Ραντάρ με τεχνητή νοημοσύνη πιάνουν τους οδηγούς που παίζουν με το κινητό


Μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος βεβαιώθηκαν σχεδόν 300 παραβάσεις οδηγών, που είτε μιλούσαν στο κινητό είτε δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Vision Zero Southwest
  • 31/8/2023

Η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει νέα συστήματα που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ήδη, σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο έχουν τοποθετηθεί ραντάρ που ελέγχουν τα επίπεδα θορύβου των οχημάτων, ενώ πριν από μερικές ημέρες είδαμε τα πρώτα ραντάρ που εντοπίζουν τα υπέρβαρα φορτηγά και κόβουν κλήσεις. 

Τώρα, μια νέα συσκευή έρχεται από βρετανική εταιρεία, ονόματι Acusesnsus, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα που παρατηρεί την κίνηση και τη συμπεριφορά των οδηγών μέσα στο αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί κατά βάση την τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να εντοπίζει τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό την ώρα που οδηγούν, ή τους επιβάτες που δε φορούν ζώνη ασφαλείας.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αφού μέσα στις πρώτες 3 μέρες που ανέλαβε «δράση», το αστυνομικό τμήμα της περιοχής Devon στη νοτιοδυτική Αγγλία, βεβαίωσε σχεδόν 300 παραβάσεις! Συγκεκριμένα 117 οδηγοί χρησιμοποιούσαν το κινητό την ώρα που οδηγούσαν ενώ άλλοι 180 ήταν οι αυτοί που δε φορούσαν τη ζώνη τους.

«Τα πρώιμα αποτελέσματα της πρόσφατης εξόρμησής μας δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι, το οποίο είναι επικίνδυνο και παράνομο,» είπε ο Adrian Leisk, επικεφαλής του τμήματος οδικής ασφάλειας της τοπικής αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο ραντάρ είναι τοποθετημένο πάνω στην οροφή ενός van και αποτελείται από κάμερες που ανιχνεύουν τις παραβιάσεις. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης το ραντάρ φωτογραφίζει καθετί που θεωρεί ότι αποτελεί παράβαση, με τις εν λόγω φωτογραφίες να εξετάζονται στη συνέχεια από την αστυνομία. Λίγες μέρες αργότερα, ο παραβάτης ενημερώνεται με σχετική κοινοποίηση της προειδοποιητικής επιστολής ή του προστίμου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πράξης.

Δείτε το σχετικό video...