασκευαστές επιμένουν σε αυτές και επενδύουν στην συνεχή εξέλιξή τους. Ένας καλά μελετημένος συνδυασμός πραγματικών κουμπιών για τις βασικές κύριες λειτουργίες και η οθόνη αφής για δευτερεύουσες λειτουργίες μπορεί να είναι η λύση, αλλά πράγματα όπως η αναζήτηση μουσικών άλμπουμ, λιστών αναπαραγωγής ή κομματιών στο σύστημα ψυχαγωγίας εξακολουθούν να αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Για να βελτιώσει αυτές τις αδυναμίες, η Nissan επέλεξε ηλεκτροστατικά κουμπιά ανάδρασης για το νέο Ariya, ομαδοποιημένα στον κύριο πίνακα ελέγχου και στην κεντρική κονσόλα. Η τεχνολογία δημιουργεί αυτό που μοιάζει με ένα λάκτισμα για να μιμηθεί την αίσθηση του πατήματος ενός μηχανικού κουμπιού, παρόλο που αυτό δεν συμβαίνει. Οι ήχοι παράγονται ταυτόχρονα για να διακρίνουν ένα «κουμπί» από το άλλο. Η Nissan λέει ότι το σύστημα έχει δοκιμαστεί από άτομα με διαφορετικό μέγεθος δακτύλων και χεριών, ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων πίεσης, γωνίες πίεσης και με γάντια χεριών.

Οι τεχνολογίες απτικής ανατροφοδότησης, όπου η οθόνη δημιουργεί μια αίσθηση σαν ένα βουητό ή κραδασμό στην άκρη του δακτύλου σας όταν ένα κουμπί αγγίζεται, μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Η Hyundai έκανε μία σχετική έρευνα και διαπίστωσε σε δοκιμές ότι η ανάμειξη ήχου με απτική ανατροφοδότηση έκανε μεγάλη διαφορά στην ευκολία περιήγησης γύρω από μια οθόνη αφής.

Η Audi παρουσίασε την απόκριση αφής του συστήματος MMI το 2017 με ηλεκτρομαγνήτες πίσω από την αναδυόμενη οθόνη για να προσφέρει έναν μηχανικό παλμό στην άκρη του δακτύλου σας όταν πατάτε ένα «κουμπί». Αλλά από τότε το έχει πάει ένα βήμα παρακάτω.

Το πρωτότυπο Audi grandsphere που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου. To μεγάλο highlight στο εσωτερικό είναι η υπερσύγχρονη οθόνη που διατρέχει όλο το ταμπλό και μπορεί να ελεγχθεί με την κίνηση των χεριών ανέπαφα. Οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε όλο το μήκος της και οι δυνατότητες παραμετροποίησης είναι αμέτρητες. Κάπως έτσι θα είναι οι οθόνες αφής στο μέλλον που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά σε πρωτότυπα μοντέλα για αρχή.

Το νέο ταμπλό ‘Hyperscreen’ της Mercedes  που έκανε ντεμπούτο στην ηλεκτρική EQS   δίνει επίσης τον τόνο για τις πολύ προηγμένες οθόνες. Με υπερσύγχρονη τεχνολογία, υψηλό επίπεδο απεικόνισης και απτικό feedback στο χρήστη, που δημιουργείται από 12 ενεργοποιητές πίσω από την οθόνη.

Πώς όμως δημιουργείται η απτική ανάδραση;

Μικροί έκκεντροι κινητήρες περιστρεφόμενης μάζας (ERM) περιστρέφουν ένα έκκεντρο βάρος για να δημιουργήσουν δονήσεις, ενώ οι πιεζοηλεκτρικοί ενεργοποιητές περιέχουν υλικά που αλλάζουν μέγεθος όταν διέρχεται ρεύμα από αυτούς, δημιουργώντας μια δόνηση υψηλής συχνότητας εάν το ρεύμα μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχυνθεί ένας ενεργοποιητής, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση.

Ο υπέρηχος μπορεί επίσης να προκαλέσει απτική απόκριση πριν ακόμα το δάχτυλό σας αγγίξει την επιφάνεια της οθόνης διαταράσσοντας τον αέρα κοντά στην επιφάνεια.

Μια τεχνολογία ηλεκτροστατικής-απτικής επιφάνειας που ονομάζεται Tanvastouch έχει επίσης αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Tanvas για μια ποικιλία εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων. Μπορεί να μπει σε μια οθόνη ή επιφάνειες στην καμπίνα, συμπεριλαμβανομένης της ταπετσαρίας, για να δώσει απτική ανατροφοδότηση. Δημιουργεί τριβή μεταξύ του δακτύλου σας και μιας επιφάνειας, έτσι ώστε οι λεπτές υφές, οι γραμμές και τα πατήματα των κουμπιών να γίνονται αισθητά καθώς το δάχτυλό σας κινείται πάνω από τα χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να αισθανθείτε αυτό που βλέπετε, να αγγίζετε την οθόνη και να νιώθετε την ανταπόκριση της και αυτό δεν είναι κάτι στο τόσο μακρινό μέλλον. Η τεχνολογία είναι τόσο εξελιγμένη, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πολλές εφαρμογές, όπως και στις οθόνες αφής των αυτοκινήτων. Η απτική διαδραστικότητα μπορεί επίσης να είναι το μυστικό συστατικό που λείπει από τα σύγχρονα συστήματα, αφού τα αυτοκίνητα έγιναν πολύ περίπλοκα για τα παραδοσιακά κουμπιά και οι οθόνες αφής κατέλαβαν τον εσωτερικό τους κόσμο.