Αμιγώς ηλεκτρικά τα νέα Opel Insignia Grand Sport και Crossland


Η Opel έκανε γνωστό ότι τα καινούργια Insignia Grand Sport και Crossland θα είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα, στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει πλήρως τους θερμικούς κινητήρες από το 2028 και έπειτα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/3/2022

Το επιχειρηματικό σχέδιο τού Ομίλου Stellantis για την Opel προβλέπει τη μετατροπή της σε μια εταιρεία η οποία θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα πριν το τέλος της δεκαετίας μας και συγκεκριμένα ως το 2028.

Αν σκεφτούμε ότι μέχρι τότε απομένουν έξι χρόνια, το χρονικό διάστημα ίσως είναι μικρό και σχετικά πιεστικό ως προς το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί πιστά για να επιτευχθεί ο σκοπός.

Για τον λόγο αυτό, στην Opel έχουν αρχίσει με εντατικό ρυθμό τη μεταστροφή τής εταιρείας προς την ηλεκτροκίνηση. Έτσι, τα καινούργια Crossland και Insignia θα είναι διαθέσιμα μόνο με ηλεκτροκινητήρα, όπως έγινε γνωστό. Η ανακοίνωση αυτή έχει και μια επιπλέον αξία: η αναφορά στα δύο μοντέλα σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στην γκάμα της και δεν θα σταματήσει η παραγωγή τους, όπως ήθελαν κάποιες φήμες, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού πωλήσεών τους.

Το Crossland (όπως ονομάζεται πλέον από το 2020 και έπειτα) παρουσιάστηκε το 2017. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε επίσημα και η δεύτερη γενιά τού Insignia (που ονομάστηκε Insignia Grand Sport). Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε αναμένονται οι αντικαταστάτες τους. Ωστόσο, για το Insignia Grand Sport, το χρονικό διάστημα μεταξύ 2023 και 2024 είναι μια λογική περίοδος για να συμβεί αυτό.

Την επόμενη χρονιά, ο Όμιλος Stellantis αναμένεται να παρουσιάσει την καινούργια πλατφόρμα «STLA Medium» («Stella Medium») η οποία προορίζεται για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα του στη μικρομεσαία και τη μεσαία κατηγορία οχημάτων. Συνεπώς, είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε το νέο Insignia Grand Sport προς το τέλος τού 2023 ή στις αρχές του 2024.

Για το Crossland, ο αντικαταστάτης του αναμένεται αργότερα. O Όμιλος έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τη νέα πλατφόρμα «STLA Small» («Stella Small») το 2026. Αυτή προορίζεται για τα οχήματά του στη mini, τη supermini και για κάποια από τα νέα μοντέλα του που θα κατατάσσονται οριακά προς τη μικρομεσαία κατηγορία.

Το Crossland θα βασίζεται στη συγκεκριμένη εκδοχή της πλατφόρμας, άρα η πλησιέστερη (στις ημέρες μας) χρονιά που θα μπορούμε να δούμε τη νέα γενιά του είναι το 2026. Όμως δεν ξέρουμε εάν τα στελέχη της Opel θα επιλέξουν να διατηρήσουν στην αγορά το παρόν μοντέλο ως τότε ή θα το αποσύρουν νωρίτερα, καθώς θα έχουν περάσει εννέα χρόνια χωρίς ουσιαστική αλλαγή από την ένταξή του σε αυτή.