Ακούστε τον μαγικό ήχο της BMW M1 να κατακλύζει την πίστα του Σπα (video)


Η BMW M1 συγκινεί με τον ήχο και την όψη της στην θρυλική πίστα του Σπα.

  • ΦΩΤΟ: Robbert Alblas/YouTube
  • 12/2/2024

Η BMW M1 καταφέρνει δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της να τραβά τα βλέμματα πάνω της και να προκαλεί ρίγη σε όποιον είναι αρκετά τυχερός να σταθεί κοντά της, να την ακούει να γρυλίζει στον κόφτη.

Πρόκειται για το πρώτο απότοκο του τμήματος M, το 1978, με στόχο να κερδίσει την Porsche στην κατηγορία των Group 5. Ο επικεφαλής της BMW Motorsport τότε, Jochen Neerpasch, είχε μεγάλα σχέδια για την M1, που όμως δεν έγιναν πραγματικότητα όταν βγήκε το αγωνιστικό, αλλά πολύ μετά, στα κατοπινά χρόνια, όταν και κατάφερε να αποκτήσει θρυλικό στάτους ανάμεσα στο κοινό. 

Δεν μπόρεσε ποτέ να παραγάγει μαζικά, ακόμα κι όταν ήρθε η Lamborghini να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία, επομένως αποφάσισε να φτιάξει αρκετά ώστε να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό πρωτάθλημα στους αγώνες της Formula 1.

Ο Gianpaolo Dallara σχεδίασε το σασί, η επιλογή για την τοποθέτηση του κινητήρα στη μέση ήταν του Neerpasch, κι η ενιαία κατηγορία των M1 Procar παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. 

Στην «καρδιά» της χτυπά ένα εν σειρά 6κύλινδρο μοτέρ 3,5 L με 277 PS στις 6.500 rpm και 330 Nm ροπής στις 5.000 rpm, ενώ η ισχύς μεταδιδόταν στον πίσω άξονα μέσω ενός 5τάχυτο, χειροκίνητο κιβώτιο.

Σε νέο του βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, ο Robbert Alblas παρουσιάζει αυτό το εξαιρετικό όχημα εν δράσει, να στριγγλίζει στις κατατακτήριες ενός ιστορικού αγώνα στο Σπα, καθώς όλοι σταματούν για να κοιτάξουν από πού έρχεται αυτή η βενζινοκίνητη μελωδία.

Απολαύστε περισσότερα στο σχετικό βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή η BMW M1 του 1980 έχει διανύσει μόλις 20.000 km και ψάχνει το νέο της σπίτι (photos)

Δείτε μία BMW E30 να πλένεται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια (video)

Η BMW παίρνει στο κυνήγι όσους πουλάνε «μαϊμού» προϊόντα της